Flanders Darts Trophy: Eindelijk een Belg die baas is in eigen land?

Vanaf vrijdag en het hele weekend door verwelkomt Antwerp Xpo de tiende van de dertien rondes van de PDC European Tour tijdens de Flanders Darts Trophy.

De nieuwe publiekslieveling, Luke Littler, zal zonder twijfel de grote trekpleister zijn van de Flanders Darts Trophy, met een prijzengeld van £175.000, die vrijdag in Antwerpen van start gaat. De jonge Engelsman, finalist van het laatste wereldkampioenschap in januari, heeft een bijzondere voorliefde voor België. Hij won namelijk de eerste etappe van de PDC European Tour, de Belgian Open, door Rob Cross in een spannende finale met 8-7 te verslaan. In Antwerpen is het jonge talent als veertiende geplaatst, met de huidige wereldkampioen Luke Humphries als nummer één van de wereld.

48 van de beste darters ter wereld komen samen voor drie dagen vol spanning en sensatie op de Flanders Darts Trophy. De Britten domineren de geplaatste posities van dit toernooi in Antwerpen, dat een hoofdprijs van £30.000 voor de winnaar in het vooruitzicht stelt. Naast Luke Humphries bevinden Dave Chisnall, Gary Anderson, Gerwyn Price, Josh Rock, Stephen Bunting, Ryan Searle en Ross Smith zich allemaal in de top 10 van het toernooi. De vijfde en zesde plaatsen worden ingenomen door de Australiër Damon Heta en de Nederlander Dennis Noppert.

Op de elfde plek staat de Duitser Martin Schindler, gevolgd door de Engelsman Chris Dobey op de twaalfde positie. De dertiende plek wordt bezet door Ricardo Pietreczko, ook uit Duitsland en een goede vriend van Littler, die ongetwijfeld op wraak zint na hun eerdere ontmoeting. Tijdens de Belgian Open uitte Pietreczko scherpe kritiek op Littler na zijn verloren halve finale. Op sociale media haalde hij fel uit: “Ik hoop dat zijn arrogantie wordt afgestraft.” Dat bleek echter niet het geval te zijn.

We mogen ook niet vergeten dat de als zestiende geplaatste speler de Nederlander Michael van Gerwen is, voormalig nummer één van de wereld van 2014 tot 2021. Hij is drievoudig PDC-wereldkampioen, met titels in 2014, 2017 en 2019. Deze legendarische kampioen geniet grote populariteit bij het Belgische publiek en zal bijna als thuisspeler optreden.

Een Belg bij de gekwalificeerden via de Order of Merit

Naast de geplaatste spelers hebben zich 16 darters gekwalificeerd via de Order of Merit van de Pro Tour voor deze Flanders Trophy. Opnieuw een grote groep Britten (12), maar ook twee Nederlanders, een Pool en een Belg: Dimitri Van den Bergh. De Tour Card Qualifier levert nog tien spelers op; daarnaast is er een plaats voor een speler uit de Noordse landen en een uit Oost-Europa. Via de Host Nation Qualifier zullen vier Belgische spelers aan het deelnemersveld worden toegevoegd. Dit kwalificatietoernooi, dat op de donderdag voor het internationale toernooi plaatsvindt, is toegankelijk voor Belgische darters zonder PDC Tour-kaart. Mike De Decker maakt nog kans als eerste reserve. Onder de opmerkelijke afwezigen bevinden zich Rob Cross en Michael Smith.

Laten we nu focussen op Dimitri Van den Bergh, de enige Belg die op het moment van schrijven al zeker is van deelname. De dertigjarige Truienaar beleefde in 2024 een opmerkelijk jaar, met als hoogtepunt de winst van zijn tweede grote titel op de UK Open 2024, waar hij in de beslissende leg wereldkampioen Luke Humphries wist te verslaan. Dit betekende zijn grootste overwinning sinds zijn triomf op de World Matchplay in 2020. Bijgenaamd “The Dreammaker”, is hij ook tweevoudig wereldkampioen bij de junioren. Als hij erin zou slagen om zondag voor eigen publiek te winnen, zou zijn jaar op alle fronten als een groot succes worden beschouwd.

soortgelijke artikelen

Darts is ook een vrouwensport!

Darts is een rage hier en in het VK. Hoe zit het elders?

Dartstoernooien 2024: De belangrijkste dartsevenementen

ONZE SOCIALE MEDIA

;