Giro 2024: Cian Uijtdebroeks 5e alvorens hogerop te mikken?

Na negen dagen van hevige strijd is Cian Uijtdebroeks als 5e geëindigd in het algemeen klassement van de Giro d’Italia. De Belg draagt ook trots de witte trui van beste jongere. Na te zijn gestart met de ambitie van een top 10-finish, legt de Belgische renner nu een solide basis voor het bereiken van zijn oorspronkelijke doel. Ladbrokes News maakt de balans op van deze start van de competitie.

Cian Uijtdebroeks na Ronde van Catalonië

Met zijn terugtrekking uit de Ronde van Catalonië, bleef de uitkomst van deze eerste week onzeker. Ondanks de positieve feedback van zijn hoogtestage, bleven er vragen over zijn fysieke conditie. De Visma-Lease a Bike-renner maakte echter een geruststellende start van de Giro. De gevreesde tijdsverliezen in de stenige etappe naar Rapolano Terme en de lange tijdrit naar Perugia leken onvermijdelijk.

Maar ondanks een achterstand van 4’02” op de ongenaakbare Pogacar, staat hij slechts 1’22” achter Daniel Felipe Martinez op de tweede plaats. Bovendien schitterde zijn team door de etappe naar Napels te winnen dankzij Olav Kooij. Dit succes verlichtte de druk op het team en creëerde een sfeer die cohesie bevordert, een cruciaal element in een Grand Tour.

Een respectabele tijd

Op de tweede dag, op de slotklim naar Oropa, toonde Cian Uijtdebroeks zijn vasthoudendheid. Ondanks dat hij verloor van Tadej Pogacar, toonde de Belg opmerkelijk gemak om binnen de groep van kanshebbers te finishen. Zijn beperkte snelheid ontnam hem de tweede plaats in de etappe, maar leverde hem wel voor het eerst de witte trui op.

De zesde dag, gevreesd om zijn stenige wegen, had gevaarlijk kunnen zijn voor de renner uit Hannut, maar hij slaagde er uitstekend in om in het hoofdpeloton te blijven. Zo goed zelfs dat hij na de etappe duidelijk genoot en zelfs de mogelijkheid noemde om ooit de Strade Bianche aan te pakken.

De volgende dag bleek de 40 kilometer lange tijdrit interessant. Hoewel dit niet zijn sterkste punt is, gaf de achtste geplaatste renner in de laatste Ronde van Spanje 2’55” toe aan Tadej Pogacar, maar was tevreden met zijn prestatie. “Ik was bang voor deze dag, vooral vanwege de lange rechte stukken. In het verleden heb ik vaak tijd verloren in dit soort configuraties. Ik wist de schade te beperken. Het verschil met de podiumfinishers was niet zo onoverkomelijk.” Maar als hij ooit een Grand Tour wil winnen, zal hij nog een stapje verder moeten gaan in deze oefening.

Grote beklimmingen aan de horizon

Afgelopen zaterdag had hij het gat op sommige van zijn rivalen al gedicht. Dit door zevende te worden in de etappe naar Prati di Tivo, waar de favorieten werden geneutraliseerd. Hij hield aanvallen af van Antonio Tiberi en Thymen Arensman, zijn belangrijkste rivalen voor de witte trui. De etappewinst kwam neer op een kleine groepssprint. Dit is een gebied waar Cian Uijtdebroeks nog moet verbeteren, omdat zijn snelheid beperkt blijft. Als het doel is om in de toekomst etappes te winnen, is dit een cruciaal gebied voor verbetering, meer nog dan zijn werk op de tijdrit.

Wees gerust, het beste moet nog komen voor Cian Uijtdebroeks. “Het was niet de week die me het beste uitkwam. Ik had nog nooit op gravelwegen gereden. Was ook erg gespannen voor deze tijdrit. Ik ben tevreden met mijn positie na negen etappes. De grote beklimmingen en eindeloze passen komen eraan. We moeten nog over de tweede tijdrit heen en dan begint de echte Giro“, vertelde hij aan Sporza. Richt hij zich op een podiumplaats in Rome op de laatste dag? “Er kan nog veel gebeuren in drie weken. Mijn aanpak is om het beste uit elke etappe te halen. Ik blijf kalm, geniet en leer. Ik heb al waardevolle informatie verzameld voor de komende jaren.” En wat als dat zich op korte termijn vertaalt in een podiumplaats en een witte trui om je schouders?