Standard verwelkomt nieuw lid in de 777-familie: Everton

777 Partners, eigenaar van Standard Luik, heeft Everton gekocht voor $685 miljoen. Dit heeft zowel bewondering als bezorgdheid gewekt voor een investeringsmaatschappij die volgens de geruchten in financiële problemen verkeert. Bovendien ook nog eens onderworpen aan rechtszaken. Ondertussen heeft het 777-sterrenstelsel nog een ster in het vizier…

777

Het Amerikaanse bedrijf 777 Partners blijft zijn web door het Europese voetbal weven. Het wil zijn imperium over de hele wereld uitbreiden. Twee weken geleden kondigden de eigenaren van Standard aan dat ze meerderheidsaandeelhouder werden van Everton. En dit voor een investering ter waarde van 685 miljoen dollar. De andere Premier League-club uit de stad Liverpool voegt zich bij een familie die al Standard, Red Star, Hertha Berlin, Genoa, Vasco de Gama en een belang in Sevilla omvat.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij werd in september 2015 opgericht door Josh Wander en Steven Pasko. Het stapte in 2018 in de voetbalwereld door een minderheidsbelang te nemen in de Spaanse LaLiga-club FC Sevilla.

Genoa, de eerste grote aankoop, en nadien Vasco da Gama

In september 2021 kwam de Italiaanse club Genoa CFC voor 150 miljoen euro in handen van de Amerikanen. De club degradeerde in mei 2022 naar de Serie B, maar keerde afgelopen mei terug naar de Italiaanse top. In februari 2022 kocht 777 Partners 70% van de Braziliaanse Serie A club Vasco de Gama in Rio de Janeiro voor R$700 miljoen.

Standard en de rest

In maart 2022 kocht 777 Partners 100% van Standard de Liège in de Pro League voor €55 miljoen. En een paar weken later volgde Red Star FC in de Championnat National (de 3e divisie van Frankrijk). De club werd in 1897 opgericht door Jules Rimet, die later voorzitter van de FIFA werd. In oktober 2022 nam Melbourne Victory FC uit de Australische A-League voor AUD 8,7 miljoen een belang in het kapitaal van 777 Partners. In januari 2023 stemden de aandeelhouders van de club om 777 Partners toe te staan om de komende vijf jaar tot 70% te verwerven. Dit in ruil voor een investering van A$ 30 miljoen.

Vervolgens namen de Amerikanen in maart 2023 een belang van 64,7% in Bundesliga-club Hertha BSC. Dit na de verkoop door Lars Windhorst, meerderheidsaandeelhouder sinds 2019. Tot slot ging 777 Partners in september 2023 akkoord met de aankoop van het belang van 94,1% van Farhad Moshiri, eigenaar van Everton FC.

Ook het basketbal is interessant voor 777

Buiten het voetbal is 777 Partners ook betrokken bij de London Lions. Dit is het enige professionele basketbalteam voor mannen in Londen. 777 investeerde 7 miljoen pond in 45% van de British Basketball League (BBL).

49 bedrijven, $3 miljard aan activa

777 Partners heeft 600 mensen in dienst en bezit een portefeuille van 49 bedrijven met een totaal vermogen dat wordt geschat op meer dan drie miljard dollar, verspreid over zes activiteitensectoren, waaronder luchtvaart, verzekeringen, media en marketing en rechten op sportevenementen.

Luchtvaartmaatschappijen en bioscopen

Buiten de sportwereld is 777 eigenaar van de Canadese luchtvaartmaatschappij Flair Airlines en de Australische maatschappij Bonza, beide low-cost-luchtvaartmaatschappijen. In 2022 investeerde 777 in STX Entertainment, een wereldwijde filmstudio die bekend staat om de productie van films als Molly’s Game, The Irishman en Ferrari.

Standard de Liège terug in de schijnwerpers

In de schijnwerpers sinds de overname bij Standard, heeft 777 Partners nog niet de impuls gegeven die nodig is om de club zijn oude glans terug te geven. Integendeel, het afgelopen seizoen was een van de slechtste in de geschiedenis van de club. Financieel is Standard niet in de beste vorm. De toekenning van de licentie was afhankelijk van maandelijkse controles op de betaling van spelers- en personeelssalarissen. De club uit Sclessin moet duidelijk bezuinigen. Ook de geruchten over financiële problemen rond het Amerikaanse investeringsfonds, dat ook het onderwerp is van verschillende rechtszaken, waarover het Noorse tijdschrift Josimar in de zomer berichtte, geven geen reden tot optimisme. Gelukkig komt de Luikse ploeg van Carl Hoefkens, na een rampzalige start van het seizoen, geleidelijk weer op de rails dankzij een reeks late transfers. Zal dat genoeg zijn voor een rooskleurige toekomst?

Bekijk onze odds voor de wedstrijd van Standard tegen Club Brugge dit weekend!