© Photo by Alamy

RSCA opnieuw Futsal-kampioen

88, dat is het enorme aantal wedstrijden dat RSCA Futsal zonder nederlaag heeft gespeeld op nationaal niveau. Die prestatie werd afgelopen vrijdag bekroond met een meesterlijke 5-1 overwinning tegen Futsal Topsport Antwerpen. Het resultaat was de tweede opeenvolgende titel voor de ploeg uit Anderlecht, en zelfs hun derde op rij. RSCA Futsal is ontstaan uit de roemrijke erfenis van Hal-Gooik, een team dat al dominant was in het Belgische futsallandschap. Op zoek naar een futsalclub om te ondersteunen, kon RSCA zich geen betere partner wensen dan Hal-Gooik.

De oorsprong van RSCA Futsal

De club werd in 2004 opgericht door Lieven Baert en Dries Roelens. Het kende een snelle opmars. Na verschillende promoties bereikte de ploeg in 2013 de eerste klasse. In hun eerste seizoen in de hoogste afdeling eindigde de club op een indrukwekkende derde plaats. In 2014-2015 won Hal-Gooik zijn eerste competitiekampioenschap en luidde een tijdperk van dominantie in met vijf opeenvolgende titels en vier Belgische bekers.

De seizoenen 2019-2020 en 2020-2021 werden onderbroken door de pandemie van het coronavirus. Maar toen het seizoen hervat werd, bleef Hal-Gooik oppermachtig. In maart 2022 kondigde de club de samenwerking met het prestigieuze paarse label aan. Lieven Baert, manager van FP Halle-Gooik: “Ondanks onze jarenlange nummer één-status, stuitte het project gaandeweg op een aantal beperkingen. De verhuis naar een gloednieuwe infrastructuur en de samenwerking met de meest succesvolle club uit het Belgische voetbal markeren het begin van een ambitieus nieuw hoofdstuk.”

Mauve-aura

De doelstellingen waren duidelijk. De financiën van de club verhogen, een nieuw stadion realiseren (de Alfasun Indoor Arena in Roosdaal) en profiteren van de uitstraling van de Mauves et Blancs. Het effect was onmiddellijk merkbaar. De mercato voor het seizoen 2022-2023 was indrukwekkend. De Braziliaanse doelman Diego Roncaglio, Argentijns recordhouder Maximiliano Rescia en de Hulk van het futsal, Fits, kwamen naar België.

Het prestige van de thuisbasis van Anderlecht heeft deze grote stap mogelijk gemaakt. Sterker als een team, kan Anderlecht nu dromen van de ultieme sportieve eer. Het bereiken van de Final Four van de Champions League. Tot dan toe was Hal-Gooik systematisch gestruikeld in de Eliteronde, de tweede groepsfase. Tegen Barcelona speelde Anderlecht met 5-5 gelijk om een historische plaats bij de laatste vier te bemachtigen. Hoewel de Final Four een te zware opgave bleek tegen Benfica en Sporting Lissabon, sloeg de club een nieuwe weg in in het eerste jaar onder de nieuwe kleuren.

Nu al vooruitkijken naar volgend seizoen

Eetlust komt met eten. Rescia en Fits mogen dan van het schip zijn gesprongen, maar de club heeft nog steeds een aantal goede vooruitzichten aangetrokken op de markt. Rangel, Cainan de Matos, Rafael Vilela, Marc Campas en Marcenio. Weer een indrukwekkende aanwinst, maar niet genoeg om zich te plaatsen voor de Final Four. Barcelona neemt revanche tegen Les Mauves. Ondanks de teleurstelling slaagde Anderlecht er opnieuw in om de competitie- en bekerdubbel te voltooien.

Het management van Anderlecht werkt nu al hard aan de versterking van hun ploeg voor volgend seizoen, met als doel om opnieuw de Final Four te bereiken. Cristiano, Dragan Tomic en Franko Jelovcic verlaten de club. Maar Gréllo, de Andres Iniesta van het futsal, blijft bij de paars-witten. Met zijn 38 jaar beleeft hij het beste seizoen uit zijn carrière, bekroond met een welverdiende Gouden Schoen. De nieuwe aanwinsten worden binnenkort bekendgemaakt.

Wachten op andere clubs om professioneel te worden

Dit alles in de hoop dat andere Belgische clubs professioneel zullen worden. Futsal Topsport Antwerpen, Real Elmos Herentals, Full Hasselt en de twee clubs uit Charleroi doen niet mee, elk met een gebrek aan financiële middelen.

Antwerp en Full Hasselt halen het beste uit hun potentieel, terwijl FT Charleroi en Futsal My Cars-Charleroi meer tijd besteden aan kibbelen dan aan vooruitgang en Real Elmos Herentals, met het op één na grootste budget in de hoogste klasse, al lang worstelt om degradatie te vermijden. Anderlecht kan de competitie niet blijven domineren met het risico op verveling of zelfs achteruitgang.

Wist je dat je op Futsal kunt wedden bij Ladbrokes.be? Klik hier voor meer informatie.