Tour de France Vrouwen: zien we een Nederlandse vloedgolf?

Deze Tour de France vrouwen vindt plaats van 23 tot en met 30 juli. De start in Clermont-Ferrand en de finish in Pau, in de Pyreneeën. De wielrensters zullen in totaal 956 kilometer afleggen. Dit verdeeld over acht etappes, inclusief een individuele tijdrit in de laatste etappe. De moeilijkste etappe zal de zevende zijn, waar de renners de top van de Tourmalet – Bagnères-de-Bigorre, op een hoogte van 2.110 meter, moeten bereiken. Net als in de mannenwedstrijd met Vingegaard en Pogacar zijn van Vleuten en Vollering de twee onbetwiste favorieten om deze Tour de France vrouwen te winnen.

Het parcours van de Tour de France vrouwen

De eerste etappe rond Clermont-Ferrand wordt beoordeeld door de Durtol klim. 1,7 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. De top ligt op negen kilometer van de finish. Een aantal vrouwelijke renners zou kunnen verliezen en kostbare seconden van het algemeen klassement afsnoepen. De volgende dag is de 151,5 kilometer tussen Clermont-Ferrand en Mauriac een echte achtbaanrit. Je moet sterk zijn om de reeks hobbels te overleven. Het laatste stuk is bochtig, met de côte de Trébiac (3,4 km aan 5,8%) in de laatste vijf kilometer.

De derde dag in Montignac-Lascaux zal de eerste kans zijn voor een massasprint. Etappe 4 wordt de langste etappe van deze editie, met drie beklimmingen in de laatste 35 kilometer. Hieronder de lastige Côte de Moyrazès (4,6 km aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5%) en de Côte de Lavernhe (2,2 km aan 7,1%). Net als op de eerste twee dagen biedt de finish op een vals plat bergopwaarts nog meer mogelijkheden omhet verschil te maken. De vijfde etappe naar Albi is open voor de meer avontuurlijke renners die een paar hobbels kunnen overleven.

De finish in Blagnac de volgende dag laat er geen twijfel over bestaan: het wordt een koninklijke sprint. Het beslissende weekend zal plaatsvinden in twee etappes. Op zaterdag moeten de vrouwelijke klimmers de Col du Tourmalet in Bagnères-de-Bigorre bedwingen, terwijl ze de volgende dag een koninklijke strijd zullen leveren over de 22,6 kilometer lange tijdrit rond Pau.

Het parcours van de Tour de France voor vrouwen

De favorieten

Demi Vollering

Demi Vollering is de onbetwiste favoriet om de Tour te winnen. Nadat ze vorig jaar tweede werd, mikt ze nu duidelijk op de eindzege. Ondanks een klein Vuelta-incident is ze vastbesloten haar kans deze keer niet te laten lopen. Het hele jaar is ze de te kloppen vrouw geweest. De vrouw die haar superioriteit ten opzichte van de concurrentie heeft laten zien. De vrouw die overwinningen heeft geboekt met haar team. Vollerings razendsnelle opkomst is een echt succesverhaal. Nog maar vijf jaar geleden was ze vrijwel onbekend. Ze had een droom en gaf zichzelf de middelen om die te verwezenlijken. Door zich volledig aan het fietsen te wijden en zich met de juiste mensen te omringen, werd ze al snel professioneel. Ze verbeterde zich zowel fysiek als mentaal constant om dit jaar de beste ter wereld te worden.

De jonge wielrenster benadert etappekoersen met intelligentie. Dat blijkt uit haar tactische keuzes in de Rondes van het Baskenland en Zwitserland. Daar liet ze de overwinning liever aan haar ploeggenote Marlen Reusser. Wanneer het beslissende moment komt, zal Vollering het karwei moeten afmaken. Op de tweede dag kan ze de leiding nemen in het Centraal Massief en de etappe naar Rodez lijkt een uitstekende kans voor haar. Op de voorlaatste dag krijgt ze de kans om haar naam te verbinden aan een legendarische klim, de Tourmaleet. De dag erna zal ze alles moeten geven in de afsluitende tijdrit voor de gele trui. Alle twijfels over haar tijdritcapaciteiten zijn vervaagd na haar indrukwekkende prestaties in de Ronde van Zwitserland en de Nationale Kampioenschappen.

Haar belangrijkste rivaal zal titelverdedigster van Vleuten zijn, die dit jaar al de Giro en de Vuelta won. Regelmatig zal dit duo de bovenste twee plaatsen in het algemeen klassement innemen.

De concurrentie

Er is een groep concurrenten die klaarstaat om de kleinste kans te grijpen. De Italiaanse Elisa Longo Borghini liet in de Giro zien dat ze van Vleuten bijna kan evenaren. Zelfs als de eindtijd haar niet goed uitkomt, zou de Poolse Katarzyna Niewiadoma in de bovenste regionen van het klassement moeten staan. Aan de Franse kant zijn Juliette Labous en Evita Muzic de beste kanshebbers voor het klassement.

De Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman-Pasio is het speerpunt van de AG Insurance-Soudal Quick-Step-ploeg, maar ze lijkt niet in staat om zich te meten met de besten. Ze heeft nog steeds het talent om een etappe te winnen. De Italiaanse Silvia Persico, de revelatie van vorig jaar, zal proberen haar vorm te bevestigen. FDJ-Suez is een van de sterkste groepen, naast SD Worx. Dit alles met het trio van Cecilie Uttrup Ludwig, Évita Muzic en Marta Cavalli, met ondersteuning van Loes Adegeest en Grace Brown. De Franse ploeg zal een grote invloed hebben op de wedstrijd. In de sprint zal Lorena Wiebes de te kloppen vrouw zijn, ook al lijkt Charlotte Kool de enige die haar kan hinderen. Ze heeft haar al meerdere keren verslagen tijdens het seizoen.

De sportweddenschappen van de redactie

Behalve een speling van het lot (lees een valpartij) zou Demi Vollering of Annemiek van Vleuten de gele trui kunnen ontnemen. In recente duels tussen beieden was Vollering meestal de betere. De enige keer dat van Vleuten op kop reed, was in de Vuelta. De renster van Movistar profiteerde van een medische stop van haar rivale om weg te rijden. Het is moeilijk voor te stellen dat Demi Vollering deze Tour de France niet wint met een notering van 1.80. Als je van durf houdt, zou je de klim van Marlen Reusser op 36 kunnen overwegen. Als ze de schade in de bergen beperkt, zal de Zwitserse veel tijd goedmaken in de afsluitende tijdrit.

Let op: Lotte Kopecky is dé favoriet voor de eerste etappe op 3.00. De Belgische is in staat om de klim van de derde categorie te overleven. Ze zou zich in een uitgedund peloton kunnen bevinden. Er is vrijwel geen twijfel dat de SD Worx-renster voor de overwinning zal gaan, dus je weet wat je moet doen.