© Photo by Alamy

Arne Slot heeft alles wat nodig is om te slagen bij Liverpool

De opvolger van Jürgen Klopp bij Liverpool heeft het ideale profiel om de Reds de komende jaren naar succes te leiden. Arne Slot komt naar de Premier League-club met ambities en een visie op voetbal die hem in staat moeten stellen om uitstekend werk te leveren.

De aanstelling van Arne Slot als manager van Liverpool kwam voor velen in Europese voetbalkringen niet als een verrassing. Op 45-jarige leeftijd heeft de Nederlandse coach al een bewezen staat van dienst en zijn visie op voetbal, die erg lijkt op die van Jürgen Klopp, was genoeg om de directeurs van Liverpool voor zich te winnen.

Slot is iets meer dan tien jaar geleden begonnen met coachen en heeft de capaciteiten om de Reds naar grote overwinningen te leiden. Klopp opvolgen zal zeker geen gemakkelijke taak zijn, want de voormalige trainer van Liverpool heeft zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van de club en een plaats veroverd in de harten van de fans.

Een rolmodel genaamd Guardiola

Arne Slot heeft er nooit een geheim van gemaakt. Hij is enorm geïnspireerd door Pep Guardiola en het is geen toeval dat de Engelse media hem de ‘Dutch Guardiola’ hebben genoemd. Als fan van een 4-2-3-1-opstelling met een echte nummer 9, heeft hij veel waarnemers over de hele wereld voor zich gewonnen.

Dit gaat gepaard met een speelstijl gebaseerd op druk en aanvallen. Slot is zeer gewaardeerd vanwege zijn prestaties in drie seizoenen bij Feyenoord. De Reds zouden ongeveer 11 miljoen euro hebben betaald om hem te bevrijden van zijn laatste twee jaar bij Feyenoord.

Liever Liverpool dan Tottehnam

Een jaar geleden was niet Liverpool maar een andere Engelse club in hem geïnteresseerd. Tottenham had contact met hem opgenomen in de zoektocht naar een opvolger voor de Italiaan Antonio Conte. En het jaar daarvoor was het Leeds dat zijn diensten zocht.

Maar Arne Slot heeft meerdere keren aangegeven dat hij zich nog niet klaar voelde om naar Engeland te verhuizen. Daarom tekende hij een nieuw contract bij Feyenoord. Trouw aan zijn principes en aan het land dat hij nooit eerder had verlaten, trok de nieuwe coach van Liverpool de stoute schoenen aan.

Hij werd coach in 2013

Arne Slot werd in 1978 in Nederland geboren en heeft voornamelijk als middenvelder gespeeld. Nadat hij begon bij PEC Zwolle, trainde hij vooral bij NAC Breda voordat hij naar Sparta Rotterdam ging. Uiteindelijk maakte hij de cirkel rond bij Zwolle na zo’n 400 optredens in de Eredivisie, waarin hij zo’n 100 doelpunten maakte.

In 2013 begon Arne Slot zijn trainerscarrière als jeugdtrainer bij PEC Zwolle. Vervolgens coachte hij het eerste elftal van Cambuur naar de derde plaats in de eredivisie.

AZ Alkmaar voor Feyenoord

De nieuwe trainer van Liverpool begon in 2017 bij AZ Alkmaar als assistent van John van den Brom. Daarna werd hij hoofdtrainer met een geheel eigen stijl. Als fan van aanvallend voetbal leidde hij de club in 2020 naar de tweede plaats in de Eredivisie. Zijn goede resultaten waren echter niet genoeg en in december 2020 besloot de directie van AZ Alkmaar hem te ontslaan.

De redenen hiervoor blijven onduidelijk. Al is wel bekend dat AZ niet blij was met het feit dat hij in onderhandeling was getreden met Feyenoord. De Nederlandse trainer bleef niet lang op de markt en tekende voor Feyenoord.

Een stijl die erg lijkt op die van Jürgen Klopp

Zodra hij aankwam bij zijn nieuwe club, gaf Arne Slot zijn team een echte boost. In zijn eerste seizoen bij Feyenoord nam hij deel aan de finale van de Conference League. AS Roma van José Mourinho versloeg het Nederlands elftal met een nipte marge. Maar de kwaliteit van het team van Slot trok veel waarnemers over de streep.

Het seizoen 2022-2023 was de kroon op zijn werk, toen hij Feyenoord naar de landstitel leidde. Het spectaculaire spel van de ploeg, met zijn erkende snelheid van uitvoering, aangename speelstijl en constante pressing, doet denken aan de speelstijl van Jürgen Klopp bij Liverpool. De keuze van de Engelse managers is daarom nauwelijks verrassend.