Wie is Enzo Maresca, de nieuwe coach van Chelsea?

Het is misschien niet nieuw, maar bij Chelsea lijkt het leven zelden rustig. In de chique West-Londense wijk, waar de Theems doorheen stroomt, verkeert het Londense team in roerige omstandigheden. Sinds de FA Cup-overwinning in 2018 heeft Chelsea geen nationale trofee meer gewonnen, na de laatste kampioenstitel een jaar eerder. Het team kan zich momenteel niet echt meten met de andere Engelse topclubs, met Manchester City en Liverpool voorop.

Ondanks dat ze in 2021, tegen de verwachtingen in, hun tweede Champions League in de geschiedenis wonnen onder leiding van Thomas Tuchel, lijken de Londenaren sindsdien te lijden onder een groot geval van… blauwe plekken. Dat ze zo snel mogelijk willen doen vergeten. Waarom niet onder de leiding van hun nieuwe coach, Enzo Maresca?

Het grote pijnpunt van Chelsea

Sinds de Amerikaanse zakenman Todd Boehly in mei 2022 Chelsea overnam, lijkt het wel alsof niets meer goed gaat. Vooral omdat het niet altijd makkelijk is om de sportstrategie van de Londense club te volgen en te begrijpen. En in het bijzonder die van Boehly zelf. In september van datzelfde jaar, na toch nog de finale van de FA Cup te hebben bereikt, werd Tuchel op een schandalige manier ontslagen. Achter de schermen waren er intense interne spanningen tussen de twee mannen, vooral over Tuchels management. Dit zou de reden kunnen zijn voor deze discutabele keuze. Sindsdien zijn Graham Potter, die verre van de verwachte tovenaar bleek te zijn, gevolgd door Frank Lampard en uiteindelijk Mauricio Pochettino, één voor één aan de zijlijn van de Blues gekomen. Maar zonder succes, aangezien Chelsea de Premier League de afgelopen twee seizoenen respectievelijk als 12e en 6e heeft afgesloten.

Sevilla, hoogtepunt van een zwervende carrière

Vandaag waagt Chelsea een nieuwe gok met Enzo Maresca. De 44-jarige Italiaan wasnvroeger een uitstekende centrale middenvelder was. Hij werd opgeleid bij AC Milan en Cagliari, maar begon zijn carrière in Engeland. Na wisselend succes bij WBA heeft hij vervolgens een behoorlijk indrukwekkend CV opgebouwd bij Juventus, Bologna, Piacenza, Fiorentina, Olympiacos, Malaga, Sampdoria, Palermo en Hellas Verona.

Maar het was vooral bij Sevilla FC, tussen 2005 en 2009, dat hij zijn mooiste voetbalmomenten beleefde. Twee jaar op rij won hij met de Andalusische club de UEFA Cup. In 2006 drukte hij zelfs zijn stempel op de eerste finale tegen Middlesbrough door twee doelpunten te scoren. Als een soort box-to-box speler met een groot spelinzicht, leek het logisch dat hij de overstap zou maken naar een trainersrol om zijn kennis en visie op het spel door te geven.

Als leerling van Guardiola, leidde hij Leicester naar promotie

Na een begin als assistent van Manuel Pellegrini bij West Ham, kreeg Enzo Maresca een kans die zijn carrière duidelijk zou beïnvloeden. Die ook zijn visie op het spel zou bepalen. In 2020 werd hij aangesteld als hoofd van de jeugdopleiding van Manchester City, waarna hij in het seizoen 2022-23 deel uitmaakte van de staf van Pep Guardiola, na een mislukte korte periode bij Parma. Gedurende een seizoen analyseert, observeert en luistert hij naar wat de Spaanse tactische meester hem wil bijbrengen.

Hij probeert het op een kleinere schaal na te volgen als coach van Leicester, dat hem ziet als een aantrekkelijke optie om het team nieuw leven in te blazen. Als goede leerling speelt hij met een aantrekkelijk balbezitspel (gemiddeld 62% over het seizoen). En het werkt! Met Wout Faes en Dennis Praet leidt hij Leicester terug naar de Premier League door gedurfd voetbal. Zijn team eindigde zelfs als kampioen, met de beste verdediging en de op één na beste aanval in de Championship.

Een uitdaging die past bij zijn ambities

Vandaag staat de uitdaging van zijn leven voor de deur. Aan het hoofd van Chelsea, dat al 189 miljoen euro heeft uitgegeven om negen nieuwe spelers aan te trekken, zal de druk enorm zijn. Vooral omdat de Londense club nog eens 12 miljoen euro heeft uitgegeven om hem uit zijn voormalig contract te bevrijden.

Enzo Maresca krijgt geen tijd voor een verkenningsronde, want hij neemt het op tegen Manchester City op de eerste speeldag van de Premier League…

soortgelijke artikelen

Een onzekere toekomst voor Orel Mangala

Wat kost het om een Premier League-wedstrijd bij te wonen?

Wat zijn de opties voor Lukaku als de deal met Napoli mislukt?

ONZE SOCIALE MEDIA

;