© Photo by Alamy

Gras – Prix du Jockey Club

Aanstaande zondag vindt de 184e editie van de Qatar Prix du Jockey Club plaats. Deze legendarische competitie zal een groot aantal liefhebbers samenbrengen op wat een emotionele dag belooft te worden. Hoewel er veel actie zal zijn op de baan, zouden de weersomstandigheden van de afgelopen dagen de plannen van sommige betrokken teams wel eens in de war kunnen sturen. Zelfs als de regen niet wordt verwacht, zullen de temperaturen niet hoog genoeg zijn om een rollende baan te verwachten. De France Galop-teams hebben vrijdag een penetrometer van 4 gemeten. Net als in de Poules d’Essai zullen de Britten in groten getale komen voor de titel van beste 3-jarige veulen. Met 15 kanshebbers wordt deze race het PMU-evenement van de dag.

Ghostwriter schrijft geschiedenis

Deze Jefferson Smith-vertegenwoordiger steekt het Kanaal over voor een zeer open Jockey Club. Als tweejarige ongeslagen en met veel talent, maakte het veulen een vreemde comeback in de 2000 Guineas. Uitgedaagd bij de start voordat hij struikelde, moest hij zich een weg banen door de race voordat hij zich zeer vastberaden toonde in de finale. De line-up voor dit prestigieuze Ierse evenement was uitstekend, met Prix Marcel Boussac winnaar Rosallion die zegevierde.

Zijn trainer, Clive Cox, lijkt erg kalm in aanloop naar de race. Dit met een optimale voorbereiding voor zijn veulen dat voor het eerst over zo’n lange afstand zal strijden. Richard Kingscote, zesde in de laatste Arc, is geen onbekende in Franse races. Ghostwriter (10) is in topvorm en zal met serieuze ambities deelnemen aan zijn tweede Groep I.

Wedden op een 4e overwinning op rij voor fast tracker

Vijf maanden geleden leek de aanwezigheid van deze zoon van Churchill aan de start van de Jockey Club ondenkbaar voor PMU-fans. Sinds zijn succes in Cagnais medio februari is het veulen zijn grenzen blijven verleggen, waarbij hij twee keer zijn rivalen in de verte achterliet. De huidige weersomstandigheden in Frankrijk zullen Fast Tracker (13) niet onwelgevallig zijn. Die zien er beter uit dan ooit in deze zeer zachte omstandigheden.

Hij was al erg indrukwekkend op de renbaan van Val d’Or. En hij heeft net een herhaling gedaan op het volgende niveau, waarbij hij getalenteerde paarden als Wahdan en Dollar Index achter zich liet. In tegenstelling tot de meeste van zijn rivalen zal hij bekend zijn met de afstand en de lay-out in Chantilly. Wahdan, die voor het eerst het shirt van Wathnan Racing zal dragen, lijkt een sleutelfiguur te worden in dit prestigieuze evenement.

Wedden op Wahdan als outsider

Dit nog jonge veulen, met minder ervaring dan sommige anderen, heeft in zijn eerste twee optredens al laten zien over veel kwaliteiten te beschikken. Jean-Claude Rouget spreekt over dit veulen als een zeer goede sinds zijn debuut. Hij is zeer goed bewaard gebleven en werd pas afgelopen maart weer gezien op de PSF in Chantilly. Hij was nog ver verwijderd van de representatieve Godolphin. Maar hij kwam met een vreemde versnelling over de laatste heen in de laatste hectometers.

Enthousiast maakte het publiek hem tot hun overweldigende favoriet voor zijn eerste optreden in de Listed. Maar voor een eerste keer op gras was het veulen teleurstellend op zeer zachte grond. Maar gezien het commentaar van zijn trainer en de indruk die hij achterliet bij zijn debuut, zou het gevaarlijk zijn om het zonder Wahdan (1) te doen.

De te volgen paarden in deze Jockey Club

Het is al een aantal jaren geleden dat een editie van de Jockey Club zo open was, omdat de meeste veulens aan de start niet hun grenzen hebben laten zien. Look de Vega (8) is hier een perfect voorbeeld van, met zijn twee overwinningen en het commentaar van zijn entourage. De afstand en de bodem zullen geen probleem zijn voor dit veulen dat grote ambities heeft.

Ramadan (2) zal gewoon van zijn nummer 15 af moeten komen om een hoofdrol te kunnen spelen. Alcantor (9) toonde voor het eerst in zijn carrière veel taaiheid. De verlenging zou hem alleen maar ten goede moeten komen. Diego Velazquez (11), zeer geprezen in zijn thuisland, zal ook profiteren van de langere afstand. Hij zal de juiste race moeten lopen om in de top vijf te eindigen. De broer van Ace Impact lijkt een zware taak te hebben, maar met de juiste race maakt Arrow Eagle (12) kans op een plaats.

Aanstaande zondag wordt het beste 3-jarige veulen gekroond, in wat een intense strijd tussen de Fransen en de Britten belooft te worden. Kom aanstaande zondag rond 16:05 uur naar de renbaan van Princes de Condé om dit magische moment mee te maken.