De 5 spitsen die de JPL sinds 2000 hebben gemarkeerd

Voor haar halve eeuw aan bestaan zoekt de Pro League naar legendes. In samenwerking met de supporters van de clubs die deel uitmaken van de competitie, wil de Pro League hulde brengen aan de grootste spelers die ons hebben doen dromen. Tot 16 oktober stelt ze een lijst van spitsen uit alle windstreken voor. Volgens de supporters of mediapartners verdienen deze spitsen allemaal een plek in de indrukwekkende Hall of Fame. Van Gerets tot Kompany, via Brogno, Van der Elst, Tilmant of… Delen, ze hebben allemaal op hun eigen manier indruk gemaakt.

Van de gebroeders Mpenza tot Sterchele: de spitsen die de JPL deden beven

Wat als we de focus leggen op de spitsen die onze competitie sinds het begin van de jaren 2000 kleurden? Dat is de uitdaging die we hier aangaan door slechts vijf uitzonderlijke spitsen te selecteren. Natuurlijk zijn er meer spitsen die de defensies in de Jupiler Pro League het leven zuur maakten. De keuze is moeilijk en ongetwijfeld subjectief. Mbo en Emile Mpenza, Hamdi Harbaoui, Wesley Sonck, Carlos Bacca, Aruna Dindane, Aleksandar Mitrovic, Victor Boniface en vele anderen hadden ook gemakkelijk in dit lijstje kunnen staan. Of zelfs de betreurde Cédric Roussel of François Sterchele, spitsen die een blijvende indruk achterlieten.

Jan Koller: de reus met de gouden schoen

Jan Koller liet al eerder zijn stempel achter bij Lokeren, maar zijn echte doorbraak in België kwam in 1999 toen hij bij Anderlecht arriveerde. Samen met zijn spitsenmaat Tomasz Radzinski deed hij zowel nationaal als internationaal van zich spreken. Hoewel zijn tijd in Brussel slechts twee seizoenen duurde, zijn de combinaties van de Canadees en de vele doelpunten van de Tsjechische reus legendarisch. Zijn prestaties in de Champions League, tegen teams als Porto en Manchester United, behoren tot de mooiste herinneringen van de Brusselse fans. Koller werd twee keer kampioen en won de Gouden Schoen in 2000.

Nenad Jestrovic: het lievelingetje van het Anderlecht-publiek

Nenad Jestrovic maakte naam bij Excelsior Moeskroen, waar hij als spits de competitie deed schudden. Nadat hij in 2000 de overstap maakte naar Anderlecht, groeide hij uit tot een onmisbare kracht in de aanval. Met zijn neus voor doelpunten – 68 in 110 wedstrijden – en zijn liefde voor de club, werd hij al snel het lievelingetje van de supporters. Jestrovic werd tweemaal kampioen en kroonde zich tot topscorer in het seizoen 2004-2005, wat hem een plek geeft tussen de iconische spitsen van de JPL.

Luigi Pieroni: een brandend seizoen bij Mouscron

Luigi Pieroni kwam als spits bliksemsnel de Belgische eerste klasse binnen met een seizoen dat weinigen zullen vergeten. In zijn eerste jaar bij Moeskroen scoorde hij maar liefst 30 keer, waarmee hij meteen de aandacht van grote clubs trok. Pieroni’s vorm deed Mouscron opveren, en zijn prestaties gaven hem een transfer naar Auxerre. Hoewel hij nadien wisselvallig presteerde, zowel in België als in Frankrijk, blijft dat ene seizoen in de Belgische competitie onvergetelijk.

Milan Jovanovic: de ongrijpbare slang

Milan Jovanovic maakte zijn naam in België onsterfelijk door zowel bij Standard als Anderlecht als spits te excelleren. Bekend als “de slang”, kroop hij vaak langs verdedigers met zijn ongrijpbare bewegingen. Met zijn vaardigheid en flair droeg hij tweemaal bij aan de Luikse titels en veroverde hij de Gouden Schoen in 2009. Later bewees hij zijn waarde ook bij Anderlecht, waarmee hij opnieuw kampioen werd.

Dieumerci Mbokani: de sluipschutter die altijd toeslaat

Dieumerci Mbokani was een spits die, ondanks zijn ogenschijnlijke nonchalance, altijd de weg naar het doel vond. Bij zowel Standard als Anderlecht was hij een constante nachtmerrie voor verdedigers. Mbokani pakte verschillende titels en topscorerstitels in België, en zijn onstuitbare drive maakte hem een van de meest gevreesde spitsen in de Jupiler Pro League.

soortgelijke artikelen

Challenger Pro League: voorspellingen voor de 7e speeldag

Het team van het moment: Racing Genk

Andi Zeqiri: de spits die ontbrak bij Standard Luik?

ONZE SOCIALE MEDIA

;