België – Israël: een ideale oefenwedstrijd voor Frankrijk?

De Nations League-wedstrijd tussen België en Israël aanstaande vrijdag is bijzonder om meerdere redenen. Hoewel het een thuiswedstrijd voor de Rode Duivels is, wordt deze niet in ons land gespeeld. Door de huidige oorlog in Gaza en de spanningen die daardoor ontstaan, hebben Brussel en andere Belgische steden besloten dat ze de veiligheid van deze wedstrijd niet kunnen waarborgen.

Eerder moesten wedstrijden zoals de Conference League-wedstrijd tussen AA Gent en Maccabi Haifa al achter gesloten deuren worden gespeeld. Sinds vorig seizoen speelt Israël geen thuiswedstrijden meer, maar dit is de eerste keer dat een wedstrijd die eigenlijk in een ander land zou plaatsvinden, wordt verplaatst.

De langverwachte terugkeer van België voor eigen publiek, na een teleurstellend EK 2024, wordt hierdoor uitgesteld. Dat is misschien niet zo slecht, gezien de kritiek die bondscoach Domenico Tedesco kreeg na het EK. Hij kan nu in alle rust werken en hopelijk op 14 oktober met opgeheven hoofd terugkeren voor de belangrijke wedstrijd tegen Frankrijk.

Geen ruimte voor fouten voor Tedesco

Publiek of niet, de verwachtingen voor de Rode Duivels zijn hoog. Alle ogen zullen gericht zijn op de keuzes van bondscoach Domenico Tedesco. De fans hopen een ander team te zien – zowel qua samenstelling als qua speelstijl – dan het team dat werd uitgejouwd na de moeizame kwalificatie tegen Oekraïne in Stuttgart.

Kortom, Tedesco kan zich geen fouten permitteren. Hij moet sterke beslissingen nemen bij het opstellen van zijn elftal, aanvallend voetbal eisen van zijn team en, als het even kan, Israël overtuigend verslaan. Zo kan de lastige en symbolische reis naar Frankrijk met een gerust hart worden voorbereid.

Een enigszins verjongde selectie

Tedesco heeft enkele ervaren spelers niet opgenomen in zijn selectie: Yannick Carrasco, Leandro Trossard en Michy Batshuayi (die al ontbrak tijdens het EK) zijn er niet bij, net als de gestopte Jan Vertonghen en Axel Witsel.

Er zijn twee nieuwkomers: Arne Engels, recent getransfereerd naar Celtic Glasgow, en Julien Duranville, de jonge sensatie van Borussia Dortmund. Van een grote verjonging is echter geen sprake. Spelers die tijdens het EK weinig speeltijd kregen, zoals De Ketelaere, Openda, De Cuyper, Debast en Saelemaekers, krijgen nu mogelijk een kans om zich te bewijzen.

Welke elf voor België?

In doel zijn er twee opties: Tedesco kan kiezen voor een vaste nummer 1, waarbij Koen Casteels tegen Israël zou starten, of hij kiest voor rotatie en geeft Matz Sels de kans. Omdat de wedstrijd tegen Israël geen oefenwedstrijd is, lijkt Casteels de beste keuze.

Tedesco stelt zelden tweemaal dezelfde elf op, dus ook nu is er waarschijnlijk rotatie tussen de wedstrijden tegen Israël en Frankrijk. In de verdediging wordt Arthur Theate verwacht als vervanger van Vertonghen, samen met Wout Faes centraal. Maxim De Cuyper krijgt mogelijk een kans aan de linkerkant, terwijl Alexis Saelemaekers op rechts kan starten. Thomas Meunier wordt mogelijk gespaard voor de wedstrijd tegen Frankrijk.

Op het middenveld is er veel keuze. Een trio Orel Mangala, Youri Tielemans en Charles De Ketelaere zou kansen kunnen bieden, terwijl Onana en De Bruyne wellicht bewaard blijven voor de wedstrijd tegen Frankrijk.

Voorin lijkt Loïs Openda de spitspositie in te nemen, tenzij Tedesco kiest voor een verrassing zoals De Ketelaere als nummer 9. Jérémy Doku zou kunnen worden gespaard voor de grotere wedstrijden, waardoor de vleugelspelers Johan Bakayoko en Dodi Lukebakio een optie zijn.

De voorspellingen van Ladbrokes

Zelfs met een B-elftal zou België, zonder publiek, een Israël kunnen verslaan dat enkele belangrijke spelers mist. Voor wie een gokje wil wagen, biedt Ladbrokes interessante mogelijkheden. De kans dat Loïs Openda scoort is 2,05, en Kevin De Bruyne 2,8. Denk je dat België snel van start gaat, dan zijn de quoteringen voor een doelpunt van De Bruyne in het eerste kwartier 13,50 en voor Openda 9,20. Durf jij het aan?

soortgelijke artikelen

ONZE SOCIALE MEDIA

;