Alamy

Wimbledon 2024: Belgen in de running en spelers om in de gaten te houden

Minder dan een maand na het einde van Roland Garros 2024, waar het fenomeen Carlos Alcaraz werd gekroond, staat een nieuwe Grand Slam op het punt te beginnen met het legendarische toernooi van Wimbledon. Wimbledon, dat al sinds 1877 wordt gespeeld, is het oudste tennistoernooi ter wereld en heeft de unieke onderscheiding dat het op gras wordt gespeeld. Maar wat heeft de laatste editie van dit prestigieuze toernooi in Londen voor ons in petto?

Wie won Wimbledon 2023?

Carlos Alcaraz won de vorige editie in een spannende wedstrijd door de grote favoriet Novak Djokovic in 5 sets te verslaan. De overwinning leverde de Spanjaard veel bewondering op, ook al had hij voorafgaand aan deze titel weinig referenties op deze ondergrond. Bij de vrouwen verraste Marketa Vondrousova iedereen door haar eerste Grand Slam in haar carrière te winnen, door tweevoudig titelverdediger Ons Jabeur uit Tunesië te verslaan.

Speelt Novak Djokovic op Wimbledon 2024?

Een van de belangrijkste vragen rond Wimbledon 2024 betreft Novak Djokovic uit Servië, die twijfelt over zijn deelname aan het toernooi. Na zijn recente knieoperatie en zeer vroege herstel zei hij: “Ik zal een beslissing nemen op basis van hoe ik me voel en de conclusie waartoe mijn team en ik komen. Als ik zo goed mogelijk kan spelen, of op mijn best, dan speel ik mee in deze competitie”. Met de Olympische Spelen om de hoek (26 juli) zal dit een van de laatste grote uitdagingen zijn voor de Serviër, die nog steeds zijn immense prijzenlijst mist.

Wie zijn de favorieten voor Wimbledon 2024?

Bij de mannen is Jannik Sinner de grote favoriet om het toernooi te winnen. Hij is onlangs nummer 1 van de wereld geworden en won de Australian Open 2024 en onlangs nog het grastoernooi in Halle. Carlos Alcaraz is ook in de running. Hij heeft net zijn eerste Roland Garros gewonnen en is hier de titelverdediger. Als Djokovic komt opdagen, zal hij ook een van de favorieten zijn, hoewel hij het misschien moeilijk zal vinden om zijn beste niveau weer te halen met de zware concurrentie.

Bij de vrouwen is Aryna Sabalenka een van de grote favorieten. Ze won de Australian Open in het begin van het jaar en haar krachtige schot is formidabel op gras. Coco Gauff is een zeer regelmatige Grand Slam-speelster geworden en maakt kans op de titel. Net als Elena Rybakina, winnares in 2022.

Welke spelers kunnen voor een verrassing zorgen op Wimbledon 2024?

Bij de mannen is Alexander Zverev zeer succesvol na zijn finale op Roland Garros en hij zal dit jaar duidelijk een van de toppers zijn. Daniil Medvedev, vorig jaar halve finalist, is met zijn Grand Slam-ervaring ook een kanshebber. Hubert Hurkacz, die in Halle de finale haalde tegen Jannik Sinner, bewijst een geduchte kracht te zijn met zijn opslag en zijn ijverige netspel. Hij staat ook genoteerd op 16,00 bij Ladbrokes.be en zou voor een verrassing kunnen zorgen.

Bij de vrouwen blijft Iga Swiatek een kanshebber ondanks haar moeilijkheden op het gras, haar beste resultaat was een kwartfinale vorig jaar. Ons Jabeur, tweevoudig finaliste in de laatste twee edities, is nog steeds op zoek naar haar eerste Grand Slam en zal duidelijk een bedreiging vormen. Titelverdedigster Marketa Vondrousova zal haar uiterste best doen om haar titel te verdedigen. Jessica Pegula, die net het grastoernooi van Berlijn heeft gewonnen, zal ook iemand zijn om in de gaten te houden, hoewel ze altijd is gestrand in de kwartfinales op Grand Slams.

Wat kunnen we verwachten van de Belgen op Wimbledon 2024?

David Goffin: David Goffin, een voormalige kwartfinalist op Wimbledon, is de meest ervaren Belgische speler in de loting en speelt deze week zijn laatste kwalificatieronde. Hoewel zijn seizoen op en neer is gegaan en hij moeite heeft om weer op zijn beste niveau te komen (82e op de ranglijst), zou hij met zijn talent en ervaring voor een paar sensaties kunnen zorgen op dit toernooi. In het bijzonder heeft hij deze maand net een challenger op deze ondergrond gewonnen, ideaal om zijn zelfvertrouwen een boost te geven in aanloop naar Wimbledon.

Zizou Bergs: Zizou Bergs zit in de lift en staat nu 79e op de wereldranglijst. Hij bevindt zich momenteel in de derde ronde van de kwalificaties en lijkt zich te kunnen plaatsen voor het hoofdtoernooi van Wimbledon. Na zijn recente derde ronde exit op Roland Garros en een interessant seizoen, zou deze jonge Belg vol potentieel wel eens voor nieuwe sensatie kunnen zorgen.

Elise Mertens: Elise Mertens staat 33e op de wereldranglijst en is geen grote grasscourt-specialiste, maar ze blijft een geduchte speelster dankzij haar consistentie en vechtlust. In staat om goed te spelen op alle ondergronden, vooral in Grand Slams, zal ze zeker moeilijk te verslaan zijn in dit toernooi in Londen.

Greet Minnen: Greet Minnen is fan van gras en won zes wedstrijden en verloor er drie op deze ondergrond in 2024. In staat tot verrassende overwinningen, met name tegen Donna Vekic onlangs op gras, kan de 26-jarige Belgische een echte kruitvat zijn voor elke tegenstander.

Wie wint Wimbledon 2024?

Wimbledon 2024 belooft weer een spannend toernooi te worden. Jannik Sinner is de grote favoriet gezien zijn huidige momentum en staat op 2.50 bij Ladbrokes om zijn tweede Grand Slam van het seizoen te winnen. Carlos Alcaraz zit daar vlak achter met 3.00. Bij de vrouwen lijkt Aryna Sabalenka de favoriet bij de bookmakers (3,50), maar ze moeten oppassen voor Coco Gauff (7,00), Elena Rybakina (5,00) en Ons Jabeur (16,00). Plaats uw weddenschappen!