© Photo by Alamy

Rode Duivels: Maxim De Cuyper, een verrassende starter?

Het is al jaren hetzelfde verhaal. Onze Rode Duivels hebben geen echte linksback. Verschillende profielen hebben de positie om beurten bekleed zonder ooit echt eensgezindheid te bereiken. De komst van Maxim De Cuyper naar de nationale ploeg zou daar verandering in kunnen brengen. Vooral omdat de Brugge-speler een grote kans maakt om te starten.

Een eerste call-up voor De Cuyper

Een eerste volledig seizoen bij Club Brugge en een EK-selectie bij de Duivels. Maxim De Cuyper is één van die spelers die weet hoe hij het beste uit zijn tijd kan halen. Al enkele maanden wordt zijn naam met aandrang genoemd in de nationale ploeg. De jonge full-back is echter nog nooit opgeroepen. Geduldig is hij blijven presteren en eindelijk heeft hij zich gevestigd als een voor de hand liggende keuze in een elftal met een tekort aan getrainde linksbacks. Sinds de terugkeer van onze nationale ploeg in de voorhoede hebben verschillende spelers elkaar opgevolgd op deze positie.

Jan Vertonghen maakte goed gebruik van zijn ervaring. Maar hij miste soms projectie. Yannick Carrasco speelde op de linkerflank, maar liet te veel ruimte over in zijn rug. Meer recent heeft Timothy Castagne geholpen, ondanks het feit dat hij rechtsvoetig is. Nu is het Arthur Theate die de eerste keus is onder Domenico Tedesco. Het probleem? El Leone is geblesseerd en mist waarschijnlijk de eerste wedstrijd van het EK.

Van Westerlo naar het EK in één jaar

De Cuyper, die al sinds zijn achtste bij Brugge traint, werd in 2019 samen met Charles De Keteleare opgenomen in de seniorenselectie. Hij had echter moeite om zijn stempel te drukken op het eerste elftal. In februari 2020 maakte hij zijn eerste opwachting in een Europa League-wedstrijd. Wat volgde was ingewikkelder, met weinig speeltijd.

Het seizoen daarop veranderde er niets aan zijn situatie en werd hij uitgeleend aan Westerlo. Hij paste zich goed aan aan het leven in de Kempen. Na een jaar werd zijn uitleenbeurt verlengd. Met negen doelpunten en zeven assists in 2022-2023 bevestigde de full-back zijn aanvallende capaciteiten op een verdedigende positie. Blauw-Zwart bracht hem terug naar het Venetië van het Noorden, waar hij zich snel vestigde als vaste waarde. Aan het einde van het seizoen had hij 14 doelpunten gemaakt in alle competities. Zijn geloofwaardigheid in de ogen van de coach groeide en hij werd al snel beloond. En het duurde niet lang voordat hij werd beloond.

Durft Tedesco het aan om met hem te beginnen?

Het verlies van de een is de winst van de ander. Zo luidt het gezegde. En ook al verliest het gezegde wat van zijn betekenis in een team, het is nog steeds waar. Terwijl Tedesco waarschijnlijk van plan was om met hem als invaller te beginnen, zou de Blauw-Zwarter wel eens kunnen starten tegen Slowakije. Nu Arthur Theate en Jan Vertonghen geblesseerd zijn, maakte Thomas Meunier kans op een plek in de basisopstelling. De full-back raakte echter geblesseerd tegen Luxemburg en zal in ieder geval het begin van de wedstrijd missen.

De Cuyper, die het erg goed deed in de twee vriendschappelijke wedstrijden, zou kunnen profiteren. We moeten echter oppassen dat we niet te veel druk leggen op een speler met weinig ervaring. Als hij op zijn best was tegen Montenegro en buurland Luxemburg, dan kwam dat ook door de kwaliteit van zijn tegenstanders. Bevrijd van bijna onbestaande defensieve beperkingen, kon de Brugse speler zichzelf naar voren projecteren. Vaardigheden waarvan we al weten dat hij ze heeft. Nu is het afwachten of hij het op links kan afmaken. In een verdediging die soms wankel is, kunnen fouten hem duur komen te staan. En Maxim De Cuyper zal ze zeker willen vermijden. Met het risico dat hij de voordelen van zijn status als verrassingsaanvoerder verliest.