Pogacar au Tour de France 2023

Wed op de Tour 2023: vuurwerk op de Grand Colombier?

Een dertiende etappe van de Tour de France 2023 op Bastille Day. De Fransen zullen zich willen laten zien en extra gemotiveerd zijn. Maar zullen de kopmannen naar hen luisteren? De Emiraten hebben de sleutel tot een etappescenario in handen. Als Tadej Pogacar mee wil doen aan het feest, staat niets de renners in het algemeen klassement in de weg om te strijden voor de overwinning. Wed op de Tour 2023 en lees alles wat je moet weten. Moeten we wedden op de vluchters of op de algemene leiders?

Een droge klim die iedereen kent

dénivelé Tour de France étape 13

Châtillon-sur-Chalaronne – Grand Colombier (137,8 kilometer): een vlakke start die niet in het voordeel is van de beste klimmer. Een korte etappe die in het voordeel is van de achtervolgers en een droge klim naar de Grand Colombier. Op papier had de etappe van vandaag alle ingrediënten voor een strijd tussen de leiders. Jumbo Visma weet echter dat de klim niet selectief genoeg zal zijn om Tadej Pogacar af te schudden. Meerijden in de kopgroep betekent jezelf blootstellen aan het gevaar van tweede bonussen. Dat laatste, in combinatie met een ritzege, zou de Sloveen moeten aanmoedigen om zijn ploeg in beweging te krijgen. In de ochtendontsnapping moet je sterk zijn om de wind van het peloton te weerstaan.

Een bespottelijke winst in een korte heuvelklim

pourcentage dénivelé Tour de France étape 13

Om de zeventien kilometer van de ‘Pyramide de Bugey’ af te leggen, wil je geen gebrek hebben aan Culoz. Maar je kunt niet rekenen op een verstikkende klim van Jumbo-Visma, zoals we in 2020 zagen. Die rol is weggelegd voor UAE Emirates, met als doel Jonas Vingagaard een nieuwe opstoot te geven.

Geen barrières voor de show

Een lichte wind, vrij gunstig op de slotklim. Alle lichten zijn aan voor een ongebreidelde race in de Grand Colombier.

Tadej Pogacar nog in het spel

Naarmate de etappes vorderen, wordt Tadej Pogacar (2,25) steeds beter. Om te mikken op een ritzege hebben de UAE Emirates geen keuze. Ze moeten Pogacar zo ver mogelijk begeleiden. En dat terwijl ze dezelfde steriele klim maken als Jumbo-Visma deed in 2020. Waarom zouden ze dat doen?

Als Pogi overmoedig of hebzuchtig een aanval zou proberen in de buurt van de top, zou hij zichzelf blootstellen aan twee risico’s. Het eerste zou zijn dat hij in het nauw gedreven zou worden. Hij zou in een mano-a-mano terechtkomen met Jonas Vingegaard, die niet zou meewerken. Dit gebrek aan samenwerking heeft maar één doel: zijn tegenstander zoveel mogelijk uitputten ter voorbereiding op een sprint met twee. Een situatie waarin de Deen weet dat hij domineert. Het verlies zou bespottelijk zijn. Met 10 seconden voor de winnaar en 6 seconden voor zijn runner-up, zou de gele trui slechts 4 seconden verliezen. Een schijnbaar acceptabele balans.

Maar het zou ernstige gevolgen hebben voor zijn moreel. Het zou weer een overwinning zijn voor de Sloveen om mee te nemen naar de Deen. Na de twee overwinningen in Cauterets-Cambasque en Puy-de-Dôme. Het andere risico in zo’n situatie ligt in een observatierace tussen de twee grote favorieten in de Grande Boucle. Een situatie die in het voordeel zou kunnen zijn van een outsider, die op een ondeugende manier gebruik zou kunnen maken van het feit dat de grote favorieten gemarkeerd zijn. Als Adam Yates Tadej Pogacar zo ver mogelijk begeleidt, bestaat er geen twijfel dat zijn kopman in een gereduceerde sprint zal winnen. Pogi’s punch is een van de beste ter wereld. Gisteren demonstreerde hij dit opnieuw door het uit te vechten in de sprint voor een onbeduidende plaats.

Inzetten op overmoed van de Sloveen

Het is echter mogelijk dat de tweevoudig Tour de France-winnaar verder wil gaan. Profiterend van een bijna windstilte, en een gunstige wind bovendien, zou de Sloveen in de verleiding kunnen komen om gaten te slaan. Door aan te vallen voor de laatste kilometer zou Pogacar zich bloot kunnen stellen aan dit spel van neutralisatie. Als de wedstrijd naar een lager niveau wordt gedegradeerd, heeft Jonas Vingegaard (4,75) de kaarten in handen om te profiteren van het enthousiasme van zijn rivaal.

Twee scenario’s zijn gunstig voor de gele trui. Aan de ene kant een sprint met twee renners waarin de Sloveen gedwongen zou zijn om te rijden vanwege zijn interesse in bonussen. De aanwezigheid van Vingegaard als een echte bloedzuiger zou een risico zijn in een sprint die Pogi zou kunnen nemen. Er is geen garantie dat hij aan het einde van de wedstrijd, met een tegenstander in zijn wiel, niet zeker zou kunnen winnen. Minder waarschijnlijk, maar niet ondenkbaar, zou zijn dat Jonas Vingegaard zelf het verschil maakt voor zijn rivaal.

Wedden op het spel van de dwaas

Wat als die twee elkaar opheffen? De deur blijft open voor tegenaanvallen van de kanshebbers op de derde plaats. Waarschijnlijk dezelfde die zich onderscheidden op de hellingen van de Tourmalet en de Puy-de-Dôme. Namelijk: Jai Hindley (36), Carlos Rodriguez (36), Tom Pidcock (36) en Simon Yates (36). Eerstgenoemde toonde wat tekenen van bezorgdheid op de hellingen van de twee genoemde passen. Dit doet wat twijfels rijzen over zijn vermogen om de derde man te zijn. En opent deuren voor de Grenadiers in de hinderlaag van zijn derde plaats algemeen.

Rodriguez vindt een speelveld dat bij hem past, op een lange klim die gunstig is voor zijn dieselmotor. Maar hij mist de slagkracht van zijn Britse ploegmaat, die een van de weinige renners is die kan hopen Pogacar te verslaan in een regelmatige sprint. Wat Yates betreft, onderscheidde hij zich zondag op een klim die met de hand voor hem was genaaid. De grote vraag is zijn duurzaamheid, waar Yates kan breken zonder waarschuwing.

Sepp Kuss

De verdediging van de tweede bonificaties zou ook kunnen rekenen op een offensief van Sepp Kuss (41). Net zoals hij in 2020 probeerde op de hellingen van de Col de la Loze. Dit zou maar één doel hebben, om in ieder geval het mogelijke tijdverlies op Tadej Pogacar in een eindsprint te behouden. Maar om dit mogelijk te maken, zou de Amerikaan de laatste overlevende moeten zijn. Anders zullen de Wasps kwetsbaar zijn, met tegenstanders die sterker zijn dan de adelaar uit Durango. Maar vooral tegenstanders die de Sloveen in de kaart spelen. Hetzelfde kan gezegd worden van de Emirates, met Adam Yates (81) in de rol van offerlam op weg naar de overwinning. Maar als Jonas Vingegaard koppig weigert mee te werken, kan hij als afleiding worden gebruikt om de Deen te dwingen te bewegen en de gaten te dichten. Dit zou de energie van zijn leider intrinsiek behouden.

Wedden op de hoop op een ontsnapping?

Verre van afbreuk te doen aan de kwaliteiten van andere kopmannen zoals David Gaudu (81), Thibaut Pinot (26), Romain Bardet (61), Mikel Landa (81), Pello Bilbao (151) en anderen. Maar het zal al te zeldzaam zijn voor hen om aanwezig te zijn met de besten. Hun enige hoop is een ontsnapping, maar helaas laat hun positie in het algemeen klassement dat niet toe. In plaats daarvan zijn het Michael Woods (17), Pierre Latour, Warren Barguil (61), Giulio Ciccone (26), Ben O’Connor (41) en Daniel Martinez (41) die in aanmerking komen. Hoe zit het met een uitreiskaart voor Félix Gall (17)?

Onze voorspelling: De strijd om het algemeen klassement is begonnen, de Emiraten zijn op jacht en Tadej Pogacar zal zegevieren. De Sloveen is onze weddenschap van de dag.