De rijzende sterren van het Belgisch wielrennen

De geschiedenis van het Belgisch wielrennen wordt bekroond met een prachtig palmares. De ene generatie volgt de andere op en drukt haar stempel op dezelfde manier als hun voorgangers. Vol belofte voor de toekomst toont generatie Z meer en meer haar vroegrijpheid op het hoogste niveau van het wereldwielrennen. Als waardige erfgenamen van de legendes die hen voorgingen, beginnen deze rijzende sterren al te schitteren in het moderne wielrennen. Wie zijn deze sterren van morgen, weinig of onbekend bij het grote publiek? Wat zijn hun profielen, hun carrièrepaden en de verwachtingen voor hun toekomstige prestaties?

Cian Uijtdebroeks (21, Visma-Lease a Bike): de toekomst van etappekoersen

Remco Evenepoel neemt een bijzondere plaats in het Belgisch wielrennen in. Ondanks zijn jonge leeftijd (23) is de ‘Aero Bullet’ een meer dan bevestigde renner. Cian Uijtdebroeks is pas 21 en heeft nog alles te bewijzen. Hij wordt veel vergeleken met zijn oudere broer en is een van de weinige Belgische renners die tegenwoordig in staat is om mee te dingen naar de eindzege in een Grote Ronde.

Zijn klinkende transfer deze winter naar de Nederlandse ploeg Visma-Lease a Bike opent de deur naar een extreem mooie toekomst. Na een historische triomf in de drie Grote Rondes van het seizoen (Giro d’Italia, Tour de France, Vuelta a Espana), is het team van plan om van de Belg zijn toekomstige kopman te maken. Uijtdebroeks zal zich in de Giro d’Italia naast Wout Van Aert opstellen om wat meer te leren over leiderschap. Voordat hij op de wegen van de Grande Boucle zal verschijnen, waarschijnlijk vanaf 2025, om Jonas Vingegaard te ondersteunen en misschien op te volgen.

Lennert Van Eetvelt (23, Lotto-Dstny): een kampioen in de dop

Lennert Van Eetvelt is een andere Belgische renner die minder geroemd wordt en de komende jaren mikt op het eindklassement van de Tour de France. De renner van Lotto-Dstny, die aan het begin van het seizoen de Serra Tramuntana won, blijft de rangen beklimmen. Winnaar van de U23 Vredeskoers, tweede in de Baby Giro van 2022 en zelfs winnaar van de Alpes Isère Tour van 2023. Al deze races zijn trofeeën op zijn prijzenkast. Als sleutelfiguur in het algemene klassement van de Belgische ploeg, geleid door Stéphane Heulot, wil Van Eetvelt schitteren in de Ardennen. En dan beter doen dan zijn eerste poging in de Ronde van Spanje aan het einde van het jaar. Een veelbelovende eerste sprong in het grote werk, in 2023, na een derde week op kop.

Arnaud De Lie (21, Lotto-Dstny): De stier van Lescheret

Arnaud De Lie, ook een renner van Lotto-Dstny, is een van de grote verwachtingen voor de kasseiklassiekers. Races waar de Belgen een rangorde te pakken hebben. Deze boerenzoon wordt gecategoriseerd als sprinter, maar hij is veel meer dan dat. De Lie is in staat om moeilijkheden te overwinnen en heeft zich meermaals onderscheiden in sprints bergop. Na zijn succes in de GP de Québec is hij nu ook topscorer in World Tour-wedstrijden en heel België zal op hem wachten zodra de klassiekers beginnen. Omloop Nieuwsblad heeft hem vorig jaar verslagen, dus de talentvolle renner uit de Ardennen zal uit zijn op revanche. De doelstellingen voor 2024 zijn hoog: een Flandrienne winnen en winnen op de wegen van de Tour de France.

Thibau Nys (22, Lidl-Trek): treedt in de voetsporen van zijn vader

Terwijl zijn vader, Sven Nys, niet veel van zich liet horen op de weg, deed hij dat wel in het kreupelhout. Zijn zoon Thibau is nu al een echt fenomeen. Verwacht wordt dat hij de twee monsters van de discipline, van der Poel en Van Aert, zal opvolgen in de ploeg. De weg heeft hem in staat gesteld om alle klasse te tonen die werd verondersteld uit zijn genen. Net als de meeste crosscountryrijders heeft de Lidl-Trek-renner een echte punch in de sprint. Dit heeft hem in staat gesteld om zijn eerste wedstrijden tegen de grote jongens te winnen. Hij heeft grote ambities voor de World Tour dit seizoen.

Alec Segaert (21, Lotto-Dstny): een stoomwals in de dop

Als er één ding is waar je geen kritiek op kunt hebben bij Lotto-Dstny, dan is het wel dat ze de Belgische kweekvijver zijn met hun trainingsopbouw. Net als sommige van zijn ploeggenoten uit het Pro Team development centre, maakte Segaert in 2023 de stap naar de profs. Deze formidabele rouleur toonde al zijn capaciteiten als amateur in de individuele inspanning. Hij bevestigde dit al snel door tweede te worden in de nationale kampioenschappen voor elite. In 2024 wordt er opnieuw van hem verwacht dat hij deelneemt aan tijdritten. En waarom niet profiteren van zijn kwaliteiten om te schitteren in ontsnappingen, zoals Victor Campenaerts voor hem kon doen.

Gil Gelders (21, Soudal – Quick-Step): de ‘Wolfpack’-erfenis nieuw leven inblazen

Gil Gelders, een product van de Wolfpack-ontwikkelingsploeg, is een van de renners die zich vorig jaar heeft onderscheiden in de amateurcategorie. Deze resultaten stelden hem in staat om door te stromen naar de hogere regionen. Winnaar van de Kattekoers (U23 versie van Gent-Wevelgem), etappewinnaar in de Baby Giro. Tweede in de U23 Parijs-Roubaix, deze puncheur heeft zijn genegenheid voor de kasseien verklaard. Zijn talent voor korte, intense inspanningen werd bevestigd na een ereplaats in Luik-Bastenaken-Luik.

William Junior Lecerf (21, Soudal – Quick-Step): versterking van de voorhoede van Remco Evenepoel

Soudal – Quick-Step werd in de winter geplaagd door geruchten over een fusie en tastte lange tijd in het duister over zijn toekomst. In deze omstandigheden was het moeilijk om grote namen binnen te halen om Remco Evenepoel te steunen in zijn hoge ambities. Het contract van William Junior Lecerf is misschien niet zo spannend als dat van Mikel Landa. De jonge Belg uit het ontwikkelingsteam heeft alle kwaliteiten die nodig zijn om de Wolfpack-kopman de komende jaren te helpen. Hij toonde zich geen onbekende voor de grote jongens tijdens de koninginnerit van de AlUla Tour.

Gerben Kuypers (24, Wanty – ReUz – Technord): over twee jaar in de World Tour?

Bekend in het kreupelhout wacht dit lid van de Intermarché – Wanty-Gobert ploeg op zijn kans om hogerop te komen. Zoals alle crosscountryrenners heeft Gerben Kuypers een zekere punch. Dit stelde hem in staat om de Ronde van Namen te winnen in de citadel van Namen. Met uitnodigingen voor de Flèche Brabançonne en de Tro Bro Léon kunnen we verwachten dat hij in de nabije toekomst de rangen zal zien beklimmen. Ook een toekomstig pareltje van het Belgische wielrennen.

Jarno Widar (18, Lotto Dstny Development): in de voetsporen van de groten

Tegen Jorgen Nordhagen (het Scandinavische goudklompje van Visma-Lease a Bike) maakte Jarno Widar het hem moeilijk in de Giro della Lunigiana. Widar is slechts 1,66 m lang en heeft een van de meest veelzijdige profielen van alle jonge renners. Hij heeft in alles gezegevierd, van de Junior Classique des Alpes tot de Ronde van Vlaanderen. Toch wordt er van hem, met zo’n klein frame als dat van hem, verwacht dat hij een bocht gaat maken als de weg omhoog gaat. Deze zeer ambitieuze jonge renner heeft al naam gemaakt op jeugdniveau. Het moet gezegd worden dat zijn resultaten hem in staat hebben gesteld om enkele topplaatsen te veroveren in de Van Rysel – DirectVelo Belgique Challenge. En bovenal heeft hij enorme verwachtingen gewekt bij de Belgische volgers.

Jenno Berckmoes (23, Lotto Dstny): het typische profiel voor Lotto Dstny

Lotto Dstny heeft altijd de kans om jong talent te laten zien, vooral in de Grote Rondes. Jenno Berckmoes is een van de versterkingen die in de winter zijn gecontracteerd. De overloper van Vlaanderen-Baloise past in het typische profiel voor de komende Ardennenklassiekers. Zijn recente resultaten getuigen van een uitstekende wintervoorbereiding op het late voorjaar. Een uitstekende helper voor Andreas Kron en Maxim Van Gils, en waarom niet zijn eigen kaart spelen. Nog een renner die het Belgische wielrennen trots zou moeten maken.