des coureurs au Tour de Suisse

Ronde van Zwitserland: ideale route voor van Aert en Evenepoel?

Tijdritten, topfinishes, beklimmingen… De Ronde van Zwitserland biedt een parcours dat geschikt is voor alle pelotonstijlen. Een ideaal speelveld voor allrounders.

Weinig sprinters aan de start van de Ronde van Zwitserland

In Zwitserland is het heel eenvoudig. Het gaat omhoog of omlaag. In elk geval is het zelden vlak. Het parcours van de Tour de Suisse van 2023 is geen uitzondering. Zelfs de enige etappe (noot van de redactie: de tweede), die bekend stond als de vlakke etappe, werd gehinderd door verschillende heuvels. Het is dus niet verwonderlijk dat er zo weinig sprinters aan de start verschijnen. Alleen Tim Merlier, Jordi Meeus en Arnaud Démare zullen in Zwitserland zijn. Als het op voorspellingen aankomt, is het moeilijk om te weten op wie je online moet wedden voor deze tweede etappe.

Daarvoor hebben de tijdritspecialisten de kans gehad om het uit te vechten in de eerste tijdrit. Deze kans wordt verdubbeld omdat de Tour de Suisse ook eindigt met een tijdrit, zij het iets heuvelachtiger. En de strijd tegen de klok zal waarschijnlijk intens zijn. De beste tijdwaarnemers ter wereld zullen er zijn. Naast de twee Belgen Wout van Aert en Remco Evenepoel, zijn daar Filippo Ganna, Stefan Kung en lokale renner Stefan Bisseger, die zeker gemotiveerd is door het idee om de eerste leiderstrui te pakken.

Een duel Evenepoel-Ayuso onder leiding van Tom Pidcoc ?

Sinds de aankondiging van zijn terugkeer in de competitie is er één naam op ieders lippen geweest: Evenepoel. Gedwongen om te stoppen in de Giro toen hij goed uitgerust leek om te strijden voor de algemene overwinning, zal de Belg waarschijnlijk uit zijn op revanche. Hij is superieur aan zijn directe rivalen in de twee tijdritten, maar moet Juan Ayuso weerstaan in de bergen.

De leider van de VAE kan rekenen op een team dat ongetwijfeld sterker is naarmate de helling stijgt. Er zullen veel kandidaten zijn om dit duel te arbitreren. Higuita, Bardet, Kelderman, Powless en niet te vergeten Tom Pidcock. Sterker nog, het is de Brit die het beste uitgerust lijkt om de twee aangekondigde favorieten aan te pakken. Maar het moet consistent zijn gedurende een week. Iets wat hij zelden (of te zelden) heeft gedaan. Een andere renner om in de gaten te houden is Cian Uijtdebroeks. De jonge Belg heeft dit seizoen in elke etappekoers aan de verwachtingen voldaan met verschillende top 10-klasseringen. Nu de competitie er gelijkwaardiger uitziet en vooral binnen handbereik ligt, lijkt de hoop op een top 5-klassering gerechtvaardigd.

van Aert, rittenkaper in de Ronde van Zwitserland voor Frankrijk

Hij heeft het keer op keer gezegd: Wout van Aert gaat niet naar de Tour de France om te spelen voor de groene trui. In eerste instantie tenminste. Te vaak geplaatst bij gebrek aan een winnaar volgens sommigen, wil de Belg zijn armen opsteken. Zijn voorbereiding zal daarom beginnen in de Ronde van Zwitserland. Verschillende podia lijken perfect bij hem te passen. Naast de tijdritten en de twee etappes voor punchers (redactie: 6e en 7e), kon de Jumbo-Visma renner zelfs zijn geluk beproeven in de etappe voor sprinters. Zoals altijd is het moeilijk om te wedden op wielrennen en dus om te weten of van Aert de risico’s wil nemen die een massasprint kan opleveren zo vlak voor de start van de Grande Boucle.

De Tour de Suisse wordt vaak vergeleken met de Dauphiné wat betreft de kalender. Een beetje zoals Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico eerder in het seizoen. Toch moet gezegd worden dat het veld in Zwitserland iets minder dicht zal zijn dan bijvoorbeeld in de Dauphiné. Desalniettemin, met meer dan 18.000 meter klimmen en dalen verdeeld over acht etappes, vinden de aanwezige renners een ideaal speelveld om te strijden voor de overwinning. Maar vooral om zich voor te bereiden op een drukke zomer met de Tour de France en de wereldkampioenschappen in Glasgow.