Hoeveel moet je uitgeven om naar Wimbledon te gaan?

Nu het toernooi van de Queen aanstaande zondag ten einde loopt, is het bijna onmogelijk om kaartjes voor Wimbledon te vinden. Alleen zij die al lang hebben geboekt, kunnen de tickets krijgen.

500.000 toeschouwers per jaar op Wimbledon

Van alle toernooien op de ATP- en WTA-Tours wordt Wimbledon beschouwd als een van de evenementen waar je vroeg bij moet zijn om kaartjes te bemachtigen. Het wordt sinds 1877 tegelijk met het ATP-Koninginnentoernooi gehouden. Dat wordt als generale repetitie beschouwd en trekt elk jaar ongeveer 500.000 toeschouwers. De wedstrijden op gras van Londen zijn zo populair dat je bijna moet ‘vechten’ voor kaartjes. Het toernooi trekt mensen van over de hele wereld. Het vormt samen met de Australian Open, Roland Garros en de US Open een van de vier Grand Slam-toernooien.

Nog moeilijker om plaatsen te bemachtigen dan bij Queen’s 2023

De makkelijkste manier om Wimbledon-wedstrijden te zien, is door ruim van tevoren online kaartjes te boeken. Het is niet altijd makkelijk om kaartjes te krijgen, vooral niet voor het toernooi dat na de ATP Queens wordt georganiseerd. De website ‘P1 Travel’ is nu een van de beste plaatsen om tickets te krijgen voor de grootste evenementen ter wereld. De ticketprijzen stijgen naarmate het toernooi vordert, met prijzen die variëren van €55 tot €90. Zelfs tot €290 voor de laatste fase van het toernooi. Als je de site een paar dagen voor het toernooi bezoekt, zul je zien dat het aanbod al zeer beperkt is. Om de wedstrijden op de eerste dag van het toernooi bij te wonen, zijn er alleen plaatsen beschikbaar voor… €1695.

Verschillende pakketten beschikbaar

Net als bij shows en evenementen kun je je zitplaatsen kiezen op de Wimbledon-plattegrond. Het ticket bevat meestal een standaard zitplaats met of zonder drankjes. Er zijn zelfs pakketten met accommodatie. Rondleidingen door het Wimbledon zijn ook beschikbaar, maar alleen buiten wedstrijddagen. Wimbledon is ook een van de weinige sportevenementen in Engeland waar je op de dag van de wedstrijd kaartjes kunt kopen. Hiervoor moet je echter wel bereid zijn om uren in de rij te staan voor een kans op kaartjes. De meest avontuurlijken brengen zelfs de avond ervoor door om als een van de eersten voor de kassa te staan…

De posters zijn niet hetzelfde als bij Queen’s 2023

Standaard toegangsbewijzen genaamd ‘Ground Passes’ (ter waarde van ongeveer €30) zijn elke dag verkrijgbaar. Hiermee kunnen toeschouwers de wedstrijden op de buitenvelden en op het grote scherm bekijken. Natuurlijk kun je de top van het toernooi niet zien, maar dat betekent niet dat je geen wedstrijden van hoge kwaliteit kunt zien.

En als het dit jaar niet lukt, kun je je voor 31 december 2023 registreren op de officiële website van het toernooi om je geluk te beproeven en misschien wel vrijkaarten te winnen voor 2024. Als je Londen bezoekt en geen kaartjes kunt krijgen, zijn er verschillende gratis reuzenschermen op verschillende locaties in de hoofdstad.

Sinds 1924 worden kaartjes voor Wimbledon toegewezen door een loting die bekend staat als de ‘Public Ballot’. Voor deze editie van 2023 vond de inschrijvingsperiode plaats in oktober en november 2022. De gelukkigen werden in februari geïnformeerd. Er bestaat ook al een aantal jaren een regeling. Hiermee kun je een plaats op het centre court kopen voor een beperkte periode van vijf jaar. Tegen betaling van een rekening van ongeveer €60.000 kan de koper wedstrijden bijwonen of de stoel legaal doorverkopen.

Tot slot, voor degenen die nergens bang voor zijn en de middelen hebben, zijn er nog een paar kaartjes beschikbaar op de ‘P1 Travel’-website voor de mannenfinale op 16 juli, voor bijna €9.000 per stoel…