Wielrennen: transfermarkt opent niet langer op 1 augustus

De transfermarkt in het wielrennen wordt verondersteld te openen op 1 augustus. Overeenkomsten tussen ploegen en renners worden ruim vóór deze symbolische datum gesloten. Hierdoor verandert de traditionele transferperiode in een eenvoudige formalisering van stappen die al zijn overeengekomen. In het verleden was de Tour de France de belangrijkste plaats voor uitwisselingen tussen makelaars en teammanagers. Dit is niet langer het geval. Onderhandelingen vinden plaats aan het begin van het seizoen, of zelfs al het jaar ervoor. Ladbrokes.be maakt de balans op van de geruchten en transfers die plaatsvonden aan het begin van deze mercato.

Jonas Vingegaard, Tiesj Benoot, Sepp Kuss, Christophe Laporte en Dylan Van Baarle vieren na etappe 21 van de Tour.

Meer steun voor Remco Evenepoel?

Bij Soudal-Quick Step zijn geruchten over een overstap van Remco Evenepoel naar Ineos Grenadiers door de Belg zelf van de hand gewezen. Hij is echter vastbesloten om zijn klimmersploeg te verbeteren met het oog op de Tour de France van 2024. De waarschijnlijke komst van Mikel Landa, ondanks de kosten voor Patrick Lefevere, is een eerste stap in die richting. Andere renners zoals Matteo Fabbro en George Bennett zouden zich bij hem kunnen voegen. Om geld te besparen, is Lefevere van plan om afscheid te nemen van een aantal renners. Onder andere Mauro Schmid (Jayco-Alula), Michael Morkov (Astana of Uno-X), Tim Declercq, Dries Devenyns (pensioen), Fabio Jakobsen (Team DSM, ook dicht bij Warren Barguil), Rémi Cavagna (Movistar), Davide Ballerini (Tudor), en mogelijk Andrea Bagioli (Arkéa-B&B Hotels) en Florian Sénéchal.

Tot ieders verrassing werd Ethan Vernon, een van de meest veelbelovende Britse renners, opgepikt door Israel-Premier Tech. Het dossier Julian Alaphilippe blijft lastig, omdat Lefevere zijn contract graag wil laten overnemen door een andere ploeg. De hoogte van zijn salaris maakt het echter ingewikkeld. Wat betreft nieuwe aanwinsten, rekent Soudal-Quick Step op de talentenpool van Devo met William Junior Lecerf en Gil Gelders. Jordi Warlop en Warre Vangheluwe kunnen ook aan de lijst worden toegevoegd. Renners Luke Lamperti en Ayco Bastiaens hebben naar verluidt ook een akkoord bereikt met de Belgische ploeg. Ook Antoine Huby (Vendée U) deed dit. Soudal-Quick Step zal dus een ander gezicht hebben in 2024.

Caleb Ewan nog steeds bij Lotto-Dstny in 2024 ?

Bij Intermarché-Circus-Wanty zijn twee jonge talenten uit de reserves, Francesco Busatto en Roel Van Sintmaartensdijk, gepromoveerd. De ploeg van Jean-François Bourlart had interesse getoond in Arnaud Démare, maar de voormalige Franse kampioen verhuist op 1 augustus naar Arkéa-Samsic. Hij zal later gezelschap krijgen van teamgenoten Miles Scotson en Ignatas Konovalovas. Laurens Huys en Sven Erik Bystrom verhuizen naar Frankrijk, respectievelijk naar Arkéa-Samsic en Groupama-FDJ. Groupama-FDJ verliest Arnaud Démare, maar is van plan om Rémy Rochas en Clément Russo binnen te halen. Bij Cofidis is de ploeg al begonnen met rekruteren met de komst van Alexis Gougeard en Nicolas Debeaumarché. Nolann Mahoudo en Ludovic Robeet worden ook genoemd in de ploeg van Cédric Vasseur.

Victor Lafay, de revelatie van het seizoen, heeft een aantal aanbiedingen op tafel liggen. Onder meer één van AG2R-Citroën, die ook geïnteresseerd zijn in Gianluca Pollefliet (Lotto-Dstny U23). Ze rekruteerden de Belgische renner Dries De Bondt van Alpecin-Deceuninck. Deze laatste is een team dat geen grote veranderingen in zijn ploeg zal zien. Axel Laurance en Timo Kielich komen over van Conti. Lionel Taminiaux sluit zich aan bij Lotto-Dstny, waar de grote onbekende Caleb Ewan is. De Australiër kan elders kijken. Team Flanders-Baloise wacht op een vertrek voordat het verder gaat met de werving. Jasper Dejaegher heeft trouwens al getekend. Dylan Vandenstorme, Simon Dehairs en Jelle Vermoote staan ook op de radar van Walter Planckaert.

Jumbo-Visma nog sterker in 2024

Bij de sprinters is de wals al begonnen met Fabio Jakobsen bij Team DSM en Sam Welsford bij Bora-Hansgrohe. Dit betekent dat Jordi Meeus of Sam Bennett elders op zoek zullen gaan. Jordi Meeus heeft een voorsprong bij Astana terwijl de grote Sam naar Human Powered Health kan gaan. Pascal Ackermann heeft zich ook aangesloten bij Israel-Premier Tech. Jonathan Milan en Simone Consonni sluiten zich aan bij Lidl-Trek.

Hoe zit het met de topteams? Jumbo-Visma versterkt zijn pole-positie in de Grote Rondes met de komst van Matteo Jorgenson (Movistar) en Ben Tullett (Ineos Grenadiers). Per Strand Hagenes en Johannnes Staune-Mittet komen over van Conti en gaan een mooie toekomst tegemoet. De waarde van Jumbo-Visma zal in 2024 verder toenemen. Pavel Sivakov komt bij UAE-Team Emirates, dat een deel van zijn mankracht verliest (Bennett, Formolo). Ineos Grenadiers heeft werk aan de winkel. Naast Pavel Sivakov zullen Carlos Rodriguez (waarschijnlijk Movistar), Tao Hart (Lidl-Trek), Ben Tullett (Jumbo-Visma) en Daniel Martinez (Bora-Hansgrohe) de ploeg verlaten, maar wereldkampioen tijdrijden Tobias Foss lijkt een versterking te worden. En het is de bedoeling dat we pas op 1 augustus iets weten.