Roland Garros 2023: Alles wat je moet weten

Alles wat je moet weten over Roland Garros 2023

Roland Garros 2023 staat voor de deur. Bij Ladbrokes geven we je graag een helder overzicht van alle belangrijke feiten. Zo kan jij onbekommerd genieten van al dit tennisplezier.

Wanneer vindt de Roland Garros 2023 plaats?

De 127e editie van de Roland Garros start op zondag 28 mei en eindigt op zondag 11 juni met de herenfinale (de damesfinale vindt plaats op zaterdag 10 juni). Het kwalificatietoernooi begint op maandag 22 mei.

Wie zijn de titelverdedigers?

Rafael Nadal won vorig jaar een record-verlengende 14e Roland Garros-titel toen hij Casper Ruud met 6-3, 6-3, 6-0 van de baan veegde in de finale. Hij versloeg ook Novak Djokovic in de kwartfinale. Helaas komt hij niet terug om zijn titel te verdedigen (meer daarover hieronder).

Iga Swiatek won haar tweede Grand Slam en tweede titel in Parijs nadat ze Coco Gauff met 6-1, 6-3 versloeg in de damesfinale.

De Salvadoraan Marcelo Arévalo werd de eerste Grand Slam-winnaar uit Midden-Amerika toen hij samen met Nederlander Jean-Julien Rojer het herendubbel won. In het dames dubbeltoernooi won het Franse duo Caroline Garcia en Kristina Mladenovic de titel. Ena Shibahara en Wesley Koolhof wonnen dan weer het gemengd dubbel.

Welke grote spelers ontbreken dit jaar op het toernooi?

Zoals hierboven vermeld, zal titelverdediger Rafael Nadal voor het eerst sinds zijn debuut in Parijs in 2005 niet aan de start van Roland Garros staan. De Spanjaard sukkelt met een heupblessure, maar hoopt in 2024 terug te keren.

Dit is dus de eerste editie sinds 1998 dat er geen Roger Federer (pensioen) of Rafael Nadal aan Roland Garros deelnemen. Ook Nick Kyrgios is afwezig door een voetblessure die hij opliep tijdens een gewapende overval op zijn huis. Andy Murray wil zich concentreren op het grasseizoen.

Bij de dames zit voormalig kampioene Simona Halep haar dopingschorsing uit en is Emma Raducanu herstellende van een operatie.

Wat zijn de voorspellingen voor Roland Garros 2023?

ATP nummer 1, Carlos Alcaraz, is favoriet. Hij wordt gevolgd door Daniil Medvedev, die over Novak Djokovic wipte na het winnen van de Italian Open. Andere kanshebbers zijn Djokovic zélf, Casper Ruud, Stefanos Tsitsipas, Andrey Rublev, Holger Rune, Jannik Sinner, Taylor Fritz en Félix Auger-Aliassime.

Bij de dames heeft titelverdedigster Iga Swiatek de beste kansen, gevolgd door Aryna Sabalenka, Jessica Pegula, Elena Rybakina, Caroline Garcia, Coco Gauff, Ons Jabeur, Maria Sakkari, Daria Kasatkina en Petra Kvitova.

Welke zijn de bekendste courts?

Al sinds 1928 is het magnifieke Stade Roland Garros in Parijs het toneel voor dit meest prestigieuze gravel toernooi ter wereld. Court Philippe Chatrier, Court Suzanne Lenglen en Court Simonne Mathieu zijn de drie belangrijkste showcourts.

Court Philippe Chatrier – voorheen bekend als Court Central – biedt plaats aan maximaal 15.225 toeschouwers en heeft een schuifdak en schijnwerpers die voor het eerst werden gebruikt in 2020. Op Chatrier zullen na de succesvolle introductie in 2021 opnieuw nachtsessies plaatsvinden. Court Suzanne Lenglen heeft een capaciteit van 10.068 toeschouwers, terwijl Court Simonne Mathieu 5.000 mensen kan ontvangen. Court Simonne Mathieu onderging voorafgaand aan de editie van 2019 een ingrijpende renovatie en werd vier meter onder het maaiveld gebouwd met tribunes aan alle vier zijden.

Hoe ziet het dagelijkse speelschema eruit?

De speelvolgorde voor elke dag wordt de avond ervoor vrijgegeven. Matchen beginnen officieel om 11:00 lokale tijd, behalve op 28 mei en 2 juni; dan is het één uur vroeger. Court Philippe Chatrier is de uitzondering. Daar starten de wedstrijden elke dag pas om 12.00 uur. De nachtsessies van 29 mei – 7 juni beginnen om 20:30. Zowel de dames- als de herenfinale beginnen om 15:00.

Wie houdt van hoogstaand technisch tennis, zal zich ook op deze editie geen seconde vervelen!