Elena Rybakina à Wimbledon 2022

Wedden op Wimbledon: de vrouwenfinale

Wie volgt Elena Rybakina op als Wimbledon-kampioen? Wedden op Wimbledon behoort binnenkort tot het verleden dankzij onze experts. In deze finale neemt de Tsjechische Marketa Vondrousova (42e op de wereldranglijst) het op tegen de Tunesische Ons Jabeur (6e op de wereldranglijst). Geen van beide speelsters heeft eerder een Grand Slam gewonnen. Deze finale zal ons dus een gloednieuwe Grand Slam-titelhouder opleveren, de meest begeerde titel voor een tennisser.

Vorm van de finalisten van Wimbledon 2023

Na een seizoen 2022 dat werd verstoord door een ernstige blessure aan haar linkerpols, waardoor ze niet op Wimbledon kon spelen, is Vondrousova bijna 6 maanden van de baan geweest. Haar terugkeer naar een Grand Slam-finale, na de finale die ze verloor van Ashley Barty op Roland Garros 2021, is al een prestatie van formaat. Dit jaar gaat ze de finale in met een record van 30 overwinningen en 10 verliespartijen. Wat nog steeds een heel behoorlijk record is. Begin dit jaar kwam ze echter niet verder dan een halve finale in Linz, ondanks een aantal goede resultaten in Miami, Indian Wells en Rome.

Jabeur heeft tot nu toe een nog gecompliceerder seizoen achter de rug. Ze kampte met blessures en moest zich terugtrekken uit een aantal toernooien. Ze bereikte de finale met een recordaantal van 22 overwinningen en 9 verliespartijen in 2022. Dat is nog steeds behoorlijk, maar niet goed genoeg voor een speelster van haar statuut die op elk toernooi voor de titel moet gaan. Haar beste resultaat dit seizoen was haar Charleston-titel in maart tegen Belinda Bencic, gevolgd door haar recente kwartfinale op Roland Garros. Een wedstrijd die ze verloor van Haddad Maia, ondanks dat ze zwaar favoriet was.

Resultaten op de ondergrond

Marketa Vondrousova had voor dit jaar weinig resultaten op gras. Ze was nog nooit verder gekomen dan de 2e ronde op de WTA Tour voor haar toernooi in Berlijn in 2023, waar ze de kwartfinales bereikte. Noot: het is belangrijk om in het achterhoofd te houden hoe weinig grastoernooien er in een tennisseizoen zijn.

Jabeur heeft een iets vlakker record op deze ondergrond in haar carrière, met 39 overwinningen en 14 nederlagen op de WTA Tour. Ze won 2 toernooien op deze ondergrond en bereikte vorig jaar de finale van Wimbledon. Het is waarschijnlijk de ondergrond waarop haar spel, dat draait om variatie en touch, zich het beste leent.

De weg naar Wimbledon

Vondrousova’s route naar Wimbledon 2023 was niet zo eenvoudig, maar misschien toegankelijker dan die van Jabeur. Marketa won gemakkelijk van Kudermetova en Vekic, 2 goede speelsters op de baan. Daarna had ze 2 gecompliceerdere wedstrijden in 3 sets tegen Bouzkova en Pegula, voordat ze won van Elina Svitolina.

Jabeur zelf moest hard werken tegen Andreescu in 3 sets. Daarna versloeg ze Kvitova met gemak, voordat ze 2 geweldige prestaties neerzette en 2 van de toernooifavorieten Rybakina en Sabalenka uitschakelde.

De inzet en ervaring

Er staat veel op het spel voor beide speelsters in deze finale, want ze strijden voor hun eerste Grand Slam-titel. Vondrousova heeft al in een Grand Slam-finale gespeeld. Dat was op Roland Garros in 2021, waar ze jammerlijk verloor van Ashley Barty, de voormalige nummer 1 van de wereld.

Jabeur speelt in haar 3e Grand Slam-finale, nadat ze in 2022 verloor. De eerste was op Wimbledon vorig jaar tegen Rybakina, waar ze de favoriet was maar de druk niet aankon. Daarna op de US Open van 2022 tegen Iga Świątek.

De head-to-head tussen beide speelsters

Vondrousova leidt met 3-2 in de onderlinge ontmoetingen. Ze won de laatste 2 en versloeg Jabeur dit jaar twee keer op hardcourt (op de Australian Open, daarna op Indian Wells).

Waarop letten bij het wedden op de Wimbledon-finale?

Voorspelling

We kunnen een zeer intense tenniswedstrijd verwachten op Wimbledon. Met druk aan beide kanten en beide spelers die een 1e Grand Slam-titel in hun carrière willen winnen. Qua tennis zijn beide speelsters in staat om verschillende tennisstoten te gebruiken en ze beheersen deze ondergrond uitstekend. Vondrousova kan vertrouwen op haar linkshandige spel, dat zeer effectief is in deze omstandigheden. Ze kan goed serveren en slice- en dropshots gebruiken om het ritme te doorbreken. Jabeur heeft ook een aantal tennisschoten onder de knie. Ze kan heel goed serveren vanaf de basislijn, dropshots schuiven, naar het net komen en heeft een uitstekende slice backhand.

Deze finale zal waarschijnlijk worden beslist door mentale kracht, iets waar het Jabeur vaak aan heeft ontbroken, omdat ze regelmatig moeite had om te gaan met het favorietenstatus. Net zoals vorig jaar in de finale. Ze zag er ook erg gespannen uit tegen Rybakina en Sabalenka en weet dat ze de favoriet zal zijn in deze wedstrijd. Vondrousova heeft die druk niet en lijkt er meer klaar voor dan Jabeur om haar 1e Grand Slam-titel te winnen.

Wedden op Wimbledon: noteringen in de finale

Vondrousova heeft een zeer goede notering van 2.70 om deze Wimbledon-finale te winnen bij Ladbrokes.be. In een wedstrijd met veel druk kunnen we een aantal dubbele fouten verwachten in deze wedstrijd. Ten minste 6 dubbele fouten in totaal is gewaardeerd op 1.80. Meer dan 21,5 games in de wedstrijd heeft een notering van 1.71. Deze finale kan lang en zwaarbevochten worden.