supporters de l'Union Saint-Gilloise

Union Saint-Gilloise bevestigde hun klinkende comeback

Union Saint-Gilloise is de enige ploeg in het land die dit seizoen de meeste wedstrijden heeft gespeeld. Het heeft alleen nog een trofee nodig!

Records gebroken door Union Saint-Gilloise

Alles was in het voordeel voor Union, inclusief sportweddenschappen en voorspellingen. Toch miste Union nipt de titel op die zesde speeldag van de Champions Play-Offs. Les Unionistes, die in totaal 11 titels konden winnen, wisten voor een tweede opeenvolgende jaar de Pro League opnieuw leven in te blazen! Vanaf 1946 liet USG hun buren uit Andersen hun eigen geschiedenis en die van het Belgische voetbal schrijven.

Vervolgens in 1973 verdween Union uit de hoogste klasse. En op 13 maart 2021 kon het promoveren naar 1A in een leeg stadion na de Covid-periode tegen buren RWDM. Voor de Engelse kopers, geleid door Brightons eigenaar Bloom was het een beloning na twee leerzame seizoenen. Door Felice Mazzù aan te stellen, hadden ze de basis gelegd voor een meer Belgische en dus meer productieve wervingscampagne. Het seizoen 2020-2021 zal de geschiedenis ingaan. Niet alleen vanwege de vele beelden van lege stadions, maar ook vanwege een reeks die alle vorige 1B-records brak.

Een nieuw terrein voor Union Saint-Gilloise?

Met een ongewijzigd team en een paar nieuwe gezichten was Union meteen een attractie bij hun terugkeer naar 1A. Met zijn rijke geschiedenis verwelkomde de nummer 10-club de grootste namen uit de Belgische competitie in het Marienstadion. Dat is nog steeds doordrenkt van de geschiedenis van het Belgische voetbal. Het is daarom dat de bouw van een nieuw stadion al snel een gespreksonderwerp werd. Tot nu toe is er, ondanks dat er een project en een stuk grond zijn voorgesteld aan de gemeente Vorst, sprake van de gebruikelijke politieke impasse in België als het gaat om de mogelijkheid om een nieuw sportstadion te bouwen.

64 jaar later tweede…

Op het veld waren Mazzù en zijn mannen trots op zichzelf. Na zeven competitieronden stonden ze bovenaan en bleven dat tot de play-offs. Ze gaven de leiding uit handen aan het meer ervaren Club Brugge, dat voor de 18e keer de leiding nam. Met vier overwinningen op het Anderlecht van Vincent Kompany was Union Saint-Gilloise terug in Europa. Dit 64 jaar na hun eerste optreden in de Fair Towns Cup.

De USG-ploeg in 1965 (bron: officiële website USG)

Een voorbeeldig record in de Europa League

Nadat Felice Mazzù gehoor had gegeven aan Andersens sireneoproepen om Vincent Kompany, die naar Engeland was vertrokken, te vervangen, stelden de bestuurders van USG hun vertrouwen in T2, Karel Geeraerts. In zijn eerste rol als T1 zou de geboren Bruggeling van Parc Duden bouwen aan een team dat op drie fronten zou strijden – geen enkele andere club zal dit seizoen 2022-2023 zoveel wedstrijden hebben gespeeld als de Geelblauwen.

De legende van het seizoen kwam in augustus, toen USG deelnam aan de derde kwalificatieronde voor de Champions League, de Europese topcompetitie. Na Glasgow Rangers met 2-0 te hebben verslagen in Leuven, waar ze hun toevlucht hadden gezocht omdat het Dudenpark niet was goedgekeurd voor Europese wedstrijden, kon Brussel niet voorkomen dat de Schotten de rollen omdraaiden in de terugwedstrijd (3-0).

Desondanks haalde Union de krantenkoppen met een voorbeeldige prestatie waardoor ze zich kwalificeerden voor de achtste finales. Ze eindigden als beste van hun groep. Slechts één nederlaag in zes wedstrijden tegen Union Berlin, die ze in de achtste finales opnieuw versloegen (3-3 en 3-0 in het Anderlechtstadion). In de kwartfinales verloren ze van Bayer Leverkusen (1-1 in Duitsland, maar 1-4 in de return). Daarvoor bereikten ze de halve finales van de Beker van België, maar ze werden uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaars Antwerp (1-0, 0-1 en 3-4 op strafschoppen).

Zie: Raymond Goethals 2023-prijs toegekend aan Karel Geraerts, coach van Union Saint-Gilloise

Binnenkort een trofee voor Union Saint-Gilloise?

Aan het einde van deze twee seizoenen op het hoogste niveau van de hiërarchie zijn er geen trofeeën toegevoegd aan hun prijzenkast, maar de spelers van Union Saint-Gilloise blijven lof oogsten in België en Europa. In juli gaan ze er weer tegenaan en maken ze gebruik van de ervaring die ze de afgelopen twee jaar hebben opgebouwd om de zaken om te draaien.