Voorwoord bij de Ronde van België

De Ronde van België 2024, beter bekend als de Baloise Belgium Tour, wordt verreden van 12 tot 16 juni. Voor de 93e editie wilde organisator Golazo het patroon van 2023 herhalen. De openingsetappe start in Limburg, in de Vlaamse regio, voordat er een tussenstop wordt gemaakt in de provincie Luxemburg voor de koninginnerit in Durbuy. Om op zondag te finishen in de regio Brussel, aan de voet van het Atomium. Wie volgt regerend wereldkampioen Mathieu van der Poel op in de Belgische 2.Pro?

Een aperitief tijdrit rond Beringen

De openingsetappe van deze Ronde van België bevat een tijdrit in de stad Beringen. We zijn gewend dat sprinters hier winnen. Fabio Jakobsen in 2022, Mark Cavendish in 2021, Bryan Coquard in 2021. De Limburgse stad biedt een parcours voor rouleurs. Op een parcours van 12 kilometer met 10 bochten en een stijgingspercentage van 91 meter, is er weinig twijfel dat een pure specialist in de discipline als winnaar uit de bus zal komen.

Alec Segaert krijgt de perfecte gelegenheid om te schitteren voor zijn thuispubliek. De Lotto Dstny-metronoom en U23-wereldkampioen tijdrijden zal het niet makkelijker krijgen dan dit volledig vlakke parcours.

Een duidelijke kans voor de sprinters

De tweede etappe zal weinig moeilijkheden opleveren. Er zijn slechts 449 klimmeters over de 189 kilometer die op donderdag 13 juni worden afgelegd. De laatste 50 kilometer worden afgelegd over 2,5 rondes op het circuit van Knokke-Heist. Hetzelfde lokale circuit waar Fabio Jakobsen in de vorige editie zegevierde in West-Vlaanderen en Jasper Philipsen in 2022.

De traditionele finish op de zeedijk biedt 700 meter aan laatste rechte stuk, waardoor je de kans krijgt om in de stemming te komen voor de laatste, steilere hectometers. De laatste 100 meter zijn 5% en kunnen zonder de minste moeite worden ingeslikt.

En wat als de wind een rol speelt?

Net als de winnende formules van 2023 heeft organisator Golazo besloten om de lus door het Hageland te herhalen. Een circuit met de kasseistijging van de Kerstraat (700 meter aan 3,7%) op het laatste stuk op 16 kilometer van de finish. Het zijn vooral de stukken die blootstaan aan de wind die schade kunnen veroorzaken.

Als het waait, is de kans groot dat de renners uit koers raken. Tot nu toe voorspellen de voorspellingen een zuidwestenwind van ongeveer 18 km/u. Niet genoeg om voor ontsnappingen te zorgen, maar genoeg om voor wat spanning te zorgen in de finale.

Een onverslaanbare koninginnenrit in de Ronde van België

Om deze Ronde van België te winnen, zullen ze de muur van Durbuy moeten overwinnen. Mathieu van der Poel consolideerde zijn titel daar in 2023. Toen Mauro Schmid in 2022 de leiderstrui op dit circuit voor punches pakte, finishte hij net achter Quinten Hermans. Het moet gezegd worden dat de reeks moeilijkheden, verspreid over 11 kilometer, weinig respijt biedt.

De Hermanne-klim (2,1 kilometer aan 5,7%), de Grand Houmart-klim (1 kilometer aan 6,5%) en de muur van Durbuy (700 meter aan 10,1%) zijn perfect voor explosieve renners. Het is niet verwonderlijk dat hij in de laatste twee edities van de wedstrijd topposities veroverde. Wie zal Mathieu van der Poel opvolgen en in staat zijn tot een solorit van meer dan 36 kilometer?

Een eindsprint in de hoofdstad Brussel

Na de Vlaamse- en Waalse regio’s in de schijnwerpers te hebben gezet, wordt de Ronde van België afgesloten in de hoofdstad. Vijf ronden van circuits waar het peloton de aangrenzende gemeenten zal doorkruisen: Wemmel, Merchtem en Meise. De aanloop naar de slotkilometer zal hetzelfde zijn als vorig jaar.

De sprinters zijn gewaarschuwd: ze zullen de laatste bocht op 400 meter van voren moeten nemen om aan de voet van het Atomium te winnen. Deze Ronde van België zal de perfecte gelegenheid zijn om te laten zien wie de beste sprinter is tussen Jasper Philipsen en Tim Merlier. De laatste zal het belangrijkste bolwerk zijn tegen een echte aanval van Alpecin Deceuninck.