Lotto Super League: Anderlecht maakt er 7 op rij van

Dat is de huidige reeks van competitietitels van Anderlecht. Dit seizoen hebben de Mauves de opeenvolgende Belgische titels van Standard Luik geëvenaard. Nu het jaar voorbij is, is het tijd om de balans op te maken voor het seizoen 2023-2024 van de Lotto Super League.

Anderlechts ervaring

Het seizoen is niet altijd paars geweest voor Brussel. De klassieke fase eindigde in een teleurstellende derde plaats. De spelers van Dave Mattheus toonden echter een geest van revanche in de play-offs. Anderlecht bewees in alle sleutelwedstrijden van de titelrace een kracht te zijn om rekening mee te houden. Dankzij een 6 op 6 tegen OHL en twee gelijke spelen tegen Standard veroverde Anderlecht opnieuw een Lotto Super League-titel. Dankzij deze titel nemen de Mauves volgend seizoen deel aan de play-offs van de Champions League.

Standard Luik terug in de Lotto Super League

Weinig waarnemers hadden dit seizoen een veroverend Standard voorspeld. De Rouchettes, die aan het heropbouwen zijn, zijn dit jaar sneller gegaan dan verwacht. De Luikenaren, mede-leiders in de klassieke fase, konden rekenen op hun kracht in eigen huis. Standard verloor zelfs nog geen wedstrijd op Sclessin tijdens het reguliere seizoen.

Terwijl ze tot op de laatste dag in de race bleven voor de titel, eindigde Standard op slechts drie punten van de eerste plaats. De twee gelijke spelen tegen Anderlecht en de nederlaag tegen OHL waren hiervoor de belangrijkste redenen.

Ondanks de frustratie van de tweede plaats, suggereert het seizoen 2023-2024 dat Standard volgend seizoen een kracht zal zijn om rekening mee te houden.

OHL, de eeuwige verliezers

OHL is voor het vrouwenvoetbal wat Union Saint-Gilloise is voor het mannenvoetbal. Voor het derde jaar op rij eindigde OHL het seizoen zonder trofee. En toch … wees alles erop dat dit het jaar zou zijn.

Het is elk jaar hetzelfde verhaal. De Louvanistes eindigen als kampioenen van de klassieke fase en storten dan in tijdens de play-offs. Ook dit jaar slaagde OHL er psychologisch niet in om het hoofd boven water te houden. Met nederlagen tegen Standard en Anderlecht moest Leuven genoegen nemen met een magere derde plaats. Dus wat is het probleem – de spelers of de coach? Eén ding is zeker: volgend seizoen zal Leuven het zonder Jimmy Coenraets moeten stellen.

Naast het kampioenschap had OHL de kans om zich te troosten met de Beker van België. Leuven kreeg de kans om de finale in eigen stadion te organiseren. De druk lag er echter opnieuw op en Club YLA mocht de 1e trofee van zijn bestaan in ontvangst nemen na een penalty shoot-out.

Charleroi, Mechelen en White Star niet langer in de Lotto Super League

Het avontuur was van korte duur voor Sporting Charleroi, KV Mechelen en White Star. Alle drie de clubs kondigden aan het einde van het seizoen aan dat ze de elite van het vrouwenvoetbal zouden verlaten.

Sinds de overname van de Lotto Super League door de Pro League zijn de ambities naar boven bijgesteld. De organisatie heeft namelijk bepaalde criteria voor het verkrijgen van de licentie aangescherpt (professionele contracten, infrastructuur, enz.). Hierdoor zijn er nog maar zeven teams over in de Lotto Super League. Westerlo maakt een grote kans om volgend seizoen de achtste ploeg in de hoogste klasse te worden.