Rode Duivels EK-voorbereiding: experimenteren of eerste elftal?

De Rode Duivels beginnen aan hun laatste voorbereidingen voor EURO 2024 met twee vriendschappelijke wedstrijden. Van de verdediging tot de aanval en het middenveld, Domenico Tedesco zal naar verwachting zijn laatste keuzes verfijnen.

12 dagen. Dat is hoeveel dagen ons nationale team nog heeft voor de start van EURO 2024. Veel, maar ook heel weinig. Temeer omdat Domenico Tedesco zich ongetwijfeld nog veel vragen stelt over zijn opstelling en de stukken die hij op zijn plaats moet zetten. De vriendschappelijke wedstrijden tegen Montenegro en Luxemburg zouden onze coach in staat moeten stellen om bepaalde keuzes te bevestigen. Ondanks de relatief zwakke tegenstand. Respectievelijk 70e en 87e op de FIFA-ranglijst, zijn deze twee landen geen valstrik voor onze Duivels.

De Montenegrijnen hebben het voordeel dat ze bepaalde overeenkomsten hebben met onze volgende tegenstanders, vooral op het gebied van fysieke impact. Voor de rest moeten onze twee rivalen voor één avond een kans zijn om het vertrouwen van een aantal spelers te testen en (opnieuw) op te bouwen. Op elk gebied van het spel lijkt er minstens één plaats voor het grijpen te liggen. En zoals altijd zijn er genoeg kanshebbers.

Koen Casteels of Matz Sels aan de aftrap van EURO 2024

Nee, Thibaut Courtois zal ons nationale doel niet verdedigen op het Europese spektakelstuk. De verdediger in de laatste linie was een groot deel van het seizoen geblesseerd en had zijn afwezigheid ruim van tevoren aangekondigd. Een keuze die Domenico Tedesco duidelijk niet wilde beïnvloeden. Het valt dus nog te bezien wie er tussen de sticks zal spelen.

Koen Casteels, een favoriet een jaar geleden, heeft een aantal wedstrijden gemist door fysieke problemen. Matz Sels heeft hiervan geprofiteerd om wat speeltijd te krijgen en vooral om goed te presteren. Logischerwijs zou elke speler deze week een wedstrijd moeten spelen. Een misstap zou de speler in kwestie waarschijnlijk duur komen te staan.

Witsel geruststellend in de verdediging?

Het belangrijkste nieuws van deze week is dat Axel Witsel terug is bij de Rode Duivels. Als Domenico Tedesco hem heeft overgehaald om terug te keren, dan is dat zeker niet om de bank op te warmen. Het valt nog te bezien waar Witsel zal worden opgesteld. Zijn veelzijdigheid kan een aanwinst zijn. Op voorwaarde dat hij goed wordt gebruikt. Als verdediger op clubniveau zou de inwoner van Madrid ook in onze achterhoede moeten spelen.

Op dit moment is het de bedoeling dat hij de geblesseerde Jan Vertonghen vervangt, voordat hij tijdens het EK mogelijk wordt gekoppeld aan Sterke Jan. In de tussentijd zou hij naast Wout Faes of Zeno Debast moeten spelen. Een andere mogelijkheid is dat Arthur Theate naar het centrum schuift om een linksbuiten te behouden. Maxim De Cuyper zou dan zijn kans krijgen op links. Tenzij Timothy Castagne naar die kant verhuist en Thomas Meunier helemaal rechts in de verdediging laat staan, een positie die hij al lang gewend is bij de Duivels. Net toen we zeiden dat er genoeg opties konden zijn.

Wie wordt de partner van Onana en De Bruyne op het middenveld?

Nog een sector en nog een hoofdpijn. Amadou Onana en Kevin De Bruyne zijn op papier de eerste keus op het middenveld. Het valt nog te bezien wie het laatste lid van dit trio wordt. Een paar maanden geleden leek Orel Mangala met een licht voordeel te beginnen. Sindsdien is de Lyon-speler zijn basisplaats op clubniveau kwijtgeraakt en komt hij tekort. De twee vriendschappelijke wedstrijden kunnen voor hem een kans zijn om terug in het ritme te komen. Of om iets anders te proberen.

Youri Tielemans, een sprankelende speler voor de Duivels tegen Engeland in maart, speelde meer op de positie van Kevin De Bruyne. De voormalige Anderlecht-speler, die een actieve rol speelde in het goede seizoen van Aston Villa, zou toch een kans kunnen krijgen. Aster Vranckx en Arthur Vermeeren lijken verder weg te gaan. Last but not least zou Axel Witsel ook een stapje hogerop kunnen en voor de verdediging kunnen gaan spelen. Maar dat lijkt een onwaarschijnlijke optie.

Een plaats vrij aan één kant van de aanval

In de aanval lijken twee dingen zeker. Romelu Lukaku zal voorin spelen, terwijl Jérémy Doku op de linkerflank zal spelen. Er is nog een plaats vrij op de rechtervleugel. Op basis van de huidige vorm lijkt Johan Bakayoko een lichte voorsprong te hebben. De 21-jarige sluit het PSV-seizoen sterk af met zes doelpunten in evenveel wedstrijden. Statistieken die geen enkele andere concurrent heeft. Dodi Lukebakio, die lange tijd geblesseerd was, is teruggekeerd naar een centrale rol bij Sevilla.

Yannick Carrasco, die erg gewaardeerd wordt door de coach, speelt liever op links. Het is moeilijk voor te stellen dat de coach zich Doku zou ontzeggen om de voormalige speler van Atlético Madrid in te zetten. Hetzelfde geldt voor Leandro Trossard, die vaker op links wordt gebruikt voor de Gunners. Charles De Ketelaere zou kunnen helpen op die flank, maar zijn gebrek aan diepgang zou het team ongetwijfeld benadelen.

In ieder geval zullen deze twee vriendschappelijke wedstrijden waarschijnlijk genoeg lessen opleveren. Des te beter om een lesje te leren voor EURO 2024, misschien.

Onze voorspelling voor de 11 van de Duivels: Casteels – Castagne, Faes, Witsel, De Cuyper – Mangala, Onana De Bruyne – Doku, Lukaku, Lukebakio.