Wie is João Neves, de ‘topaankoop’ van PSG?

João Neves, de nieuwe middenvelder van de Parijse club, heeft al alles van een groot talent. Hoewel hij pas 19 jaar oud is, zijn de verwachtingen hoog gespannen voor deze nieuwe aanwinst, die voor 60 miljoen euro werd overgenomen van Benfica

Zonder Kylian Mbappé moet PSG zichzelf opnieuw uitvinden. Aan het begin van het seizoen heeft de club uit de hoofdstad foutloos gepresteerd en staat al bovenaan in de Ligue 1. Na een gemakkelijke overwinning in Le Havre (1-4) speelden de spelers als helden tegen Montpellier, de belangrijkste club uit het departement Hérault. Met een overwinning met tenniscijfers (6-0) bewijzen de mannen van Luis Enrique dat ze nog steeds grote ambities hebben, althans op nationaal niveau. Hopend op meer, natuurlijk.

Weer grote transfers voor Parijs

Deze zomer sloeg PSG opnieuw hard toe op de transfermarkt. De club haalde vier spelers binnen voor meer dan 20 miljoen euro, met een totaalbedrag dat wordt geschat op bijna 170 miljoen euro. Meer dan de Russische reservedoelman Matvey Safonov (Krasnodar, 20 M), de Ecuadoraanse centrale verdediger William Pacho (Frankfurt, 40 M) of de Frans-Ivoriaanse linkervleugelspeler Désiré Doué (Rennes, 50 M), wordt de Portugese middenvelder João Neves gezien als de ‘hoofdtransfer’. Hij werd overgenomen van Benfica voor een mooi bedrag van 60 miljoen euro en is de 9e duurste aankoop in de geschiedenis van de Parijse club. Maar vooral is hij een van de grootste beloften om het middenveld de komende jaren te versterken. Maar wie is hij eigenlijk?

Hij heeft zijn statistieken al verbeterd bij PSG

Pas 19 jaar oud, João Neves komt uit Tavira, in de Algarve, in het zuiden van Portugal. Hij heeft al 9 keer het shirt van de Seleção gedragen en was onder meer aanwezig in het Portugese team dat in de kwartfinale van het laatste EK na strafschoppen werd uitgeschakeld door Frankrijk. Hoewel hij weinig speelde, deed hij toch wat noodzakelijke ervaring op voor het vervolg van zijn carrière door 2 minuten te spelen tegen Turkije en 75 minuten tegen Georgië, terwijl zijn team al zeker was van kwalificatie.

Een fysiek zeer aanwezige speler, hij houdt ervan om ballen te veroveren en kan ze goed gebruiken in de omschakeling naar de aanval. Met een bovengemiddeld inzicht is hij nog steeds bezig met het leren van topniveau. Bij Benfica speelde hij vorig seizoen 33 wedstrijden, scoorde hij 3 doelpunten en gaf hij ‘slechts’ 2 assists. Beter omringd in Parijs zou hij zijn statistieken kunnen verbeteren. In twee wedstrijden kan hij al worden geprezen voor 4 assists.

Martinez onder de indruk van zijn veelzijdigheid

Omdat hij hem onder zijn hoede had bij het Portugese team, kan Roberto Martinez niet genoeg lof uitspreken over hem. “Hij is een slimme middenvelder, een nummer 6 die gemakkelijk als nummer 8 kan spelen en in de afwerkingszone kan opduiken,”, zei hij over hem voor het EK in Duitsland. “Maar wat hem echt definieert, is zijn vermogen om bijna altijd goed gepositioneerd te zijn. Hij is zeer behendig met beide voeten, met een evenwicht en een spelinzicht waardoor hij de bal goed kan beschermen. Hij gebruikt meer korte passes dan lange passes, terwijl hij pas 19 jaar oud is.”

Zeer actief bij Benfica, lieveling in Parijs?

Vroeg volwassen en nauwkeurig, João Neves heeft alles in zich om een grootheid in Europa te worden. Althans, als hij blijft groeien, luisteren en werken aan zijn weinige zwakke punten. Als we naar zijn statistieken bij Benfica kijken, is het oordeel duidelijk. Hij was een van de meest actieve middenvelders in Europa in defensief werk (gemiddeld 8,2 balveroveringen per 90 minuten, 2,1 tackles per wedstrijd). Evenzo draagt hij veel bij aan het spel (98 balcontacten en 90% succesvolle passes gemiddeld) en zorgt hij voor veel gevaar.

In elke wedstrijd levert hij gemiddeld 18,8 passes af naar het laatste derde van het veld, wat bewijst dat hij risico’s durft te nemen, zelfs als die niet altijd (nog?) lonen. Als hij erin slaagt om de laatste of op een na laatste actie te verfijnen, zou hij snel een van de lievelingen van het Parc des Princes kunnen worden. Een stadion dat zijn koning Kylian, die naar Madrid is vertrokken, moeilijk zal kunnen vergeten.

soortgelijke artikelen

Leandro Trossard, de echte Belgische supersub?

Mika Godts, het Belgische fenomeen van Ajax en binnenkort een Rode Duivel?

JPL sportweddenschappen: Voorwoord bij dag 5 van de Jupiler Pro League

ONZE SOCIALE MEDIA

;