Cavendish, Uran, Geshke… Deze renners gaan met pensioen

Zoals elk jaar komen en gaan de renners. De nieuwe gezichten van het profpeloton komen op, terwijl de oudere ervoor kiezen om de bladzijde om te slaan. Sommige grote namen hebben besloten om aan het einde van het huidige seizoen met pensioen te gaan. Wie zijn deze grote namen die het wielrennen gaan verlaten? In ieder geval hun status als professionele renners, voordat ze zich richten op een mogelijke carrièreswitch. Laten we beginnen met de man die volgend jaar waarschijnlijk het meest gemist zal worden in de wielersport: Mark Cavendish.

Mark Cavendish, een record om na te jagen

Ongelukkig vorig jaar in de Tour de France heeft de man van het eiland zijn pensioen nog een jaar uitgesteld. Door zijn contract met Astana Qazaqstan te verlengen tot 2024, wil de ‘Manx Missile’ afmaken waar hij aan begonnen is. Mark Cavendish, die de dag na zijn tweede plaats in Bordeaux al zijn kansen verspeelde door een valpartij, mikt op zijn vijftiende deelname aan de Grande Boucle.

Zijn hoop is om het record van 34 etappeoverwinningen in de Tour de France te verslaan. Een record dat Cavendish momenteel deelt met de grote Eddy Merckx. Zijn achttiende profseizoen zal zijn laatste en laatste poging zijn om deze symbolische barrière te doorbreken.

Rigoberto Uran, een moeilijke bladzijde om om te slaan

Op 37-jarige leeftijd heeft Rigoberto Uran, al negen jaar kopman bij EF Education-Easy Post, de moeilijke beslissing genomen om ‘het einde te bereiken’ van zijn carrière. In een interview gepubliceerd op het profiel van zijn ploeg, overwon de Colombiaan een diepgewortelde angst. Het moet gezegd worden dat wielrennen hem het plezier heeft gebracht dat zijn jeugd hem ontnam.

Hij werd prof op zestienjarige leeftijd, maar zijn vroege leven werd getekend door de moord op zijn vader toen hij veertien was. El Torro de Urrao slaagde erin om een van de Zuid-Amerikaanse figuren van de gouden eeuw van het Colombiaanse wielrennen te worden. Twee keer tweede in de Giro d’Italia (2013 en 2014) en de Tour de France (2017). De playboy van het peloton slaat de bladzijde om met een gloeiende lijst van prestaties.

Dominico Pozzovivo, de onvermoeibare Italiaan

Op 42-jarige leeftijd heeft Dominico Pozzovivo een eenjarig contract getekend bij Pro Team VF Group – Bardiani CSF – Faizanè. Dit wordt het twintigste seizoen van de Italiaanse veteraan in de professionele rangen. Een zeldzame winnaar (slechts dertien overwinningen op zijn naam), maar een frequente winnaar.

‘Pozzo’ schrijft de laatste pagina van zijn carrière waar het allemaal begon. Van 2005 tot 2012 was hij prof bij Ceramica Panaria-Navigare en in 2024 is de cirkel rond voor ‘The Doctor’. Het is een bijnaam die voortkomt uit zijn universitaire carrière. Zijn diploma economie en zijn scriptie over het zuidelijke beleid van de Italiaanse eenheid maken van hem meer dan alleen een sportman.

Simon Geshke, de beroemdste baard in het peloton

Simon Geshke, die sinds 2021 bij Cofidis rijdt, beëindigt zijn carrière aan het einde van het huidige seizoen. De renner uit Berlijn rondt zijn vijftien seizoenen als prof af met grote ambities. De Duitse klimmer, winnaar van de Tour de France 2015 in Pra-Loup, zal opnieuw proberen zijn armen te heffen voordat hij zijn laatste startnummer opspeldt.

En waarom niet proberen om de bolletjestrui terug te winnen die Jonas Vingegaard van hem stal in de laatste etappe van de Tour van 2022? Het verlies van die trui is een steek in de rug voor deze luxe mountainbiker, die trainde bij Skill-Shimano.

Ignatas Konovalovas, een essentieel radertje dat vervangen moet worden

De Litouwer Ignatas Konovalovas had zijn verlenging aangekondigd voor zijn pensioendatum. De hoeksteen van de trein van Arnaud Demare, de Groupama-FDJ renner volgde de Fransman niet toen hij de crêperie van Marc Madiot verliet. Als meester in de kunst van het plaatsen van de pilootvis van zijn sprinter, wordt 2024 het jaar van het doorgeven van de fakkel.

Zeventien profseizoenen, waarvan negen in de Franse ploeg, met enkele opmerkelijke successen waaronder de overwinning in de Giro d’Italia van 2009. Hij won ook de Vierdaagse van Duinkerken. Hij was een luxe ploegmaat gedurende zijn carrière.

Robert Gesink, loyaliteit boven alles

Robert Gesink kwam in 2006 bij Rabobank en heeft de Nederlandse ploeg nooit verlaten. De Nederlander, een iconische figuur in wat nu Visma-Lease a Bike is, begint aan zijn laatste profseizoen na een buitengewoon jaar voor zijn ploeg in 2023.

Beloond met een rode leiderstrui in de Vuelta van 2022 aan het einde van de ploegentijdrit. Gesink zal zich hebben onderscheiden door zijn toewijding aan zijn opeenvolgende kopmannen. Een hoeksteen van de Wasps die zeker zal ontbreken in 2025.

Luis-Angel Maté, tijd om afscheid te nemen

Luis-Angel Maté, een generatiefiguur bij Cofidis Solutions Crédit, beseft dat, net als in het leven, “aan alles een einde komt”. De Spanjaard heeft besloten om in de voetsporen te treden van al zijn vrienden die één voor één het profpeloton verlaten.

“Fysiek niet meer dezelfde als vroeger”, zoals hij het zelf zegt. De Andalusische Lynx heeft met het aanvallende temperament andere verlangens. Veel projecten die verband houden met sport. Zeker een gezicht dat niet helemaal uit het profpeloton zal verdwijnen, als we zijn woorden mogen geloven.

Thomas de Gendt, de geduchte avonturier

Thomas de Gendt rijdt al zestien jaar professioneel. Dat zijn de cijfers waarop de Belg 2024 zal eindigen. De renner van Lotto Dstny zal proberen om nog een laatste keer te schitteren in de Ronde van Catalonië en de Ronde van Spanje. Wedstrijden die hem zoveel hebben gegeven tijdens zijn carrière. Met vijf overwinningen in de Volta Ciclista a Catalunya in 2013, 2016, 2018, 2019 en 2021, biedt zijn benchmark hem een laatste kans om te schitteren.

Hij droeg de bolletjestrui in de Ronde van Spanje van 2018 en de Spaanse Grand Tour wordt zijn laatste drieweekse etappekoers. De ontsnappingskiller zal de wedstrijden op zijn eigen manier blijven verlevendigen, op sociale netwerken, zoals hij dat zo goed kent. Een kampioen die België zal begroeten na zijn derde plaats in de Giro d’Italia 2012.

Welke van deze grote kampioenen zal jij het meest missen? Cavendish, Uran, Geschke, Maté, Gesink Pozzovivo, Konovalovas?