Gent-Wevelgem: voorwoord en favorieten

De 85e editie van Gent-Wevelgem vindt plaats op zondag 24 maart 2024. De Vlaamse klassieker tussen Ieper en Wevelgem zal zijn finale geen centimeter veranderen, met zijn reeks beklimmingen nu ongrijpbaar. In 2023 toonde Jumbo-Visma zich sterk met een opmerkelijke dubbel. Zullen ze dit jaar hetzelfde kunnen doen? Wie volgt Christophe Laporte op?

Parcours Gent-Wevelgem 2024

Zoals gebruikelijk in de klassiekers is de eerste helft van het parcours volledig rechttoe rechtaan. De eerste kasseibeklimmingen verschijnen pas op 100 kilometer van de finish, om een van de langste wedstrijden van het jaar nog zwaarder te maken. Dit deel kan in tweeën worden gedeeld, maar het is vooral de tweede helft waar je op moet letten.

Zodra de 200 kilometer grens is gepasseerd, moet het peloton een dubbele beklimming van de Kemmelberg trotseren. Een eerste klim langs de Belvedere-kant (400m aan 10,4%), voordat de Scherpenberg (1km aan 2,3%) en de Baneberg (1,3km aan 6%) volgen. Tot slot is er de beslissende beklimming van de Kemmelberg via de Ossuaire (700m aan 10,9%).

De Kemmelberg, de rechter van Gent-Wevelgem

De driemaal beklommen Kemmelberg is de hoeksteen van de ingezette strategieën. Met enkele van de steilste hellingen op de top, zal het peloton ongetwijfeld exploderen in een hels tempo op de kasseien waar hij bekend om staat. Als de laatste klim van de dag achter de rug is, is er nog maar dertig kilometer te gaan.

2024-editie van Gent-Wevelgem gunstig voor aanvallen?

Met een sterke wind in de rug naar de finish zal het moeilijk zijn voor de rest van het peloton om een eindsprint te organiseren. De race van 2024 zou moeten gaan naar een sterke man die zich heeft losgemaakt van de Kemmelberg. Tenzij, natuurlijk, een kleine groep renners als winnaar uit de bus komt. Maar met een mistralwind die de koersen letterlijk richting Wevelgem duwt, zullen er genoeg mogelijkheden zijn voor aanvallen. De 85e editie van dit niet te missen evenement tussen de E3 en de Ronde van Vlaanderen zal zeker gekruid worden.

Sterker nog, de wedstrijd zou opnieuw een vliegende start moeten kennen. Zodra ze De Panne verlaten en terug naar het zuiden gaan, zou de krachtige wind in het voordeel van overstag gaan moeten werken. De perfecte gelegenheid om de favorieten in te halen met 155 kilometer te gaan, slechts 96 kilometer in de race.

Meerdere implosies en waarschuwingen nog voor de bergen. Een nieuwe gevarenzone verschijnt op ongeveer 130 kilometer van de finish.

En wat te denken van de zijwind net voor de Scherpenberg, waar iedereen harder dan normaal zal moeten vechten om aan de kop van de groep te zitten.

De overgangsfase tussen de eerste passage van de Kemmel en de Monteberg zal niet gemakkelijk zijn in deze omstandigheden.

Normaal gesproken zouden de smalle wegen van heuvel 63 voor een zekere spanning hebben gezorgd. Maar in deze fase van de wedstrijd zou het peloton niet meer sterk samengesteld moeten zijn. Zeker gezien de kracht van de wind en de schade die het veroorzaakt.

Visma-Lease a bike verzwakt?

Terwijl de Nederlandse ploeg een coup pleegde in Omloop Het Nieuwsblad, rijst de vraag of het de aanstichter zal zijn in Gent-Wevelgem. Wout van Aert, Jan Tratnik, Matteo Jorgenson en Dylan van Baarle zullen zondag niet van de partij zijn. De Wasps rekenen op Olav Kooij als kopman. Van Christophe Laporte wordt verwacht dat hij zijn rentree maakt na zijn ziekte in de E3. Er heerst dus onzekerheid over de Fransman.

Het moederbord lijkt erg op dat van Tiesj Benoot. Met zulke afwezigen is het moeilijk om vertrouwen te hebben in het team dat klassiekers vermoordt. Helemaal als de tegenstand woest zal zijn. Deze keer zijn de mannen in het zwart en geel weliswaar oververtegenwoordigd voorin, maar ze zijn zeker niet de besten.

Mathieu van der Poel moet schitteren zonder zijn rivaal

Na zijn opmerkelijke comeback in Milaan-Sanremo is de wereldkampioen de enige fantastische renner die aan de start staat van een van de enige grote wedstrijden die ontbreekt op zijn palmares. Mathieu van der Poel is daarom een van de favorieten voor zondag. Achteraan kan Alpecin Deceuninck rekenen op Jasper Philipsen, zowel in een explosieve wedstrijd als in een gereduceerde sprint. De winnaar van het eerste Monument van het seizoen is niet alleen een ervaren sprinter.

De Belg weet ook hoe hij vooraan moet komen in ultraselectieve wedstrijden. Dat maakt hem een geduchte man, aangezien zijn snelheid een van de, zo niet de snelste ter wereld is. De tactiek lijkt duidelijk: laat MVDP de wedstrijd in Kemmel ontploffen en laat Philipsen een ravage aanrichten in de achtervolgende groep.

Verlossing voor de Wolfpack?

Tim Merlier, die in 2024 op dreef was, staat de laatste tijd weer in de schijnwerpers. De Belg zal de nummer 1 zijn bij de mannen van Wilfried Peeters. Maar de Belg zal niet alleen moeten vertrouwen op zijn sprintkwaliteiten. Hij zal ook naar voren moeten. Het team lijkt in ieder geval op hem gefocust.

Echter, met een ultra-explosieve race, zal Yves Lampaert de meer dan geloofwaardige optie B hoed moeten dragen. Het is aan de voormalig Belgisch kampioen om het juiste moment te vinden om zijn beste kwaliteiten naar boven te halen.

Ideale omstandigheden voor Mohoric?

Het lijdt geen twijfel dat hoe langer de race duurt, hoe moeilijker het wordt, hoe meer Matej Mohoric een voor de hand liggende naam wordt. Toch zal de Sloveen alerter moeten zijn in het begin van de wedstrijd om te voorkomen dat hij wordt ingesloten zoals op de openingsdag van de klassiekers.

De leider uit Bahrein lag lange tijd uit de koers. Alleen door een miraculeuze- en verrassende terugkeer van het peloton kwam hij terug in het spel in Ninove.

Kan Mads Pedersen overstijgen?

De kopman van Lidl-Trek zal hopen om zijn spel te verbeteren in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen. Maxime Monforts mannen zitten nooit vast op de winderige stukken en er wordt verwacht dat ze de kantjes eraf lopen. De duurzaamheid van Jonathan Milan zal zwaar op de proef worden gesteld op de Kemmel.

Maar Jasper Stuyven zal zeker een beroep kunnen doen op zijn ervaring. Zal Mathieu van der Poel een taaie tegenstander zijn? Je moet slim zijn om hem te passeren. Maar het leiderstrio van de Amerikaanse ploeg heeft een keur aan wapens.

Is het eindelijk de tijd van Arnaud de Lie?

De kopman van Lotto Dstny heeft afgelopen weekend indruk gemaakt. Arnaud de Lie is een echte krachtpatser op de fiets en is precies op het juiste moment terug om zijn grote doelstelling voor het seizoen na te jagen. Dat is, een eerste klassieker in Vlaanderen winnen. Lang bespot als een renner die niet verder kwam dan de World Tour. De Taureau de Lescheret heeft zich eindelijk gevestigd aan de top van de wereldranglijst in 2023.

Vanaf nu is het op Europese bodem dat De Lie wil triomferen en een nieuwe mijlpaal wil bereiken. Van wat we tot nu toe van hem hebben gezien, kunnen we zeggen dat hij een van de weinigen is die MVDP kan evenaren op de mounts.

Voorspellingen

Zonder grote rivalen en met een klasse apart, zou Mathieu van der Poel deze 2024 editie van Gent-Wevelgem in zijn eentje moeten winnen. Achter hem ligt het podium helemaal open. Maar met wat we zagen in Denain en in de Bredene Koksijde Classic, zou Arnaud de Lie op zoek moeten zijn naar een goede plaats.