Debast, begeleid door Vertonghen, in het voorbeeld van Kompany

Net als Vincent Kompany trainde Zeno Debast bij Neerpede voordat hij bij RSCA doorbrak in het eerste team als centrale verdediger. Maar kan de jonge Rode Duivel, op weg naar Sporting Portugal, dromen van een net zo succesvolle carrière als die van ‘Vince de Prins’?

Wordt Zeno Debast de ‘nieuwe Kompany’?

Heeft Zeno Debast (20) het potentieel om een nieuwe Vincent Kompany te worden? Of, op zijn minst, een geweldige internationale verdediger? Het is natuurlijk veel te vroeg om die vraag te beantwoorden. Eén ding is zeker: de jonge Hallois heeft nog veel ruimte voor verbetering.

Debast heeft al enorme stappen gezet sinds hij tweeënhalf jaar geleden zijn debuut maakte in het eerste elftal van Anderlecht. De afgelopen twee seizoenen is hij, mede dankzij de waardevolle coaching van Jan Vertonghen, alleen maar sterker geworden. Hij heeft volop geprofiteerd van de ervaring en het advies van ‘Sterke Jan’. Net zoals Kompany profiteerde van de coaching van Hannu Tihinen toen hij twintig jaar geleden zijn debuut maakte in Astrid Park.

Zo vroegrijp als Vince

Zeno Debast tekende zijn eerste contract bij Purple op slechts 16-jarige leeftijd, een jaar eerder dan Vincent Kompany. Net als ‘Vince the Prince’ was hij pas 17 toen hij zijn profdebuut maakte als centrale verdediger.

De gelijkenissen houden daar niet op. Want Debast werd ook opgeleid in het hart van het spel, waar hij zijn hele jeugd schitterde. Zozeer zelfs, dat dezelfde vraag die bij de huidige coach van Bayern München opkwam, de afgelopen jaren regelmatig terugkwam: waarom de jonge Zeno niet opstellen als verdedigende middenvelder? Een positie waar zijn technische kwaliteiten nog meer wonderen zouden doen?

“Het is in de centrale verdediging dat hij de beste kans heeft op een grote carrière,” zeggen de experts. Net zo’n mooie carrière als de beroemdste voormalige nr. 4 in de Belgische voetbalgeschiedenis? Hoe dan ook, Zeno Debast zal de komende weken twee grote tests ondergaan. De eerste test is tijdens het EK met de Rode Duivels.

De tweede staat voor de deur, want zijn transfer naar Sporting Portugal wordt binnenkort officieel. Een transfer die Anderlecht zo’n 20 miljoen euro zou opleveren, inclusief bonussen. Een vergelijking is niet op zijn plaats. Maar de overstap van Vincent Kompany naar Hamburg op dezelfde leeftijd leverde RSCA 10 miljoen op. Een recordtransfer voor die tijd, naar Belgische normen.

Het moeilijkste moet nog komen voor Zeno Debast

Zal Debast zijn opmars voortzetten in Portugal, of komen er meer gecompliceerde tijden die hem zullen helpen groeien? Sebastiaan Bornauw, een andere verdediger die het Parc Astrid op jonge leeftijd verliet, heeft het niet makkelijk gehad bij Keulen en Wolfsburg. Zelfs Vincent Kompany, die in 2004 twee Belgische titels en de Gouden Schoen won, had het moeilijk bij Hamburg.

En toen hij zijn debuut maakte voor Manchester City, gaf Mark Hughes in zijn tweede seizoen bij de Blues de voorkeur aan Kolo Touré en Lescott. Kompany was de eerste Belg die de Cup won en vervolgens vier keer de Premier League won. Maar hij moest wachten tot de komst van Roberto Mancini om echt tot bloei te komen aan de overkant van het Kanaal.

Dus wat kan Zeno Debast verwachten in een prestigieuzere competitie waar de verwachtingen veel hoger zijn? Toen RSCA in 2017 voor het laatst de titel won, speelde Debast voor het eerst in de elftallen en schitterde hij als nr. 8 en nr. 10. Pas na verloop van tijd veranderde zijn rol. Pas na verloop van tijd veranderde zijn morfologie hem op natuurlijke wijze in een centrale verdediger vol durf en technische kwaliteiten.

“Het was op U15-niveau dat ik hem terug in de verdediging plaatste omdat ik hem niet snel genoeg vond om in de driehoek op het middenveld te spelen,” herinnert Benoit Haegeman zich. Het moet gezegd dat op dat moment een zekere Roméo Lavia zich opdrong in het hart van het spel. Zeno schitterde meteen in het centrum van de verdediging en het is geen toeval dat we in het seizoen 2017-18 de befaamde KDB Cup wonnen.

“Niet nodig om te tackelen”

“Twee jaar geleden had ik nog nooit van mijn leven getackeld”, gaf Zeno Debast toe in zijn eerste interview in juli 2022. “Met zijn kwaliteiten hoef je niet aan te pakken”, glimlachten de Neerpede-fans, waar oud-manager Jean Kindermans de jonkies van de Anderlecht-jeugdacademie beelden liet zien van Debasts echte debuut. Dat was op 23 mei 2021 in Antwerpen, toen Vincent Kompany hem in de play-offs lanceerde tegen Dieumerci Mbokani. Dat was nadat Miazga al na een kwartier uit het veld was gestuurd. Het anticipatievermogen van de inwoner van Hal deed meteen wonderen.

Met zijn 20 jaar heeft Zeno Debast nog veel ruimte voor verbetering. Hij is niet immuun voor defensieve fouten en hij zal deze zomer in Duitsland zijn best moeten blijven doen om aan de verwachtingen van Tedesco en heel België te voldoen. Een beetje zoals Kompany in zijn begindagen, heeft hij soms de neiging om te veel risico’s te nemen. Maar zijn voorzetten raken regelmatig het doel. Daardoor was hij vaak de eerste spelverdeler van de Mauves als de verdediging onder druk stond.

Tijd voor de Champions League

In Portugal kijkt coach Ruben Amorim reikhalzend uit naar Debast, die bezig is zijn centrale verdediger Ousmane Diomandé naar de Premier League te loodsen. Na EURO zal de jonge Rode Duivel de Champions League ontdekken met de Portugese club. Het is de zoveelste mijlpaal in zijn ontwikkeling, die nog lang niet voltooid is. Maar daarom niet minder indrukwekkend voor zijn leeftijd.

“Petje af voor zijn vooruitgang, maar hij moet besluitvaardiger worden”, zei Raf onlangs. Een vader die de jonge Anderlecht-speler heeft geholpen om met beide benen op de grond te blijven staan. Tijdens de play-offs hoefde hij er zelfs niet op aan te dringen dat zijn zoon zijn mobiele telefoon thuis zou laten en zich af te sluiten van vrijwel alle sociale netwerken. De tradities daarentegen bleven bestaan ondanks de verhuizing van de verloren zoon naar een flat in Waterloo. In het bijzonder de spaghetti bolognaise die elke wedstrijdavond met de familie werd gedeeld.

De Mauves nr. 56, die 96 wedstrijden in alle competities voor RSCA heeft gespeeld, heeft hard moeten werken om de saus aan de gang te krijgen sinds zijn debuut in het eerste elftal drie jaar geleden. In tegenstelling tot Grün, Babayaro, Demol, Scifo, Kompany, Vanden Borre, Lukaku, Tielemans, Praet en Dendoncker voor hem, moest hij maandenlang zijn draai vinden in een Sporting-ploeg die wanhopig was en geen ervaren managers had.

Het enige waar hij aan kon denken was het hoofdstuk van 14 paarse seizoenen afsluiten met een 35e titel. Het is makkelijk te begrijpen waarom hij zo emotioneel was toen de Topper een einde maakte aan Anderlechts illusies. Zeno was ontroostbaar. Dit net als een jaar geleden na de 2-3 nederlaag tegen Mechelen die uitschakeling in de play-offs 2 betekende.