Is defensief voetbal de toekomst van het internationale voetbal?
De overwinning van Spanje in de finale van Euro 2024 was een opluchting voor veel fans van het mooie spel. Na een perfect toernooi waarin ze Kroatië, Italië, Duitsland, Frankrijk en Engeland versloegen, bewezen de Spanjaarden dat je kunt winnen als je ambitieus bent. Door naar voren te voetbalen en in totaal 15 doelpunten te maken. Door het balbezit te beheren, zonder (te) afwachtend te zijn. In die zin was La Roja een ‘knappe’ winnaar. Een ‘logische’ winnaar zelfs, met alle subjectiviteit van dien. Maar gezien het gemiddelde niveau van deze Euro 2024 is het debat over de algemene kwaliteit van het voetbal weer opgelaaid.
Gemengde emoties maar weinig doelpunten
Over het algemeen zorgde Euro 2024 in Duitsland voor te weinig emoties. Natuurlijk waren er een paar late doelpunten en scènes van vreugde die contrasteerden met scènes van extreme droefheid. Maar kunnen we ons verbazen over de manier waarop de Fransen speelden? Ondanks hun kwaliteiten scoorden de mannen van Didier Deschamps slechts één doelpunt in het hele toernooi. Hadden we ons kunnen vergapen aan de prestaties van grote namen als België, Kroatië en Italië, of zelfs Portugal en Engeland? Aan het einde van de 51 wedstrijden van de competitie waren er 117 doelpunten gescoord, een gemiddelde van 2,29 doelpunten per wedstrijd. Sinds 2000 is alleen Euro 2016 minder productief geweest (2,16 doelpunten per wedstrijd). Hoewel er ‘goede’ 0-0 of 1-0 uitslagen kunnen zijn, is dit al een belangrijke indicatie van de verveling die de (tv-)toeschouwers soms beleefden
Te defensieve tactiek, geen doelpuntenmakers
Bovendien waren de grote doelpuntenmakers nergens te bespeuren. Terwijl we (meestal) Mbappé, Ronaldo, Lukaku, Giroud, Lewandowski, Morata en Havertz verwachtten, waren het zes andere spelers (Musiala, Kane, Mikautadze, Olmo, Gakpo en Schranz) die de scorelijst aanvoerden. Ze scoorden allemaal slechts 3 doelpunten. Voetbal draait tegenwoordig om berekening, management en overdreven efficiëntie. Verdedigingen zijn zeker verbeterd, maar hebben we niet op de een of andere manier de essentie van voetbal verloren door te voorzichtige tactieken? Aan het einde van veel te lange seizoenen zijn coaches vaak geneigd om op veilig te spelen. Door hun verdedigende sector te versterken. Door hun rug te dekken. Door te vergeten van het spel te genieten.
Bielsa: voetbal gaat achteruit
Marcelo Bielsa, een fervent waarnemer van het wereldvoetbal, heeft deze wereldwijde stand van zaken aan de kaak gesteld. Voetbal gaat achteruit, het wordt steeds minder aantrekkelijk,” legt de Argentijn uit. Want wat dit spel tot de nummer één van de wereld maakte, is niet (meer) favoriet. Deze sport heeft een bijzonderheid: wanneer het volledig voorspelbaar wordt, verliest het zijn aantrekkingskracht. Voetbal is niet vijf minuten actie (…), het is een culturele expressie, een vorm van identificatie”. En Marcelo Bielsa vervolgt zijn tirade tegen de wereldvoetbalbond, die hij ervan beschuldigt te veel aan zaken te denken.
Frankrijk, of de kunst van het winnen zonder panache
In deze context worden ook de spelers uitgelicht. Zoals Frankrijk in Duitsland liet zien, is het heel goed mogelijk om te winnen zonder panache, vertrouwend op individuele flitsen. Of op de loterij van strafschoppen. Ik heb de evolutie van het spel gevolgd als commentator, en ik ben door de decennia heen meegegaan met de evolutie van het spel,” benadrukte Jean-Michel Larqué in Le Soir. De excessen zijn er, en daarmee ook het gevaar.
Larqué: “We doden de kip die de gouden eieren legt”
De voormalige TF1-speler en commentator legde verder uit. “We doden de kip die de gouden eieren legt. En Euro 2024 is daar het bewijs van. Het was een kleine, heel kleine editie van het Europees Kampioenschap. Het is hoog tijd dat de instellingen kijken naar de kwaliteit van het spel en de verbeteringen die kunnen worden aangebracht. Voorlopig is het enige antwoord van de Fifa om het deelnemersveld voor het volgende WK uit te breiden naar 48 teams om zo veel mogelijk bonden en dus stemmers tevreden te stellen.“