Belgisch tennis: Geen enkele speler in de ATP top 100

Het Belgisch tennis maakt al enkele maanden een zeer gecompliceerde periode door. Voor het eerst in jaren staat er geen enkele Belgische speler in de ATP Top 100. Wat is de oorzaak van deze daling? Wat heeft tot deze daling geleid en wat heeft de toekomst in petto voor het Belgische tennis?

Belgisch tennis: Wie zijn de best gerankte Belgen in 2023?

Belgische ranking op het ATP-circuit

Toen vorige week de ATP-ranglijst bekend werd gemaakt, werd het officieel. Er staan geen Belgische spelers meer in de top 100 van de ATP. David Goffin was de laatste overlevende en de man die lange tijd de drijvende kracht achter het Belgische tennis is geweest. In 2018 was hij op zijn best met de 7e plaats op de wereldranglijst bereikte. Nu staat Goffin 102e op de ATP-ranglijst.

In de rest van de ranglijst volgen spelers als Kimmer Coppejans (ATP 180), de jonge Belgische Zizou Bergs (ATP 181) en Joris De Loore (ATP 182) elkaar op. De andere jonge Belgische hoop, Gauthier Onclin, staat 206e op de ATP-ranglijst.

Belgisch vrouwentennis succesvoller

Bij de vrouwen staan er nog 3 speelsters in de WTA top 100. De vaste Elise Mertens (WTA 29) die, ondanks een matig seizoen, een respectabele ranking behoudt. De volgende is Greet Minnen (WTA 61). Minnen beleeft op 26-jarige leeftijd het beste seizoen uit haar carrière. Met 53 overwinningen en 17 nederlagen in 2023. Verder staat Yanina Wickmayer (WTA 82). Ysaline Bonaventure (WTA 129) en Maryna Zanevska (WTA 166) staan lager op de ranglijst. De ervaren Alison Van Uytvanck (WTA 368) heeft dit jaar weinig gespeeld en komt terug van een lange blessure.

Dit staat ver af van de succesvolle Belgische speelsters als Justin Henin (winnares van 7 Grand Slams) of Kim Klijsters (winnares van 4 Grand Slams). Zij zijn ook de laatste Belgische speelsters die op nummer 1 van de wereld stonden en Grand Slam-toernooien hebben gewonnen. Elise Mertens heeft echter al enkele mooie prestaties geleverd op deze toernooien. Onder andere een halve finale op de Australian Open van 2018 en een kwartfinale op de US Open van 2019.

Hoe verklaren we deze terugval in het Belgisch tennis?

Net als in andere landen, zoals Frankrijk, dat lange tijd spelers in de top 20 van de wereld heeft gehad, is tennis een vrij cyclische sport. Het is moeilijk voor een land om zijn spelers op het hoogste niveau te houden. Het kan ook gebeuren dat sommige spelers ingewikkelder periodes doormaken of getroffen worden door blessures die een impact hebben op de rest van hun carrière.

De neergang van David Goffin

David Goffin is een perfect voorbeeld. Lange tijd behoorde hij tot de top 20 van de wereld en leverde hij mooie prestaties. Onder meer kwartfinales op Grand Slams (Australian Open, Wimbledon en de US Open). Hij nam ook deel aan de Masters aan het einde van het jaar (gereserveerd voor de top 8 van de wereld) en boekte belangrijke overwinningen tegen Rafael Nadal en Roger Federer.

Maar toen kwam Covid-19, gevolgd door blessureproblemen en een periode van ‘demotivatie’. Sindsdien heeft hij geprobeerd om terug te keren op het hoogste niveau. Maar hij heeft moeite om zijn zelfvertrouwen terug te winnen (27 overwinningen tegen 23 nederlagen in 2023). Er waren een paar bemoedigende momenten in 2023, zoals zijn challengertitel in Ottignies Leuven afgelopen januari en een 3e rondefinish op Wimbledon 2023.

Wat heeft de toekomst in petto voor het Belgisch tennis?

Onder de redenen voor hoop in de toekomst van het Belgisch tennis kunnen we nog steeds geloven in David Goffin, die pas 29 jaar oud is. Hij mag dan 102e staan op de ATP-ranglijst, maar de Belgische tennisster lijkt zijn blessureproblemen achter zich te hebben gelaten en is goed op weg om zijn zelfvertrouwen terug te winnen en een niveau te bereiken dat past bij het talent dat hem naar de zevende plaats op de wereldranglijst bracht.

De jonge Belg Zizou Bergs is pas 24 jaar oud en heeft dit jaar al een aantal zeer goede dingen laten zien (kwartfinale in Gstaad met een opmerkelijke overwinning op Laslo Djere 37 op de ATP). Gauthier Onclin (22) is een van de opkomende sterren van het Belgische tennis. Net als de piepjonge Alexander Blockx (18), winnaar van de Australian Open als junior in 2023 en waarschijnlijk de grootste belofte van het Belgische tennis.