Tour de France voor vrouwen: wat heeft deze 2e editie gebracht?

In deze tweede Tour de France voor vrouwen zette Demi Vollering haar solo-loop op de planeet van het vrouwenwielrennen voort. De Nederlandse heeft nu vijftien overwinningen op haar naam staan, terwijl haar SD Worx-team haar 53e overwinning van het seizoen behaalde. Een weerspiegeling van hun uitmuntendheid in 2023. Wat kunnen we meenemen uit deze 2e editie Tour de France voor vrouwen?

De Nederlandse Demi Vollering, die de gele trui draagt, viert feest met de Belgische Lotte Kopecky van de SD Worx-ploeg.

SD Worx-training in Grand Chlem

Een zorgvuldige analyse van de etappes van de Tour de France voor vrouwen leidt ons tot de conclusie dat de Nederlandse ploeg SD Worx de Grand Slam had kunnen behalen. Ze won 50% van de etappes, maar met een beetje meer steun had Lotte Kopecky de etappes op woensdag, donderdag en vrijdag kunnen winnen. Alleen haar nederlaag in etappe 3, door toedoen van Liane Lippert, wordt beschouwd als een nederlaag. De Belgische Lotte Kopecky noemde een lekke band als reden voor haar tegenslag. Etappes 4 en 5 werden gewonnen door aanvallers Yara Kastelijn en Ricarda Bauerfeind door nalatigheid en tactische inconsistentie. Dit is het enige zwakke punt in het SD Worx-blok.

Deze Tour de France voor vrouwen benadrukt een realiteit die al sinds het begin van het seizoen wordt waargenomen. Er is SD Worx en er is al het andere. Met de beste klimmer (Demi Vollering), sprinter (Lorena Wiebes), renster (Lotte Kopecky) en renster (Marlen Reusser) in het peloton in hetzelfde blok is het moeilijk voor de andere ploegen om te concurreren. De afsluitende tijdrit, waarin Reusser, Vollering en Kopecky de top drie pakten, getuigde van de schrijnende onbalans in het vrouwenpeloton.

Demi Vollering laat zich gelden, Annemiek weigert

Waarnemers hoopten op een Nederlands duel tussen Demi Vollering en Annemiek Van Vleuten. Het was echter duidelijk dat Demi aan het langste eind zou trekken. Annemiek Van Vleuten (40), hoewel wereldkampioene, vertoonde tekenen van verval gedurende het seizoen. Ze werd belachelijk gemaakt op de Ardennen en geklopt op de Lagos de Cavanonga in de Vuelta. Ze slaagde er niet in om haar rivale regelmatig te verslaan in 2023. Annemiek geeft zelf toe: “Zelfs op een topdag had ik haar niet kunnen verslaan. Zij zit op een hoger niveau.” Demi Vollering heeft dit seizoen laten zien dat ze heeft getraind als een echte professional in de winter. De resultaten spreken voor zich: Strade Bianche, Ardennen-treble, twee etappes in de Ronde van Spanje.

Hoe ver zal ze gaan? Deze brutale dominantie zou haar over twee weken naar een wereldtitel in Glasgow moeten leiden. Ze zal echter niet de overweldigende favoriet zijn in Schotland.

Wat als Lotte een Grand Tour-jager werd?

De prestaties van Lotte Kopecky deze week maakten haar de te kloppen vrouw in Schotland. Met haar derde plaats in de afsluitende tijdrit werd ze tweede in het eindklassement. Ze won gemakkelijk de groene trui. Ze heeft meer dan drie minuten achterstand op Vollering. Toch moet worden opgemerkt dat hun voorbereidingen verschillend waren. Kopecky trainde niet op hoogte, in tegenstelling tot Demi Vollering. De vraag is of ze de Tour kan winnen door het haar doel te maken. Hoe dan ook, ze zit in de juiste ploeg. SD Worx is van een andere orde, zowel financieel als als team. Maar naar eigen zeggen zal de winnares van de Ronde van Vlaanderen pas aan deze mogelijkheid denken als ze Parijs-Roubaix en het Wereldkampioenschap aan haar palmares heeft toegevoegd. Over twee weken krijgt ze de kans om een van deze vakjes aan te vinken.

Significante verschillen in niveaus

De aanwezigheid van Lotte Kopecky bij de zes beste vrouwelijke klimmers in de Tour onderstreept het huidige niveau van het vrouwenwielrennen. Wanneer Wout van Aert schittert in de bergen, zit hij vaak in een ontsnapping of verdwijnt hij in de laatste kilometers. Bij de vrouwen is er een duidelijk verschil tussen de top tien en de rest van de concurrentie. De beste jonge renster, Cédrine Kerbaol, had meer dan twaalf minuten achterstand op Demi Vollering. Het zal jaren werk en ontwikkeling kosten om meer consistentie te bereiken.

Succesvolle primeur voor Belgische teams in de Tour de France voor vrouwen

De twee Belgische ploegen Fenix-Deceuninck en AG Insurance – Soudal Quick-Step zijn geslaagd voor hun toelatingsexamen voor de Grande Boucle. Yara Kastelijn pakte een prachtige ritzege voor Fenix-Deceuninck, waardoor ze de bolletjestrui nipt misliep. Bovendien was Julie Van De Velde slechts 300 meter verwijderd van extase. De ploeg van Jolien D’Hoore mikte met Ashleigh Moolman op een podiumplaats. Helaas moest de Zuid-Afrikaanse genoegen nemen met de 6e plaats. De Belgische ploeg stond echter volop in de schijnwerpers tijdens de Franse week. Deelname aan de volgende editie is al verzekerd.