Pogacar: is de Giro d’Italia al beslist?

Aangetrokken door de rondingen van de Giro heeft Tadej Pogacar toegegeven aan de verleiding. De Sloveen staat op 4 mei aan de start van de volgende Giro d’Italia in Venaria Real. De kopman van UAE-Team Emirates is dol op Italië.

Pogacar is fan van de Giro

“De Giro is een van mijn favoriete wedstrijden omdat het dicht bij Slovenië is. Toen ik jong was, gingen we er graag heen. Een van mijn beste herinneringen is toen Luka Mezgec de etappe won in Triëst en ik erbij was (red. noot, in 2014). Het was een onvergetelijk moment. Ik heb nooit echt tijd gehad om aan de Giro te besteden vanwege de Tour de France en de Vuelta,” vertelde hij tien dagen geleden aan de pers. Drievoudig titelhouder in de Giro di Lombardia, tweevoudig winnaar van Tirreno-Adriatico (2021, 2022) en niet te vergeten de Strade Bianche, Pogiboy mist zelden een slag op Italiaanse bodem. Hij is onvermijdelijk de grote favoriet in de race om de roze trui.

Zal hij 100% zijn in de Giro?

Als je naar de aangekondigde rivalen kijkt, is het moeilijk om je een naam waardig voor te stellen. Primoz Roglic, Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel zullen er niet bij zijn. Simon Yates, Damiano Caruso, de terugkerende Nairo Quintana en Giulio Ciccone zijn allemaal kanshebbers voor het algemeen klassement. Uiteindelijk zou het meest concrete gevaar van Cian Uijtdebroeks kunnen komen. De Belg zou mee kunnen doen in de bergen, maar hij blijft inferieur op het gebied van explosiviteit en tijdritten. Als hij gespaard blijft van pech en/of ziekte, heeft de Sloveen de wedstrijd al gewonnen. Behalve dat deze wielergrootheid de krankzinnige uitdaging van een Giro – Tour de France dubbel is aangegaan. Hij zal in de Giro niet op 100% van zijn kunnen aankomen. Dat zou de concurrentie hoop kunnen geven. Kan een Simon Yates van 100% het immers niet opnemen tegen een Pogi op 80%?

Bij UAE-Team Emirates hebben we duidelijk vertrouwen in het intrinsieke talent van Pogacar om te winnen. Als Jay Vine en Rafal Majka goede luitenanten zijn in de bergen, zal het team dat zal opstellen in de Tour de France er heel anders uitzien met Joao Almeida, Juan Ayuso, Marc Soler, Pavel Sivakov, Adam Yates en niet te vergeten Nils Politt en Tim Wellens op het vlakke. Dat is alles wat de ploeg nodig heeft om te concurreren met Visma-Lease a Bike, dat een sterke line-up heeft rond tweevoudig titelhouder Jonas Vingegaard (Sepp Kuss, Steven Kruijswijk, Tiesj Benoot, Matteo Jorgenson, Christophe Laporte, Jan Tratnik en Dylan Van Baarle). Zal Tadej Pogacar, met al een Giro d’Italia op zak, zich echt kunnen meten met de Deen? Primoz Roglic en Remco Evenepoel doen ook mee.

Het juiste moment om voor de dubbel te gaan

Pogacar is de 25 gepasseerd en draagt niet langer de trui van beste jongere (hij heeft er 75 verzameld in de Tour!). Het was dus tijd om een uitdaging aan te gaan die zijn talent waardig was. Ter herinnering, de laatste man die dit dubbel heeft bereikt was wijlen Marco Pantani in 1998. “Ik ben niet jong meer, maar ik denk dat ik nu twee Grote Rondes kan rijden. Ik denk dat het voor mij het juiste moment is om deze nieuwe uitdaging in mijn carrière aan te gaan”. Op de lange termijn wil hij zijn naam toevoegen aan de lijst van winnaars van drie Grote Rondes. Ook de Vuelta moet hij nog winnen. In zijn enige optreden in 2019 eindigde hij als 3e.

Voor de Giro d’Italia zal Tadej Pogacar niet veel rijden. Hij begint zijn seizoen met een ronde door Italië met de Strade Bianche en Milaan-San Remo. Daarna volgt de Ronde van Catalonië. Tot slot zal hij een omweg maken naar Luik-Bastenaken-Luik, waar hij vorig jaar ten val kwam. Hij zal zijn titel niet verdedigen in de Ronde van Vlaanderen of de Amstel Gold Race. De onverzadigbare Sloveen heeft keuzes moeten maken. Dit is noodzakelijk als hij kans wil maken op een dubbel, zonder zijn doel aan het einde van het seizoen te vergeten, de Wereldkampioenschappen in Zürich. De nieuwe kannibaal heeft zijn zinnen gezet op Italië, maar ook op Zwitserland. Met andere woorden, de wedstrijden die ontbreken op zijn palmares. Dat is de hoogste ambitie van een veelvraat, een volle maag hebben.