© Photo by Alamy

7 dingen die je nog niet weet over Roland Garros 2024

Het Roland Garros 2024-toernooi wordt weer een van de meest verwachte evenementen van het jaar in de tenniswereld. Dit iconische toernooi, dat plaatsvindt op de gravelbanen van Parijs, is rijk aan geschiedenis en fascinerende anekdotes. Ontdek de zeven dingen die je waarschijnlijk nog niet weet over Roland Garros. Van de oorsprong tot de best bewaarde geheimen en nieuwe functies.

Waarom heet het toernooi Roland Garros?

De naam Roland Garros is een eerbetoon aan een held uit de Eerste Wereldoorlog. Hij was een pionier van de Franse luchtvaart en stak in 1913 als eerste vliegenier de Middellandse Zee over. In 1928 werd het Roland Garros-stadion gebouwd om de Davis Cup te organiseren.

En het was de naam van deze beroemde vliegenier die werd gekozen door zijn vriend, Émile Lesieur, voorzitter van het Stade Français en de man achter de oprichting van het stadion. Dit om deze nationale held te eren. En hoewel het misschien zo lijkt, is Roland Garros nooit een Franse tenniskampioen geweest.

De Philippe Chatrier-baan: een tennistempel

Het Philippe Chatrier centre court op Roland Garros is een van de meest iconische locaties in het mondiale tennis. Het is in 2020 gerenoveerd en heeft nu een uitschuifbaar dak, waardoor spelers ondanks slecht weer toch kunnen spelen.

De baan is vernoemd naar Philippe Chatrier, voormalig voorzitter van de Franse Tennisfederatie en de Internationale Tennisfederatie, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van tennis in Frankrijk en de rest van de wereld.

Suzanne Lenglen: de inspiratie achter het stadion van Roland Garros

Suzanne Lenglen, naar wie de baan nu haar naam draagt, is een iconisch figuur in het Franse tennis. Ze kreeg de bijnaam ‘La Divine’ en domineerde het vrouwentennis in de jaren 1920 door maar liefst 247 toernooien te winnen. Hieronder 81 titels in het enkelspel, waaronder twee gouden olympische medailles.

Vaak gekleed in een lange, geplooide witte rok, brachten haar gratie en agressieve speelstijl een revolutie teweeg in het vrouwentennis. In 1926 werd ze de eerste grote internationale tennisster die Roland Garros wereldwijd populair maakte.

Hoeveel verdient de winnares van Roland Garros?

In totaal wordt er dit jaar €53,478 miljoen verdeeld op Roland Garros 2024. Dat is een stijging van 7,82% ten opzichte van de vorige editie. De winnaar van Roland Garros 2024 voor mannen en vrouwen neemt het bescheiden bedrag van €2,4 miljoen mee naar huis, vergeleken met €2,3 miljoen in 2023.

De verliezend finalist neemt €1,2 miljoen mee naar huis. Het kleinste bedrag is €20.000, gewonnen door degenen die in de eerste kwalificatieronde zijn uitgeschakeld.

Hoeveel toeschouwers kan Roland Garros 2024 herbergen?

Als je alle 16 Roland Garros-banen bij elkaar neemt, zijn er 38.401 zitplaatsen beschikbaar voor tennisfans. Vorig jaar kwamen er gedurende het hele toernooi 633.222 toeschouwers naar de wedstrijd in Porte d’Auteuil. Dit aantal kan worden overtroffen voor de editie van 2024, waarvoor alle kaarten al zijn verkocht.

Een 2e indoorbaan op Roland Garros?

Het weer heeft het toernooi van Roland Garros vaak parten gespeeld, waardoor er veel onderbrekingen waren tijdens de wedstrijden. Na de installatie van een uitschuifbaar dak op het Philippe Chatrier centre court, dat tijdens de editie van 2020 werd ingehuldigd, werd dit jaar een nieuw uitschuifbaar dak ingehuldigd op het Suzanne Lenglen court, het 2e hoofdveld.

Het dak doet denken aan de beroemde lichte, geplooide zijden rok van de grote Suzanne Lenglen, speciaal voor haar ontworpen door couturier Jean Patou. Een ballet met tien dansers, allemaal in het wit gekleed, werd opgevoerd voor de inhuldiging voorafgaand aan de wedstrijd tussen Ugo Humbert en Lorenzo Sonego.

Waarom heet de trofee de Musketiersbeker?

Misschien heb je je altijd al afgevraagd waarom de beroemde Parijse trofee de ‘Musketiersbeker’ wordt genoemd? De naam is een eerbetoon aan vier Franse tennislegendes uit de jaren 1920 en 1930: Jean Borotra, Jacques Brugnon, Henri Cochet en René Lacoste. Ze kregen de bijnaam ‘Musketiers’ en domineerden het wereldtennis in die tijd. Ze wonnen samen zo’n veertig trofeeën, waaronder Grand Slams en 6 opeenvolgende Davis Cup-overwinningen van 1927 tot 1932.

Het stadion van Roland Garros werd gebouwd voor de finale van 1928. Het was Philippe Chatrier, voorzitter van de Franse Tennis Federatie in de jaren 1980, die op het idee kwam om de trofee een naam te geven om het Franse toernooi te moderniseren en een eerbetoon te brengen aan deze legendes van het land.

Beleef de spanning van het toernooi van Parijs met Ladbrokes.be!