De lessen van de Vuelta a España 2024

De Vuelta a España 2024 eindigde afgelopen zondag met de overwinning van Primož Roglič in het algemeen klassement. Zonder Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard had de Sloveen vrij spel om zijn vierde overwinning te behalen in de laatste Grote Ronde van het seizoen. De 79e editie bood ons verrassingen en een adembenemend spektakel gedurende de drie weken van de race.

Primož Roglič, de nieuwe koning van Spanje

Het is geen geheim dat Spanje het terrein is waar Primož Roglič de meeste triomfen heeft behaald. Al houder van drie Vuelta-titels bij de start in Lissabon, is de renner van Red Bull – Bora Hansgrohe nu mede-recordhouder van overwinningen samen met Roberto Heras. Een vierde kroon die de Sloveen behaalde door geduld te tonen. Een Olympische kalmte ondanks het feit dat hij zeer snel bijna vijf minuten had verloren aan Ben O’Connor in het algemeen klassement.

In moeilijkheden tijdens de etappe naar Granada, mobiliseerde de voormalige skispringer zich snel en toonde hij slechts tekenen van zwakte de zondag erop, tijdens de etappe naar Cuitu Negru. Op vertrouwd terrein, tijdens beklimmingen van minder dan 30 minuten, domineerde hij vervolgens zijn tegenstanders in de derde week. Noch Ben O’Connor, noch Enric Mas kon de overstap van Jumbo – Visma uitdagen, voorafgaand aan de afsluitende tijdrit. Ondanks dat hij aan de Vuelta deelnam na zijn val in de Tour de France, was er niets dat zijn betrouwbaarheid op een wedstrijd van drie weken garandeerde. Maar Roglič behoort tot die renners die van staal zijn gemaakt, met een hoge pijngrens die hem in staat stelt zijn rugpijn te negeren.

Visma – Lease a Bike, een jaar om te vergeten

Als titelverdediger begon Sepp Kuss aan de Vuelta a España in de hoop in het geheim zijn eigen titel te kunnen verdedigen. Het gevoel van mislukking is groot na een anonieme veertiende plaats in het algemeen klassement. Onzichtbaar en zonder ooit een stempel op de wedstrijd te drukken, is de Adelaar van Durango niet de enige teleurstelling in de gelederen van het Nederlandse team. Zijn teamgenoot en mede-leider, Cian Uijtdebroeks, zag de Ronde van Spanje als een herkansingssessie na zijn Giro d’Italia. Helaas was de in Hannuit geboren renner snel uitgeschakeld. Hij vond geen redenen voor zijn fysieke beperkingen en werd voortdurend gelost op vals plat. Van vermoedelijke problemen met de dijbeenslagader tot een vastgestelde COVID-besmetting die hem dwong op te geven; 2024 is een jaar om door te strepen voor de Belg.

Een jaar om te vergeten voor Wout van Aert, die er ook alles aan deed om een vorm van verlossing te vinden in de Ronde van Spanje. Ongelukkig, net als het hele Visma – Lease a Bike collectief afgelopen voorjaar, begon de Belgische alleskunner perfect aan het goedmaken van zijn verloren seizoen. Winnaar van drie etappes en drager van de groene trui voor beste sprinter, was hij zelfs op weg naar een dubbel door de bergtrui te veroveren waarin hij ook leidde, voordat hij viel in de afdaling van Llomena. Met een kniekwetsuur beëindigt de Belg zijn seizoen 2024 op dezelfde manier als het begon: op een slechte manier.

Decathlon – AG2R, een uitzonderlijk jaar

Net als in hun seizoen 2024, maar in tegenstelling tot hun Tour de France, beleefde het team Decathlon – AG2R een uitzonderlijke Vuelta. Met een etappezege in La Yonquera pakte Ben O’Connor de rode leiderstrui van het algemeen klassement van de Vuelta a España. Deze dertigste overwinning van het seizoen voor het Franse team van Dominique Serieys werd aangevuld met maar liefst dertien dagen in de rode trui op de schouders van hun Australische leider. Op weg naar het team van Jayco-AlUla sloot Ben O’Connor zijn hoofdstuk binnen het Savoyaardse team op de mooiste manier af. Uiteindelijk tweede in het algemeen klassement, wist “BenO” de terugkeer van Enric Mas en Richard Carapaz te weerstaan, vooral door al hun aanvallen te neutraliseren op de hellingen van de Picon Blanco. Een onverwacht resultaat dat hij ook te danken heeft aan Valentin Paret-Peintre en Félix Gall, die hem hielpen zijn voorsprong te behouden.

Kern – Pharma, de revelatie van de Vuelta 2024

Het team Kern – Pharma viel vooral op tussen de aanvallers van de Ronde van Spanje. Verwacht in de vele ontsnappingen, had niemand kunnen voorspellen dat de mannen van Mikel Ezkieta zoveel overwinningen zouden behalen. Dit was voornamelijk te danken aan Pablo Castrillo, die alle verwachtingen rond zijn persoon rechtvaardigde. De 23-jarige renner, sinds het begin van het seizoen in de belangstelling van de Ineos Grenadiers en volgend jaar waarschijnlijk naar het Britse team, verhoogde tegelijkertijd zijn waarde. Met twee etappeoverwinningen, waaronder een op de top van de mythische Cuitu Negru, is de Spanjaard de revelatie van deze Vuelta.

Zijn eerste overwinning had een bijzondere weerklank. De dag na het overlijden van de historische oprichter van het team, Manuel Azcona, behaalde Castrillo een prestigieuze zege voor zijn bescheiden team dat gestaag in aanzien stijgt. Net als wat Pau Miquel sinds het begin van het seizoen heeft kunnen doen, Urko Berrade, die de derde onverwachte zege van het team behaalde, of José Félix Parra, die een bescheiden algemeen klassement behaalde (15e).

UAE-Emirates, leren spelen zonder Tadej Pogačar

“Als de kat van huis is, dansen de muizen,” zegt het gezegde. Een gedachte die de leiders van de Emiraten wilden bewijzen aan de start van deze 79e editie van de Vuelta a España. Het supersterke UAE-team startte met Joao Almeida, Adam Yates, Pavel Sivakov, Isaac del Toro, Jay Vine, Brandon McNulty en Marc Soler als kopstukken. Een verzameling individualiteiten die in elk ander team een onbetwiste leidersstatus zouden kunnen hebben. Alleen worden deze renners in gezelschap van Tadej Pogačar gereduceerd tot ondergeschikten. De gelegenheid was uniek om zelf een prijs te pakken, nu de Sloveen, na zijn dubbel Giro-Tour, besloot geen historische hattrick na te jagen.

Helaas, zoals vaak het geval is wanneer “Pogi” niet aan de start staat, hebben de Emiraten veel meer moeite om het team rond een duidelijke kopman te organiseren. De uitsluiting van Juan Ayuso zal zeker voor veel discussie zorgen. Almeida was uitgeschakeld na etappe 8 en Yates viel snel uit het klassement, wat het team dwong hun strategie te herzien. Als etappejagers werd het team de grote animator, hopend hun Vuelta nog enigszins te redden. Ze konden zich troosten met drie etappezeges, het ploegenklassement en het bergklassement dankzij Marc Soler. Een magere troost als je kijkt naar de namen en ambities van de mannen van Marco Marcato.

soortgelijke artikelen

EK : Wat kunnen we verwachten van de Belgen op eigen bodem?

Voorwoord en voorspellingen voor de Vuelta 2024

Hoe verklaar je de opkomst van Belgische klimmers?

ONZE SOCIALE MEDIA

;