Vingegaard et Pogacar au Tour de France

Cijfers voor de tweede week van de Tour de France

Na twee weken competitie blijkt het duel tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar nog altijd even fel. Slechts tien seconden scheiden de twee hoofdrolspelers. Ondertussen lijkt Jasper Philipsen onaantastbaar in de sprint. Spanje komt weer tot leven. Hoe zien deze trends eruit in cijfers? Hier zijn de statistieken voor de tweede week van de Tour de France.

Tien seconden te gaan voor de laatste week, kan beter

Aan het einde van de tweede week van de Tour de France staan Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar op slechts tien seconden van elkaar. De twee rivalen zitten binnen een zakdoek van elkaar. Maar als je teruggaat in de geschiedenis, kan het nog altijd beter. In 1959 waren er slechts zes seconden tussen de Belgen Eddy Pauwels en Jos Hoevenaars. De Spanjaard Federico Bahamontes deed echter de moeite in de laatste week. Beide Belgen eindigden in de Top 11. In 2008 had Frank Schleck slechts acht seconden voorsprong op Cadel Evans. Uiteindelijk ging de titel naar Carlos Sastre. Toch is een vergelijkbaar scenario dit jaar moeilijk voor te stellen, gezien de onbetwistbare superioriteit van de Deen en de Sloveen over hun rivalen.

Jasper Philipsen blijft records achterna streven

Ook al is Wout van Aert overal, Jasper Philipsen is de Belg van deze editie 2023. Met zijn vierde overwinning is Jasper Philipsen de eerste landgenoot geworden die vier keer een groepsfinish wint in dezelfde Tour de France. België moest vijfentwintig jaar wachten op zo’n prestatie, sinds de prestatie van Tom Steels in 1998. Als de renner van de Alpecin-Deceuninck-ploeg opnieuw zou winnen, zou hij Freddy Maertens vervoegen, die vijf etappes won in 1980 en zelfs acht in 1976. Hij is de dertiende Belg die vier etappes wint in één Tour de France.

De renaissance van Spanje

Spanje viert feest in deze Tour de France. Na de terugtrekking van Enric Mas op de eerste dag zag het ernaar uit dat het een moeilijke Tour de France zou worden voor de Iberiërs. Na een rustige eerste week was de tweede rood en geel gekleurd, met drie etappezeges (Pello Bilbao, Ion Izaguirre en Carlos Rodriguez). In Issoire maakte Pello Bilbao een einde aan een droogte van 1.816 dagen en 100 etappes in de Grande Boucle. Het laatste Spaanse succes kwam in 2018 (etappe 14 – Omar Fraile). Daarnaast werd Carlos Rodriguez met zijn 22 jaar en 163 dagen de jongste Spanjaard die een etappe in de Tour de France won.

Wout Poels voor geschiedenis

Na Pello Bilbao heeft Bahrain-Victorious zijn tweede etappe van de Tour gewonnen dankzij Wout Poels in Servais-Mont Blanc. Hij is de eerste Nederlandse renner die een bergetappe wint sinds Tom Dumoulin, die zegevierde in de regen in Arcalis in 2016. Met 35 jaar en 289 dagen is hij ook de oudste etappewinnaar van Nederland.

Bovendien voegt hij zich bij een selecte groep Nederlandse renners met een monument en een Tour de France-etappe op hun naam. Vóór Poels waren dat alleen Mathieu van der Poel, Bauke Mollema, Servais Knaven, Adri van der Poel, Steven Rooks, Johan Lammerts, Hennie Kuiper, Jan Raas, Jan Janssen, Jo de Roo en Wim van Est. Wout Poels won Luik-Bastenaken-Luik in 2016.

Andere cijfers die het vermelden waard zijn

Met twee ritzeges (Victor Lafay en Ion Izagirre) evenaarde de Cofidis-ploeg haar beste resultaat behaald in 2004 en 2008. Een derde overwinning zou de beste Tour van de noordelijke ploeg zijn. Michal Kwiatkowski’s overwinning op de Grand Colombier was Polens zesde in de geschiedenis van de Grande Boucle. Giulio Ciccone en Neilson Powless hebben momenteel hetzelfde aantal punten in het bergklassement. In 2014 stonden Joaquim Rodriguez en Rafal Majka aan het einde van etappe 15 ook gelijk. Uiteindelijk ging het duel in het voordeel van de Pool.