RWDM in 1A, maar zonder emblematisch voorzitter Thierry Dailly

13 mei 2023 blijft een belangrijke datum in de geschiedenis van RWDM. In het jaar van zijn 50ste verjaardag keerde de Brusselse club terug naar de hoogste regionen van het Belgische voetbal. Dit samen met Anderlecht en Union Saint-Gilloise. We hadden geen betere plek kunnen kiezen om zo’n gebeurtenis te vieren. De laatste keer dat je drie Brusselse clubs in 1A zag, was 37 jaar geleden. Die waren Anderlecht, RWDM en Racing Jette Bruxelles.

RWDM verwerft het kenteken Standaard Wetteren

Deze prestatie hebben we te danken aan één man in het bijzonder: Thierry Dailly. Hij was het die in de lente van 2015 met een groep investeerders het nummer 5479 van Standaard Wetteren overkocht. Eind juni gaf de Belgische Voetbalbond deze groep toestemming hun nieuwe club de naam Racing White Daring de Molenbeek te geven. Het waren niet de magische vier letters met het mythische getal 47. Dat kon de fans niets schelen. Ze rouwden om de ondergang van hun club in 2002 en het schrappen van dat getal 47 een jaar later.

Chaotische cohabitatie tussen RWDM en White Star Brussels

En zo begonnen alle omzwervingen in de aanloop naar de wijding op 13 mei. De eerste, en zeker niet de minste, was de strijd met White Star Bruxelles. Toen in 1B, onder John Bico, de huurder van het Machtens-stadion ten tijde van de terugkeer van RWDM. Een strijd die al was begonnen voordat de RWDM officieel werd erkend.

Op het einde van het seizoen, op de negende plaats, hield de club stand. Het was het slachtoffer geworden van de hervorming van het Belgisch voetbal. 3 nationale niveaus, 1A, 1B en N1, en twee regionale niveaus, D2 en D3 amateur. De promotieclubs kwamen het seizoen daarop uit in de amateur D3, wat betekende dat de piramide werd uitgebreid met nog een niveau: RWDM zat dus op het 5e niveau!

Vier promoties in zeven jaar

In 2016-2017 klom RWDM op naar de D2 amateurs na een spannend seizoen met US Rebecq. De twee clubs stonden gelijk op punten, maar de Brusselaars gingen omhoog dankzij een beter doelpuntensaldo! De felicitaties lagen in het verschiet voor de inwoners van het Machtens-stadion in het volgende seizoen. Als kampioenen traden ze toe tot de Nationale 1, de laatste divisie voor het professionele niveau. Achtste in 2018-2019, Molenbeek eindigde het seizoen daarop als zesde en, surprise surprise, KSV Roeselare en Excelsior Virton hadden geen licentie, waardoor RWDM in hun plaats promoveerde!

In 2020-2021 zullen ze zesde eindigen en op bezoek bij Union Saint-Gilloise niet kunnen voorkomen dat hun eeuwige rivalen een overwinning boeken die hen het volgende seizoen in 1A zou brengen. Dit was de missie die Thierry Dailly had toegewezen aan coach Vincent Euvrard. Hij en zijn mannen eindigden als tweede achter het ongenaakbare Westerlo en verloren van 1A play-off-ploeg FC Seraing in een gelijkspel in de tweede kans die de competitie bood.

John Textor, de Amerikaanse zakenman die eigenaar was van de Engelse voetbalclub Crystal Palace (40%), daarna Botafogo (Brazilië/90%) en Olympique Lyonnais (100%), bleek de ontbrekende schakel te zijn toen hij in januari 2022 80% van de aandelen van Thierry Dailly kocht. Na een moeilijke start van het seizoen vond Vincent Euvrard de juiste combinatie met spelers van overal, vooral van Crystal Palace en Botafogo. RWDM eindigde de klassieke fase voor Beveren en Beerschot en bleef op koers in de play-offs om hun 4e beklimming in zeven jaar tijd te vieren!

Thierry Dailly ontslagen en nieuwe CEO aangesteld

De vreugde over de promotie verdween al snel als gevolg van de relatieproblemen tussen John Textor en Thierry Dailly, in die mate dat de eerste de laatste bedankte en beweerde dat de emblematische architect van de terugkeer van RWDM naar 1A geld had verduisterd. In zekere zin liep het Dailly-tijdperk ten einde. Sindsdien is het sportieve aspect op de achtergrond geraakt, hoewel de onlangs gepromoveerde club onlangs de aanstelling van de nieuwe CEO, Gauthier Ganaye, ex-voorzitter van Ostende en Nancy in de Franse National League, en een nieuw managementteam aankondigde. Dit is wat er nodig is om RWDM in 1A te stabiliseren.

Het belooft een zware taak te worden. Kunnen ze het doen? Alle sportweddenschappen zijn open…