De Belgische ambities voor het Wereldkampioenschap in Zürich

Het Wereldkampioenschap begint deze zondag met de elite-tijdrit, het begin van een drukke week waarin de Belgische atleten proberen zoveel mogelijk medailles te winnen. Wat kunnen we van onze landgenoten verwachten in Zwitserland? Ladbrokes News blikt vooruit op dit Zürichse evenement, met een parcours dat doet denken aan Luik-Bastenaken-Luik (4.470 hoogtemeters over 279 kilometer voor de mannenwedstrijd op de weg).

LOTTE EN REMCO AL OP DE EERSTE DAG

Al op de eerste dag zou België in de schijnwerpers kunnen staan. De kersverse Europese kampioene tijdrijden, Lotte Kopecky, komt met ambitie naar Zwitserland. Het niveau zal echter een stuk hoger liggen dan vorige week in Hasselt. Hoewel Grace Brown en Chloé Dygert met een voorsprong van start gaan, kan Kopecky mikken op een bronzen medaille. Haar concurrenten voor de derde plaats zijn Ellen Van Dijk, Demi Vollering en Anna Henderson.

Later op de dag start Remco Evenepoel als grote favoriet. De olympisch kampioen tijdrijden zal het opnemen tegen zijn gebruikelijke tegenstanders, Filippo Ganna en Joshua Tarling. De strijd zal opnieuw spannend zijn, aangezien het verschil tussen deze drie hardrijders klein is. De Belg zal normaal gesproken op het podium eindigen, tenzij Magnus Sheffield, Stefan Küng of Edoardo Affini (Europees kampioen) een topdag hebben.

Bij de junioren zetten de Belgische mannen hun hoop op Jasper Schoofs, die op zijn best moet zijn om op het podium te eindigen. Een plek in de top 10 is echter een realistischer doel. Bij de beloften mikt Alec Segaert op de hoogste trede na twee teleurstellingen in de afgelopen twee jaar. Let echter op de WorldTour-renners Michael Leonard, Isaac Del Toro en Jan Christen, die ons weleens zouden kunnen verrassen met een fenomenale prestatie. Bij de junioren vrouwen kan België alleen hopen op een plek in de onderste regionen van de top 10, en zelfs dat wordt lastig…

GEKOMPLICEERDE OPDRACHT VOOR DE BELOFTEN

De Belgische delegatie neemt een rustdag, omdat ze niet deelnemen aan de gemengde estafette van dit Wereldkampioenschap. Donderdag beginnen de wegwedstrijden. Hoewel de verwachtingen bescheiden zijn voor de junioren vrouwen, kunnen de junioren mannen met een slimme race wel voor een verrassing zorgen. Toch zullen ze geen favorieten zijn tegenover Paul Seixas, Hector Alvarez, Adria Pericas en Albert Philipsen.

Vrijdag lijkt de beloftenwedstrijd uit te draaien op een duel tussen UAE-renners Jan Christen, Antonio Morgado en Isaac Del Toro. Davide De Pretto en Giulio Pellizzari zijn sterke troeven voor Italië. Joseph Blackmore en Pablo Torres waren de beste beloften van het seizoen. Het belooft een zware klus te worden voor Alec Segaert en William Junior Lecerf. Wat kan Jarno Widar doen op dit soort parcoursen? De winnaar van de Baby Giro en de Ronde van de Val d’Aosta viel door de mand in de Tour de l’Avenir. Als hij zijn oude niveau weer haalt, kan hij de besten volgen in de beklimmingen. Is dat genoeg voor een medaille? Door het sterke deelnemersveld zal hij op gunstige koersomstandigheden moeten hopen.

LOTTE EN REMCO OPNIEUW IN DE WEGRITTEN

Op zaterdag, tijdens het wereldkampioenschap, is Lotte Kopecky de favoriete voor de wegwedstrijd bij de vrouwen elite. Als niemand haar kan lossen en ze niet in een valkuil trapt, zou ze in staat moeten zijn om haar titel te verlengen, tenzij Marianne Vos haar koers exact op Kopecky afstemt. Vos is de enige die haar kan verslaan als ze samen de sprint bereiken. Demi Vollering, Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma zullen de koers hard moeten maken om kans te maken hen te lossen.

Het Wereldkampioenschap wordt afgesloten met een koningsduel tussen Tadej Pogacar en Remco Evenepoel. De Sloveen liet een sterke indruk achter in de Canadese klassiekers en is de grote favoriet. Remco Evenepoel zal op zijn best moeten zijn om hem te verslaan. Mathieu Van der Poel, die in topvorm lijkt, zou de derde uitdager kunnen zijn. In het onwaarschijnlijke geval dat de drie sterren elkaar in de gaten houden, kan Maxim Van Gils, die een indrukwekkend seizoen 2024 beleeft, misschien op het podium eindigen. Maar hij is zeker niet de enige… Frankrijk, Spanje, Italië en Groot-Brittannië sturen ook zeer indrukwekkende teams naar dit bijzonder sterk bezette kampioenschap.

soortgelijke artikelen

Leandro Trossard, de echte Belgische supersub?

Wie is João Neves, de ‘topaankoop’ van PSG?

Mika Godts, het Belgische fenomeen van Ajax en binnenkort een Rode Duivel?

ONZE SOCIALE MEDIA

;