De raketten maken zich klaar voor de Ronde van België 2023

Jasper Philipsen, Caleb Ewan en Fabio Jakobsen: wielerfans kunnen deze week hun hart ophalen tijdens de Ronde van België 2023. De crème de la crème van de wereldsprinters zal België doorkruisen tijdens vijf dagen vol veelzijdige competitie. Er zullen veel attracties zijn. Mathieu van der Poel, Thibau Nys, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Lars Van der Haar – ’s werelds beste veldrijders gaven gehoor aan de oproep van organisator Golazo.

Drie sprints, één tijdrit en een etappe in de Ardennen voor de Ronde van België 2023

De eerste twee onderdelen van deze 92e editie zijn voor de sprinters. Hoewel de eerste etappe rond Scherpenheuvel-Zichem een aantal moeilijkheden biedt, zullen deze niet zwaar genoeg zijn om het peloton te verstoren, tenzij ze verrast worden door een langeafstandsvlucht. De volgende dag belooft de aankomst bergop in Knokke-Heist een koninklijke finish tussen de raketten van deze Ronde van België. Op vrijdag is de vlakke route rond Beveren het eerste keerpunt in het klassement. De 15,2 kilometer zullen pure specialisten bevoordelen in de strijd tegen de trotteuse. Het wordt een kans om kostbare seconden te winnen voor de Slag om de Ardennen de volgende dag.

De vierde dag zal meer dan waarschijnlijk een definitieve vorm geven aan het algemeen klassement. Met 25 beklimmingen zal de etappe rond Durbuy veel schade aanrichten. De vier ronden van 44 kilometer zullen het peloton verpletteren, zelfs als de beslissing zou kunnen vallen op de slotklim van de Mur de Durbuy (1,2 km aan 6,2%), waar Quinten Hermans vorig jaar won.

Op de laatste dag komt het peloton aan in de hoofdstad, met de start en finish aan de voet van het Atomium. Het doel van de organisatoren was om Remco Evenepoel van Scheepdaal aan te trekken, die uiteindelijk koos voor de Tour de Suisse. Ondanks de vele valse flats in de regio wordt er een massale nieuwe aankomst verwacht.

De etappes van de Ronde van België 2023

Woensdag 14 juni 2023 – Etappe 1: Scherpenheuvel-Zichem > Scherpenheuvel-Zichem (164,9 kilometer)

Donderdag 15 juni 2023 – Etappe 2: Merelbeke > Knokke-Heist (175,7 kilometer)

Vrijdag 16 juni 2023 – Etappe 3: Beveren > Beveren (individuele tijdrit, 15,2 kilometer)

Zaterdag 17 juni 2023 – Etappe 4: Durbuy > Durbuy (172,6 kilometer)

Zondag 18 juni 2023 – Etappe 5: Brussel > Brussel (194,8 kilometer)

Een duel van der Poel vs Nys onder leiding van Yves Lampaert?

Voor de sprinters heeft de Golazo-organisatie alles uit de kast gehaald. Het winnende trio van Jasper Philipsen, Caleb Ewan en Fabio Jakobsen staat aan de start van de Elfstedenronde van afgelopen zondag. Gerben Thijssen, Sam Welsford, Cees Bol, Alexander Kristoff en Timothy Dupont zullen de luxe outsiders zijn voor de drie massale finishes die verwacht worden in deze Ronde van België.

Onder de aanwezige rouleurs zal Yves Lampaert erop gebrand zijn om de tijdrit te winnen. De voormalig Belgisch kampioen heeft twee ploegspecialisten als rivalen: Mathieu van der Poel en Thibau Nys. De Nederlander Mathieu van der Poel, die afgelopen weekend pech had in Dwars door het Hageland, heeft laten zien dat hij al in goede vorm is met nog drie weken te gaan voor de Tour de France. Thibau Nys komt sterk opzetten. De 20-jarige Belg, die onlangs de Grosser Preis des Kantons Aargau in Zwitserland won, is de overweldigende favoriet om te winnen. De etappe van Durbuy is zijn hoofddoel, maar de algemene overwinning zit ook in zijn achterhoofd. Hetzelfde geldt voor Mathieu van der Poel, die ook Jasper Philipsen mee zou kunnen nemen in de gegroepeerde finishes.

Algemeen klassement

Wat het algemeen klassement betreft, zullen andere renners waarschijnlijk een goede week hebben: Stan Van Tricht, op het podium in Dwars door het Hageland, springt in het oog. Lorenzo Rota van vorig jaar kan een goede klassering ambiëren. Het valt nog te bezien hoe het de Italiaan in het Intermarché-Circus-Wanty-team vergaat. Florian Vermeersch zal er ook op gebrand zijn om zichzelf te testen. De grote rouleur van Lotto-Dstny kan het moeilijk krijgen in de Ardennen-etappe rond Durbuy. Een aantal Belgische renners komen aan met een vraagteken: Sep Vanmarcke, Ben Hermans, Jenno Berckmoes, Jasper Stuyven, allemaal jongens die het heel goed zouden kunnen doen voor hun nationale Tour.

Tenzij de verrassing echt van het ploegen komt. Met Baloise Trek-Lions en Pauwels Sauzen-Bingoal krijgt deze Ronde van België een veldritachtig tintje. Deze modderliefhebbers zijn volop in voorbereiding op het komende seizoen, maar Eli Iserbyt, Pim Ronhaar en Lars van der Haar blijven klanten voor dit soort evenementen.

De recente prijzenlijst van de Ronde van België:

2013 Tony Martin

2014    Tony Martin  

2015    Greg Van Avermaet  

2016    Dries Devenyns        

2017    Jens Keukeleire        

2018    Jens Keukeleire        

2019    Remco Evenepoel    

2020    Race afgelast vanwege coronavirus

2021    Remco Evenepoel    

2022    Mauro Schmid