ATP Finals 2023: Wat hebben we geleerd?

Het ATP Finals-toernooi, waaraan de 8 beste spelers ter wereld van 2023 deelnamen, kwam zondag tot een einde in Turijn (Italië). Het was het laatste ATP-toernooi van het jaar. Nu komt een welverdiende pauze voor de spelers en de hervatting van het seizoen eind december. Maar voordat het zover is, is er nog één laatste uitdaging voor sommigen van hen. De Davis Cup 2023 van 21 tot en met 26 november 2023.

Wie won de ATP Finals 2023 in het tennis?

Het was opnieuw Novak Djokovic die het ATP Finals-toernooi won. Het is de 6e keer in zijn carrière dat de Serviër deze trofee wint. Dit is een nieuw record voor de 36-jarige, die een uitzonderlijk seizoen 2023 kende.

Topverhalen van de ATP Finals 2023

Novak Djokovic blijft zijn superioriteit op het ATP-circuit tonen. Ondanks nipte openingswedstrijden in de groep (3-set-overwinningen tegen Holger Rune en Hubert Hurkacz en een 3-set-verlies tegen Jannik Sinner), verhoogde de Serviër zoals gewoonlijk zijn spel. Hij won zijn halve finale tegen Carlos Alcaraz (6-3 / 6-2). Dit ondanks een moeizame start, voordat hij het in de finale opnam tegen de plaatselijke in vorm zijnde Jannik Sinner (6-3 / 6-3).

Jannik Sinner liet, ondanks zijn nederlaag in de finale, het hele toernooi een uitstekend niveau zien. Hij versloeg Stefanos Tsitsipas, Novak Djokovic (in de groepsfase), de jonge Deen Holger Rune en vervolgens Daniil Medvedev in de halve finale in 3 sets. Het seizoen van de Italiaan is nog niet voorbij. Want hij en Novak Djokovic spelen deze week, 21 november 2023, in de Davis Cup.

De flop van de ATP Finals 2023

Rublev was zeker de grootste teleurstelling van de Masters. De Rus eindigde het toernooi met 3 nederlagen op rij en zonder ook maar één set te winnen (tegen Medvedev, Alcaraz en Zverev). Vorig jaar bereikte hij de halve finales. En omdat hij graag indoor speelt, had hij zeker op veel beter kunnen hopen in dit toernooi.

Wat kunnen we meenemen uit deze ATP Finals 2023?

Op dit laatste grote ATP-toernooi van 2023 bevestigde Novak Djokovic zijn status als beste speler van het seizoen door voor de 8e keer in zijn carrière als nummer 1 van de wereld te eindigen. Hij bereikte de finale van alle 5 grote toernooien dit jaar (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open en de ATP Finals) en verloor alleen van Carlos Alcaraz op Wimbledon.

Alcaraz had ook een goed toernooi ondanks een moeilijke start (2-0 verlies van Alexander Zverev). Maar hij kwam perfect terug en bereikte de halve finale, waarin hij verloor van de ongrijpbare Novak Djokovic. Een prima prestatie, gezien het feit dat de jonge Spaanse ster in zijn 1e Masters-toernooi speelde.

Helaas kon Stefanos Tsitsipas niet meedoen. Hij verloor in de 1e ronde van Jannik Sinner. Dit voordat hij zich in de 2e ronde tegen Holger Rune terugtrok vanwege een rugblessure.

Rune zelf speelde een aantal goede wedstrijden ondanks dat hij zich niet plaatste voor de halve finales. Hij verloor in 3 sets van Novak Djokovic, waar hij een echt gevecht leverde tegen de Serviër. En hij leed daarna een net zo nipte nederlaag tegen Jannik Sinner.

Jannik Sinner had een uitstekend toernooi, wat zijn uitstekende seizoen bevestigde, en we hebben zeer hoge verwachtingen voor de Italiaan in 2024 gezien zijn vooruitgang.

Wat zijn de volgende toernooien na de ATP Finals 2023?

Het tennisseizoen 2023 loopt ten einde. Maar voordat het zover is, is er nog één groot evenement om naar uit te kijken voor sommige spelers die deelnamen aan deze Master’s, en dat is de Davis Cup 2023. De laatste fase van deze competitie vindt plaats in de week van 21-26 november. Canada, Finland, Tsjechië, Australië, Italië, Nederland, Servië en Groot-Brittannië doen mee.

Spelers als Novak Djokovic en Jannik Sinner zullen aanwezig zijn om de kleuren van hun land te verdedigen voor een welverdiende vakantie.