Real Madrid – Atalanta, een op papier ongelijkwaardige Europese Supercup

We hopen woensdag in Warschau een mooi duel op afstand te zien tussen Kylian Mbappé en Charles De Ketelaere tijdens de Europese Supercup.

Aan de ene kant heb je Atalanta Bergamo, dat voor het eerst de Europese Supercup zal spelen, woensdagavond (20:00) in Warschau. Aan de andere kant reist Real Madrid af om records te breken.

De Merengues zouden de eersten kunnen zijn die zes overwinningen behalen in deze wedstrijd, die traditioneel de winnaar van de Champions League tegenover die van de Europa League plaatst, midden in de zomer om het seizoen te openen. Real zou daarmee Barcelona en Milaan achter zich laten, die elk vijf overwinningen hebben. Vijf is ook het aantal overwinningen dat de Madrileense coach, Carlo Ancelotti, hoopt te behalen. Twee spelers dromen ook van deze vijfde zege: Luka Modric en de doelpuntenmaker van de laatste Champions League-finale, Dani Carvajal, hebben al vier overwinningen op hun naam staan.

De officiële debuut van Mbappé

En dan is er nog iemand die graag wil laten zien dat hij ook Europese trofeeën met zijn clubs kan winnen, en dat is natuurlijk Kylian Mbappé. De Franse aanvaller, die deze zomer in de Spaanse hoofdstad arriveerde, wil een einde maken aan de trofeeloze jaren die hij bij PSG heeft doorgebracht. En hoewel de Europese Supercup vooral een eretitel is, is een trofee altijd welkom om een lang seizoen goed te beginnen.

Tot nu toe wekt de Franse ster de bewondering van de Spaanse pers. Waar hij in Parijs de touwtjes in handen leek te hebben in de kleedkamer, heeft Mbappé zich in Madrid, waar Ancelotti bovenal nederigheid van zijn spelers vraagt, perfect aangepast. Er wordt gezegd dat hij een grote bijdrage levert aan de goede sfeer die momenteel heerst in de Merengue-groep.

Zijn verstandhouding met Vinicius Junior lijkt bijzonder goed te zijn. Dit komt goed uit voor de Braziliaanse nummer 7, die vorig seizoen 24 doelpunten maakte in 38 wedstrijden. Vinicius, verkozen tot beste speler van de Champions League met 6 doelpunten en 5 assists in 10 wedstrijden, is nu de favoriet voor de Gouden Bal. Op papier in ieder geval, maakt de aanval van Real indruk: Mbappé, Vinicius Jr, Rodrygo, Endrick, Brahim Diaz.

Toch verliep niet alles vlekkeloos voor Carlo Ancelotti tijdens de voorbereiding. Hij, die zijn wens om zijn wonderkind Joan Martínez, 16 jaar, te testen in deze Supercup niet onder stoelen of banken stak, zal dat uiteindelijk niet kunnen doen. Deze verdediger, die het falen van Leny Yoro moest doen vergeten, raakte namelijk geblesseerd tijdens de training.

De underdog vastbesloten om opnieuw te verrassen

Laten we eerlijk zijn, weinig waarnemers zouden hebben ingezet op een overwinning van Atalanta in de Europa League aan het einde van het afgelopen seizoen. En vooral niet zo overtuigend tegen een tot dan toe ongeslagen Bayer Leverkusen, in alle competities in 2023-2024. De Dea, gesterkt door deze prestatie, is vastbesloten om dezelfde methoden, gebaseerd op solidariteit, toe te passen om woensdag haar doel te bereiken. De transfermarkt van de Bergamaschi werd de afgelopen dagen versterkt door de komst van Mateo Retegui, overgekomen van Genoa (9 doelpunten). Na een teleurstellend EK moet de 25-jarige speler het gemis van de geblesseerde Gianluca Scamacca, die lange tijd uitgeschakeld zal zijn, opvullen in een team dat nog steeds onder leiding staat van Gian Piero Gasperini.

Na een uitstekend seizoen 2023-2024 kon Charles De Ketelaere zijn talent niet tonen tijdens het EK in Duitsland. Bij Atalanta hoefden ze echter niet op prestaties in Duitsland te wachten om de koopoptie te lichten. Sinds 24 juni is CDK officieel een speler van Atalanta, tot grote opluchting van Gasperini. En als de voormalige Club Brugge-speler er bovendien eentje zou kunnen scoren tegen Courtois, zou hij dat zeker niet laten.

Atalanta streeft ernaar de 26e club te worden die de trofee in de wacht sleept en de tweede opeenvolgende nieuwe winnaar, na City vorig jaar; de Engelse club was de eerste nieuwe naam op de trofee sinds Bayern München in 2013. In ieder geval lijkt er bij Ladbrokes weinig twijfel te bestaan, aangezien de overwinning van Real op 1.53 staat genoteerd. Aan de andere kant, degenen die inzetten op een verrassende overwinning van Atalanta spelen met een notering van 5.80.

De vraag is of het al geklikt heeft tussen alle Spaanse sterren. En Ancelotti is niet gerustgesteld als hij zegt: “Het zal moeilijk worden, zoals altijd, omdat het het begin van het seizoen is. Maar we gaan met alle vertrouwen en overtuiging, rekening houdend met alle moeilijkheden. Ik denk dat Atalanta het verdient om hier te zijn, omdat ze een ongelooflijke campagne hebben gevoerd in de Europa League, door topteams zoals Liverpool uit te schakelen.”

soortgelijke artikelen

Leandro Trossard, de echte Belgische supersub?

Wie is João Neves, de ‘topaankoop’ van PSG?

Mika Godts, het Belgische fenomeen van Ajax en binnenkort een Rode Duivel?

ONZE SOCIALE MEDIA

;