Mathieu of Philipsen: Wie pakt de dubbel in Parijs-Roubaix?

De twee renners van Alpecin wonnen de eerste twee Monumenten van het seizoen. In Roubaix zullen ze opnieuw favoriet zijn. Velen hopen ze te verslaan op het velodrome.

Van Visma naar Alpecin

In 2023 waren de fans gewend geraakt aan de suprematie van Visma in de Grote Rondes. Dit jaar zal de suprematie van Alpecin in de Monuments indruk maken. Philipsen werd op achterstand gezet door het werk van Mathieu van der Poel en sloot half maart de wedstrijd in Milaan Sanremo perfect af. Vorige week hoefde de sprinter geen wederdienst te bewijzen.

van der Poel deed bijna alles alleen aan het einde van de wedstrijd om de Ronde van Vlaanderen te winnen. Overal een bal in het midden. En de volgende klassieker zou wel eens weer van hen kunnen zijn.

van der Poel als dynamiet, Philipsen als opvolger

Op voorwaarde dat beide renners hun individuele kaarten kunnen uitspelen, lijkt het plan duidelijk. Sneller op de kasseien, de wereldkampioen zal waarschijnlijk de koersbewegingen initiëren. Het valt nog te bezien wie hem kan volgen. Zonder echte hellingen, zal de kleinzoon van Raymond Poulidor het zeker moeilijker vinden om weg te komen van sommige van zijn rivalen. Omgekeerd is het ook moeilijk om hem voor te stellen in het wiel van zijn rivalen.

Zijn ploegmaat Jasper Philipsen heeft ongetwijfeld een ander idee. De Belg, een van de beste sprinters ter wereld, zal gewoon in de groep willen zitten die om de overwinning strijdt op het velodrome. Vorig jaar al tweede, de groene trui van de Tour de France 2023 weet wat hij doet. Nu is het aan hem om ervoor te zorgen dat geen enkele andere snelle renner erin slaagt om hem in te halen.

Mads Pedersen, de grootste rivaal van Alpecin

De grootste bedreiging voor het Alpecin-duo is waarschijnlijk een Deense. Mads Pedersen, leider van een Lidl-Trek-ploeg die in goede vorm is door het gebrek aan volledige sterkte, zal ambities hebben. Hoewel hij uit Dwars door Vlaanderen viel, was de voormalige wereldkampioen geruststellend in de Ronde.

Hij begon echter te vroeg met de vijandelijkheden en eindigde uiteindelijk ver achter de winnaar. In Roubaix zou hij een speelveld moeten vinden dat beter bij hem past. Op papier tenminste. In zes optredens is hij slechts één keer in de top 10 geëindigd: vorig jaar. In een wedstrijd die niet erg vergevingsgezind is voor verspilde inspanningen, zal Pedersen zijn momenten spaarzaam moeten kiezen.

Ganna, Tarling, Kung, Politt tonen hun kracht op de kasseien

Als er één klassieker is waar krachtige renners zich kunnen uiten, dan is het Parijs-Roubaix wel. Op de kasseien moet je zittend op de fiets versnellen. Dit wordt vooral gewaardeerd door degenen die graag solo rijden. Hoewel hij sinds Milaan-Sanremo niet meer aan een wedstrijd heeft deelgenomen, heeft Filippo Ganna de Hel van het Noorden als een van zijn doelen gesteld. Als de Italiaan ergens zijn zinnen op zet, komt hij vaak heel dichtbij. Vooral omdat hij kan rekenen op Joshua Tarling, een andere rouleur. Als ze om beurten zouden rijden, zouden er heel wat mensen in de wielen rijden.

Stefan Kung heeft meer klassiekers gereden. Niet dat hij daar veel succes in had. Vaak in de schijnwerpers, heeft hij de belangrijke momenten uitgekozen. Derde in 2022 en vijfde vorig jaar, de Zwitserse renner is terug op zijn geboortegrond. Een beetje zoals Nils Politt. Als tweede na Philippe Gilbert in 2019 dachten we dat de Duitser een terugkerende outsider zou worden in Roubaix. Sindsdien heeft hij echter nooit een impact gemaakt op de wedstrijd. De solide renner, die goed zichtbaar is in een UAE-ploeg die het grootste deel van de tijd zonder Pogacar heeft gedaan, zou terug kunnen keren naar voren.

Tot slot, bij de outsiders, kijk uit voor Visma. De bijen hebben Christophe Laporte terug en kunnen rekenen op Van Baarle, Benoot en Jorgenson.

Rex of Merlier voor België?

Naast Philipsen kan België rekenen op Laurenz Rex en Tim Merlier. Eerstgenoemde heeft een verrassend voorjaar achter de rug, terwijl laatstgenoemde woensdag Philipsen domineerde op de Schelde. Merlier, getraind in ploegscharen, zal ongetwijfeld niet de eerste zijn die afhaakt. En als hij bij de laatsten is, zal Alpecin zich zorgen moeten maken.

Gewaagde voorspelling

Niemand praat erover, maar als hij hier is, is dat omdat hij in minstens een minimum aan vorm verkeert. Er staat een renner van het kaliber van Christophe Laporte op het spel als hij wordt gewaardeerd aan 34.

Articles similaires