remco lors du tour de Suisse

Wielrennen: een Remco-show of een koninklijke sprint?

Wie volgt Tim Merlier op in het Belgisch kampioenschap wielrennen op de weg? In ieder geval zullen de kopmannen de koers waarschijnlijk harder maken om een sprint te voorkomen, waarin de uittredend kampioen en Philipsen als favorieten zullen starten.

De nationale kampioenschappen zijn aparte wedstrijden op de kalender. Omdat de ploegen geen limiet hebben op het aantal renners dat ze aan de start mogen opstellen, komen bepaalde groepen zoals Lotto Dstiny of Soudal Quick-Step in grote getale naar voren. Dit heeft als effect dat de debatten enigszins uit balans worden gebracht. Maar het zorgt er ook voor dat de wensen en doelstellingen van iedereen verspreid raken. Laten we eens kijken naar de koersscenario’s. Van de meest waarschijnlijke tot de meest ongekende, inclusief één die de afgelopen jaren bekend is bij volgers.

Wielrennen: een koninklijke sprint

België is een land van krachtige- en snelle mannen. We zijn al lange tijd op zoek naar de opvolger van Tom Boonen. Hoewel van Aert in staat is om een massale sprint aan te kunnen, is dit niet zijn belangrijkste kwaliteit. In tegenstelling tot Tim Merlier, bijzonder sterk op het laatste rechte stuk, of Jasper Philipsen. Zoals de geschiedenis het wil, vocht laatstgenoemde onlangs een aantal gevechten uit met Merliers nummer 1 rivaal bij Quick-Step: Fabio Jakobsen. Niet dat de twee ploegmaten rivalen zijn, maar er zal maar één plaats zijn in het laatste echelon van de Quick-Step-trein in de Tour de France . Die lijkt beloofd aan de Nederlander.

Wat is een betere manier voor Merlier om aan Patrick Lefevere te bewijzen dat ook hij Philipsen kan verslaan. In het geval van een massale finish is het echter Jasper Philipsen die bij de favorieten zou moeten starten. Hij is sneller en lijkt ook beter uit de voeten te kunnen dan Merlier. En als je bedenkt dat een finale van een kampioenschap een rommelige aangelegenheid kan zijn, is dat belangrijk. Let ook op Meeus, Nys, Thijssen, Marit en natuurlijk van Aert, die met iedereen kan afrekenen. En laten we Arnaud De Lie niet vergeten, die de laatste tijd discreet is, maar een van de grootste talenten van België blijft op het rechte stuk.

Een onsamenhangende wielerwedstrijd op de weg

De lange, brede rechte stukken van het laatste circuit zouden sommige teams de kans kunnen geven om iets te proberen. De wind, die zondag waarschijnlijk afwezig zal zijn, zal helaas geen rol spelen. Als sommige ploegen de koers harder willen maken, moeten ze misschien profiteren van de drie beklimmingen van Monteberge en Kemmelberg in het eerste deel van het parcours. Hierdoor zouden een aantal renners geklopt kunnen worden en zou er een nieuwe race van sterke kanshebbers kunnen ontstaan. Gezien wat hij de afgelopen weken heeft laten zien, zou Philipsen zeker een van de weinige pure sprinters vooraan zijn. Maar snelle mannen zoals Stuyven, Naesen, Van Avermaet en Theuns zouden hun kansen op de overwinning zien toenemen.

Een Remco of een Wout-Show?

Hij houdt niet zo van het leiden van kleine groepen. Hij geeft de voorkeur aan lange solo-raids. Remco Evenepoel zou zijn favoriete oefening wel eens kunnen proberen. Als hij aan het einde van de wedstrijd zo’n dertig seconden van het peloton zou pakken, is het maar de vraag of we de wereldkampioen snel terug zullen zien. En als Remco het kan, dan kan Wout het ook. De kopman van Jumbo-Visma zou zoiets kunnen proberen, al heeft hij meer troeven achter de hand. Een ontsnapping van onze twee kopmannen zou nog spannender zijn. Maar het lijkt onwaarschijnlijk, gezien de geringe kansen van Evenepoel tegen van Aert in het laatste rechte stuk.

Een onwaarschijnlijke winnaar in het wielrennen

Zelden heeft een Belgisch kampioenschap wielrennen op de weg zoveel favorieten aan de start gehad. Dit zou een aantal van de leiders hun stempel moeten zien drukken. Het is ook een goede kans voor de runner-ups om te profiteren van een lange ontsnapping om te strijden voor de overwinning in de straten van Izegem. Ploegen, zoals Intermarché-Circus-Wanty, Flanders-Baloise, Bingoal en Tarteletto, zullen dit scenario goed in de gaten houden.