Kan Matthieu Epolo een grote doelman worden?

Met de promotie tot eerste doelman van Standard in plaats van Arnaud Bodart deze zomer, heeft Matthieu Epolo snel overtuigd. Hoewel hij nog af en toe een fout maakt, is de doelman nog steeds in een leerfase. Kan hij een grote doelman worden?

Op 19-jarige leeftijd leeft Matthieu Epolo een droom. De jonge speler heeft geprofiteerd van het buitenspel van Arnaud Bodart, die de club wilde verkopen, om zich in het doel van Standard te vestigen. En na tien wedstrijden in de Jupiler Pro League heeft de club geen reden tot spijt over haar keuze. Na een derde van de reguliere fase heeft de doelman al zes clean sheets. Hoewel hij enkele fouten heeft gemaakt, zoals afgelopen weekend tegen Anderlecht, heeft hij ook al enkele geweldige reddingen verricht. Wat opvalt bij deze doelman van nog geen 1,85 meter, is de rust die hij uitstraalt. “Ik was altijd al rustig, zelfs op school. En zelfs als ik onder druk sta, zorg ik ervoor dat het niet zichtbaar is,” vertelde hij begin september aan de RTBF.

Heel goed op zijn lijn

Net als Arnaud Bodart valt Matthieu Epolo op door zijn kwaliteiten op de lijn. Het is moeilijk om hem te betrappen, aangezien hij in staat is om meerdere cruciale reddingen te verrichten. Van de 36 reddingen die hij al heeft gemaakt, zijn er 20 binnen het grote strafschopgebied, 4 in het kleine en 12 buiten het strafschopgebied. Dit toont ook de grote porositeit van de Luikse verdediging aan, die vaak op de handschoenen van Epolo moet rekenen. Hij is trouwens de vijfde doelman met de meeste reddingen in de JPL en de vierde qua efficiëntie. 81,4% van de schoten worden door de Luikse doelman gepareerd. Op basis van de verwachte doelpunten had Standard normaal gesproken drie doelpunten meer moeten incasseren.

Het is misschien geen toeval dat Matthieu Epolo een van de doelmannen is die de meeste verre doeltrappen in de competitie probeert. In plaats van met zijn verdedigers te spelen, probeert hij het spel te versnellen, als een manier om de bal zo snel mogelijk uit zijn strafschopgebied te krijgen.

In de lucht

Ondanks zijn relatief kleine postuur aarzelt Matthieu Epolo niet om luchtduels aan te gaan. Met 12 gevangen centers behoort hij tot de besten in de competitie, hoewel dit totaal slechts 7,4% van alle centers vertegenwoordigt die tegen Standard zijn aangeslagen. Is dat een laag percentage? Verre van. Het gemiddelde in de JPL ligt op 6,2%, dus Matthieu Epolo scoort boven gemiddeld. Ter vergelijking: vorig jaar ving Arnaud Bodart 6,9% van de centers die hij het hele seizoen ontving.

Deze kwaliteit helpt zijn verdediging en is in het moderne voetbal erg nuttig voor een snelle herstart van het spel. Met zijn kwaliteiten in het wegwerken van de bal kan Epolo dus een echte springplank zijn voor tegenaanvallen… mits de kwaliteit voorin aanwezig is.

Ruimte voor verbetering

Matthieu Epolo is nog lang geen “voltooide” doelman. Hij moet op alle vlakken nog verder ontwikkelen, maar hij heeft zeker ruimte voor verbetering. Door te spelen en ervaring op te doen, zal hij sneller groeien. Naarmate de jaren verstrijken, zou Matthieu Epolo dus nog beter moeten worden. Genoeg reden om groot te dromen?

Toekomstige Rode Duivel?

Wanneer een jonge speler goede prestaties levert, vraagt men zich al snel af of hij zijn plaats bij de Rode Duivels kan veroveren. Domenico Tedesco heeft, sinds hij er is, niet aarzeld om de selectie te verjongen. Hij was bovendien de eerste die Arnaud Bodart naar de nationale ploeg riep. Zou hij hetzelfde kunnen doen met Matthieu Epolo?

Het lijkt nog wat vroeg. De speler, hoewel hij mooie prestaties heeft geleverd, is nog niet echt klaar om op dat niveau te spelen. We moeten hem al op lange termijn en op Europees niveau zien. Hij heeft duidelijke kwaliteiten, maar die zijn nog ver verwijderd van die van Koen Casteels of Matz Sels. En Maarten Vandevoordt is ook al veel verder gevorderd dan hij.

Toch heeft Epolo, op slechts 19-jarige leeftijd, nog voldoende tijd. Misschien duurt het vijf jaar voordat hij wordt opgeroepen. Misschien minder. Misschien meer, afhankelijk van de richting die zijn carrière neemt. Maar hij heeft het potentieel.

soortgelijke artikelen

David Hubert : niet alle criteria maar wel hoge verwachtingen.

Goudhaantje van de CPL 2024/2025 – nr. 2: Jayden Onia Seke

Anouar Ait El Hadj: een artiest op zoek naar transformatie bij Union

ONZE SOCIALE MEDIA

;