5 feiten die je niet wist over Roland Garros

Het beroemdste graveltennistoernooi ter wereld is zondag van start gegaan. Zodat je met je maten kunt pronken als je naar de volgende wedstrijden kijkt, zijn hier 5 feiten die je nog niet wist over Roland Garros.

1. Hoeveel verdient de winnaar van het tennistoernooi?

Het toernooi is een van de 4 Grand Slam toernooien van het seizoen. De winnaar van het toernooi ontvangt een totaal prijzengeld van €2.300.000. Dit bedrag is dit jaar naar boven bijgesteld, met een stijging van 9,1% ten opzichte van 2022.

2. Wie is Roland Garros?

Roland Garros (geboren in 1888) was een beroemde Franse vliegenier die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van de luchtvaart. Hij is vooral bekend omdat hij in 1913 als eerste over de Middellandse Zee vloog. Hij vocht ook als gevechtspiloot in de Eerste Wereldoorlog en ontwikkelde een schiettechniek die hielp om gevechtsvliegtuigen te verbeteren.

In 1915 werd de vliegenier gevangen genomen door Duitse troepen, wat een einde maakte aan zijn militaire carrière. Hij werd geïnterneerd in verschillende krijgsgevangenkampen in Duitsland, voordat hij in 1918 werd vrijgelaten en terugkeerde naar de strijd. Datzelfde jaar werd hij neergeschoten boven de Ardennen, maar wist toch zijn 4e slag te winnen.

3. Waarom noemen ze het het Roland Garros-stadion?

Het stadion van Roland Garros draagt de naam van deze grote vliegenier, als eerbetoon aan zijn bijdrage aan de luchtvaart en de Franse sport. Het toernooi Internationaux de France werd in 1928 in het leven geroepen om de geest van competitie, moed en innovatie te benadrukken die verbonden is aan deze luchtvaartpionier, die als een Franse nationale held wordt beschouwd.

4. Wat gebeurt er met de 50.000 ballen die tijdens het toernooi worden gespeeld?

Tennisballen worden om de negen wedstrijden vervangen. Daardoor zijn er tijdens het toernooi maar liefst 50.000 ballen nodig! Hoewel ze bij een botsing iets aan druk verliezen, zijn ze niet onbruikbaar. Sommige worden verkocht in de officiële winkel. Andere worden geschonken aan tennisclubs. Wanneer deze te versleten zijn, worden ze gerecycleerd dankzij de Gele Bal-operatie. In samenwerking met COVED zet de vereniging oude tennisballen om in sportvloeren. Een Roland Garros-toernooi met 50.000 tennisballen creëert 100m² grond.

5. Wat zijn de criteria om ballenjongen te zijn op Roland Garros?

Meer dan 4.000 mensen solliciteren elk jaar om ballenjongen te worden op Roland Garros. De casting is zeer selectief! Je moet tussen 12 en 16 jaar oud zijn, niet langer zijn dan 1,75 meter en slagen voor een reeks fysieke- en vaardigheidstests.