Ladbrokes Tennis – Djokovic, Nadal en Federer-tijdperk ten einde?

Djokovic, Nadal en Federer domineren de tenniswereld nu al bijna twee decennia. Met Roger Federer die in 2022 op 41-jarige leeftijd met pensioen gaat, zijn Rafael Nadal en Novak Djokovic de laatste 2 overgebleven leden van de beroemde ‘grote drie’. Samen goed voor 66 Grand Slams. Maar hoe lang kunnen Djokovic en Nadal de opkomst van jonkies als Sinner, Alcaraz en Rune weerstaan, en wie zal het stokje van hen overnemen? Ladbrokes Tennis blikt terug op deze mijlpaal.

Het begin van de val: Roger Federers pensioen

Na alles geprobeerd te hebben om terug te keren op het hoogste niveau, kreeg Roger Federers lichaam de overhand op zijn motivatie. Zijn laatste officiële wedstrijd was op Wimbledon 2021, waar hij met 3-0 verloor van Hubert Hurkacz, waaronder 6-0 in de laatste set. In september 2022 kondigde de Zwitserse maestro aan dat hij zijn immense carrière zou beëindigen. Zijn carrière komt tot een einde op de Laver Cup. Dit is een tentoonstellingstoernooi dat hij zelf creëerde, samen met zijn levenslange vriend en rivaal Rafael Nadal. Een wedstrijd die ze met 6-4/1-6/10-5 wonnen van de Amerikanen Querrey/Sock.

Djokovic en Nadal leveren strijd

Djokovic nog steeds in vorm

De pensionering van hun grote Zwitserse rivaal heeft de ambities van de twee tennismonsters Djokovic en Nadal niet gestopt. Djokovic had een fantastisch seizoen in 2023 en won maar liefst 3 Grand Slam toernooien op 36-jarige leeftijd. Het is een opmerkelijke prestatie die bewondering afdwingt, omdat hij de grenzen van zijn lichaam nog verder verlegde.

De neergang van Rafael Nadal

Dit jaar is de Mallorcaan 38 en hij heeft moeite om zijn oude vorm vast te houden. De Spanjaard had een bijna blanco jaar in 2023, veroorzaakt door blessureproblemen waardoor hij slechts 4 wedstrijden moest spelen, waaronder een wedstrijd tegen McDonald in de 2e ronde van de Australian Open 2023. Maar de veerkracht en het doorzettingsvermogen van de Spanjaard waren opmerkelijk, met een terugkeer begin 2024 in Australië. Hij moest zich echter terugtrekken voor het begin van de Australian Open van 2024.

Waar zullen Djokovic en Nadal eindigen?

Nadals laatste seizoen?

De ‘Toro de Manacor’ is waarschijnlijk op weg naar zijn laatste jaar. Nadal worstelt al zijn hele carrière met zijn lichaam. Hij zei afgelopen december dat 2024 waarschijnlijk zijn laatste seizoen zou worden. Met 14 French Opens zal de ‘Koning van het Klei’ in juni zijn vijftiende- en laatste proberen te winnen. Daarvoor zal hij weer in actie komen op het Doha toernooi. Een toernooi dat loopt van 19 tot 24 februari en waarop je kan wedden bij Ladbrokes Tennis.

Djokovic, de laatste overlevende van de grote drie?

Er bestaat geen twijfel over dat Novak Djokovic de laatste overlevende van de grote drie zal zijn. De Serviër bewees in 2023 dat hij nog steeds volledig competitief is. Maar hij is vooral klaar om meer Grand Slams te winnen. Hij presteerde echter ondermaats op de Australian Open 2024. Djoko verloor van een speler die het van hem zou kunnen overnemen, de Italiaan Jannik Sinner.

Wie neemt het wereldtennis over?

Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas en Dominic Thiem, die al lang worden genoemd als mogelijke opvolgers, zijn er tot nu toe niet in geslaagd om zich te profileren als de ware meesters van het tennis. Zelfs als het voor hen nog niet te laat is, lijken andere nieuwkomers op de deur van het succes te kloppen. Dit zijn onder andere Holger Rune, Jannik Sinner, de recente winnaar van de Australian Open 2024, en Carlos Alcaraz. De Spanjaard wordt gezien als de speler die de tenniswereld zal domineren, met een spel dat de vechtlust van Nadal, de consistentie van Djokovic en de finesse van Roger Federer combineert. Maar laten we ook Daniil Medvedev niet vergeten, winnaar van de US Open in 2021, die ook in staat is om de tenniswereld te domineren.

Conclusie

Ondanks tekenen van verval blijven Novak Djokovic en Rafael Nadal een opmerkelijke veerkracht tonen op de ATP Tour. Als overgebleven leden van de beroemde ‘Grote Drie’ getuigt hun ontembare aanwezigheid op de baan van hun vastberadenheid en vermogen om op het hoogste niveau te concurreren. Eén ding is zeker, ondanks de neergang van deze 3 legendes, zal tennis de komende jaren zeker niet aan belangstelling inboeten. Ladbrokes Tennis komt het hele jaar terug om de voortgang van al deze wonderkinderen en nog veel meer te volgen.