Belgisch wielrennen: onze rennerskalender voor 2024

Het seizoen 2024 is hervat met de overwinning van Stephen Williams in de Tour Down Under. Ook op Europese bodem zijn de wedstrijden begonnen, met name in Spanje. Onze beste landgenoten komen binnenkort in actie. Ladbrokes News geeft je het volledige programma van de toppers van het Belgische wielrennen.

Wout van Aert

Wout van Aert heeft net zijn seizoen in de ploegen afgesloten met een overwinning in Benidorm op de oger Mathieu van der Poel. De renner uit Herentals bereidt zich nu voor op het openingsweekend in België. Hij zal de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Bruxelles-Kuurne dubbelen. Daarvoor zal de Visma-Lease a Bike-renner de Almeria Classic, de Classica Jean en de Ronde van de Algarve rijden.

Via de E3 Saxo Classic, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen wil hij zijn vorm verbeteren voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Nieuw op zijn kalender is zijn eerste deelname aan de Giro d’Italia, waar hij zich zal concentreren op etappezeges. Na de Olympische Spelen volgt de Ronde van Spanje. Twee Grote Rondes in één seizoen zou een primeur zijn in zijn carrière.

Remco Evenepoel

Het jaar 2024 zal zich uitsluitend richten op de Tour de France, waar de kopman van Soudal-Quick Step zal proberen te concurreren met Jonas Vingegaard, Primoz Roglic en Tadej Pogacar. Om dit te bereiken, zal hij deelnemen aan een aantal etappekoersen. Hieronder de Ronde van de Algarve, Parijs-Nice, de Ronde van het Baskenland en het Critérium du Dauphiné.

Hij zal ook een omweg maken naar België om deel te nemen aan de Ardennenklassiekers, die hem zo na aan het hart liggen. Hij droomt natuurlijk van een treble in Luik-Bastenaken-Luik. Na de Olympische Spelen is de Ronde van Lombardije zijn doel voor het einde van het seizoen.

Jasper Philipsen

De beste sprinter ter wereld moet zijn programma nog in detail definiëren. Hij heeft echter al drie evenementen op het programma staan: Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix en de Tour de France. De kopman van Alpecin-Deceuninck kan rekenen op de steun van Mathieu van der Poel. Hij zal het nog steeds moeilijk vinden om zijn 19 overwinningen van vorig jaar te evenaren.

Arnaud De Lie

Drie evenementen waarin hij de degens zal kruisen met Arnaud De Lie. De Waal is de onbetwiste leider van de Lotto-Dstny-ploeg. Hij hervat het seizoen over twee weken in Spanje voor de Ronde van Murcia en de Almeria Classic. Hij zal aanwezig zijn bij de Omloop Het Nieuwsblad, waar hij 2e werd in 2023. Na de Samyn zal hij proberen een etappe te winnen in Parijs-Nice.

Daarna gaat hij verder met de andere voorjaarsklassiekers tot aan de Amstel Gold Race, inclusief de Flèche Brabançonne. Na een tussenstop in Eschborn-Frankfurt gaat hij door naar de Ronde van Zwitserland om zich voor te bereiden op zijn Grand Tour-debuut in de Tour de France. In september keert de Taureau de Lescheret terug naar Canada voor de Grands Prix de Québec en Montréal.

Cian Uitjdebroeks

Terwijl deze vier renners het Belgische wielrennen veel voldoening zouden moeten brengen, zijn we ook benieuwd naar het debuut van Cian Uijtdebroeks met Visma-Lease a Bike. De man uit Hannover is de kopman van zijn ploeg in de komende Giro d’Italia. Hij zal het moeten opnemen tegen Tadej Pogacar. Voordat het zover is, zal de 8e geplaatste renner in de laatste Giro de España in actie komen in de Gran Camino, Tirreno-Adriatico, Ronde van Catalonië en Ronde van Baskenland.

Al de rest

Er zijn nog meerdere renners om naar uit te kijken in 2024. Kan Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe) zich vestigen in de wereldranglijst van sprinters na zijn succes op de Champs Elysées vorig jaar? Kan Ilan Van Wilder voor een verrassing zorgen door een WorldTour-wedstrijd van één week te winnen, zoals de Ronde van Catalonië of de Ronde van Romandië? Hoeveel overwinningen kan Tim Merlier (Soudal-Quick Step) pakken in de sprint? Zullen Maxim Van Gils, Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny) en Thibau Nys (Lidl-Trek) kunnen voortbouwen op hun goede seizoen van 2023? Wat staat neo-profs als Gil Gelders, William Junior Lecerf en Warre Vangheluwe te wachten?

Het lijdt geen twijfel dat de Belgische renners ons in 2024 nog veel meer spanning zullen bezorgen en we zullen het allemaal in de gaten houden op Ladbrokes.be.