Belgische spelers exporteren naar alle uithoeken van de wereld
Meer dan 350 Belgische spelers spelen momenteel in buitenlandse competities. Sommigen hebben zelfs meer exotische bestemmingen gekozen om hun ‘made in Belgium’-expertise te tonen. Hier volgt een blik op een aantal van hen die een korte carrière in België achter de rug hebben.
Alles na Bosman: het lot van de Belgische spelers
Sinds het Bosman-arrest het openen van de grenzen heeft vereenvoudigd, hebben Belgische spelers zichzelf prachtig geëxporteerd. Omdat ze getalenteerd zijn, natuurlijk. Maar ook omdat ons land zijn opleiding heeft verbeterd. En, zoals buitenlandse recruiters en managers vaak zeggen: Belgen zijn niet te duur en hun mentaliteit is vaak voorbeeldig. Voeg daarbij het feit dat de Rode Duivels een gouden periode achter de rug hebben. En het is duidelijk dat het fenomeen ballingschap nog lang niet voorbij is.
Als we aan Belgen in het buitenland denken, denken we onvermijdelijk aan grote namen. Namen als De Bruyne, Courtois en Lukaku. Of het nu in Engeland, Duitsland, Italië, Spanje of Frankrijk is, of, zoals bij Yannick Carrasco, in meer exotische- en bijzonder lucratieve oorden, de overgrote meerderheid van de huidige internationals speelt in buitenlandse competities. Naast deze hoofdrolspelers spelen er volgens een gespecialiseerde website momenteel iets meer dan 350 spelers in het buitenland. Sommigen spelen in de lagere divisies van naburige competities. Maar sommigen spelen ook in meer ‘exotische’ competities, zoals Gibraltar, Tahiti, Singapore of IJsland. Dit was een goede gelegenheid om ons geheugen op te frissen en uit te zoeken wat er met sommigen van hen is gebeurd.
Maxime Lestienne (Lion City Sailors, Singapore)
De inwoner van Moeskroen, nu 31, heeft niet de grandioze carrière gehad die hem was voorspeld. Nadat hij op 16-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal maakte voor Excel, kon hij naar Brugge vertrekken toen zijn geliefde club failliet ging. Hoewel hij daar af en toe schitterde, raakte hij onderweg de weg kwijt. Niet in de laatste plaats omdat het leven hem niet bespaard bleef. Na verhuizingen naar Qatar, PSV, Kazan, Málaga en Standard speelt hij nu voor een bescheiden club in Singapore. Daar kwam hij in 2022 aan, bij de Lion City Sailors. Hoewel de competitie niet erg sterk is, is hij er toch in geslaagd om 41 doelpunten te maken en 50 assists te geven in slechts 59 wedstrijden!
Vadis Odjidja (Hajduk Split, Kroatië)
Vadis Odjidja, die ook werd geprezen als een veelbelovende jongeling, verliet Gent deze zomer. Dit voor een nogal onwaarschijnlijke uitdaging aan te gaan bij Hajduk Split in Kroatië. Voor Odjidja is dit zijn 6e ervaring in het buitenland (in een 5e ander land). Hij speelde eerder in Duitsland (Hamburg), Engeland (Norwich City en Rotherham United), Polen (Legia Warszawa) en Griekenland (Olympiacos). Sinds het begin van het seizoen heeft hij 7 wedstrijden gespeeld (0 goals, 2 assists) en zijn nieuwe team staat bovenaan in de Kroatische competitie.
Sébastien Dewaest (AEL Limassol, Cyprus)
De in Poperinge geboren verdediger, die zijn opleiding genoot bij Lille en eerder speelde voor Roeselare, Charleroi, Genk, Toulouse en OHL, werd de afgelopen jaren niet altijd unaniem goedgekeurd. Hij wilde graag een nieuwe, meer exotische uitdaging aangaan in een buitenlandse competitie. Dewaest sloot zich in januari aan bij het Cypriotische AEL Limassol, waar hij een bekerfinale verloor. Hij speelde al 20 wedstrijden, scoorde 2 goals en pakte evenveel… rode kaarten.
Noé Dussenne (Lausanne Sports, Zwitserland)
Noé Dussenne won zijn eerste elftal strepen en zelfs de aanvoerdersband bij Standard, maar moest België afgelopen zomer verlaten na vier jaar trouwe dienst, die niet altijd ten volle gewaardeerd werd bij Sclessin. Na zijn toevlucht te hebben gevonden aan de oevers van het Meer van Genève, bij Lausanne Sports, vestigde hij zich meteen als een waardevolle aanwinst, ook al kende zijn team, 10e plaats van de 12, een slechte start in de competitie. Met 8 wedstrijden op zijn naam heeft hij al twee doelpunten gemaakt en één assist gegeven, een indrukwekkend aantal voor een centrale verdediger.
Dante Vanzeir (New York Red Bulls, Verenigde Staten)
Op 25-jarige leeftijd koos Dante Vanzeir ervoor om zijn Amerikaanse droom waar te maken. Afgelopen januari sloot hij zich aan bij de legendarische Red Bulls, waar zijn droom veranderde in een nachtmerrie toen hij voor zes wedstrijden werd geschorst voor racistische opmerkingen. Nadat hij het weer goed had gemaakt, keerde hij terug op het veld, vaak als een luxe grappenmaker, met een slecht persoonlijk record van 5 goals en 1 assist in 24 wedstrijden.
Ontdek alle competities die beschikbaar zijn voor sportweddenschappen op Ladbrokes.be!