Luik-Bastenaken-Luik 2025
Aan de vooravond van de eerste wedstrijden van het Ardense drieluik kondigt de 111e editie van Luik-Bastenaken-Luik 2025, de oudste van de klassiekers, een open duel aan tussen Tadej Pogačar en Remco Evenepoel. De Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race hebben gediend als vitrine om de vorm van beide titanen te beoordelen voorafgaand aan de ultieme voorjaarsclash. Wat staat er op het spel bij dit vierde Monument van het seizoen? Hier zijn de belangrijkste inzichten.

Tadej Pogačar, een onvermijdelijk einde van een cyclus
Titelverdediger Tadej Pogačar is sinds het begin van het seizoen prominent aanwezig. Hoewel de Sloveen slechts een vijftiental koersdagen op de teller heeft staan, is het tempo van die wedstrijden razend hoog geweest. Zodanig zelfs dat hij tijdens de Amstel Gold Race een wat tanende indruk maakte. Nooit eerder ingehaald in een eendagswedstrijd, was het de eerste keer in zijn carrière dat hij werd teruggepakt nadat hij zich had afgezonderd in een klassieker. Is dit het einde van een piekvorm die hij zorgvuldig had opgebouwd voor de voorjaarsklassiekers? Alles leek daarop te wijzen – tot aan de veeleisende Waalse Pijl. De renner van UAE Team Emirates – XRG, zonder twijfel een uitzonderlijke coureur, temde de Muur van Hoei als geen ander, met een verbluffende souplesse.
De vermoeidheid van een uitputtende Parijs-Roubaix kon zijn benen beïnvloed hebben in Limburg, maar leek zijn kansen op een nieuwe zege in de straten van Luik niet wezenlijk te schaden.
Remco Evenepoel, op een kruispunt
Terug in competitie in uitstekende vorm, na een moeilijke winter, maakte Remco Evenepoel meteen indruk. Als hoofdrolspeler in de Brabantse Pijl hield de in Schepdaal geboren renner goed stand tegen Wout van Aert. Hij ging zelfs zo ver dat hij zich, tegen zijn zin, in de rol van lead-out bevond voor de renner van Visma – Lease a Bike, die hij uiteindelijk toch versloeg in de sprint – een duidelijk teken van zijn sterke vorm bij zijn rentree op de weg. In Berg en Terblijt liet de jonge wolf van de Wolfpack zijn tanden zien door de greep op de Sloveen aan te scherpen. Op jacht naar Pogačar, die er vandoor was gegaan, toonde de olympisch kampioen niet alleen karakter.
Hij bewees dat hij een van de enigen is die zich nooit zal neerleggen bij de dominantie van de man die op weg is om Eddy Merckx van de troon te stoten in de annalen van de wielergeschiedenis. Het lijdt geen twijfel dat de renner van Soudal Quick-Step op 100% zal staan aan de start van Luik-Bastenaken-Luik 2025. Genoeg om het kwik te doen stijgen, dat rond de 17 °C wordt verwacht voor dit Ardense Monument.
Tegenstanders gedwongen om te anticiperen op Luik-Bastenaken-Luik 2025?
Al drie jaar hebben deze twee grootheden de Côte de la Redoute opnieuw tot het mythische strijdtoneel gemaakt. Omdat hun onderlinge duel de voorbije twee edities ontbrak, zullen beide kampioenen deze keer vastberaden zijn om elkaar niets te gunnen. Het lijkt duidelijk dat het huidige deelnemersveld nauwelijks in staat zal zijn om vooral Pogačar te volgen zodra hij zijn moment kiest. Wie wil winnen, zal dus moeten anticiperen. De kunst zal zijn om het perfecte moment te kiezen tussen de Côte de Wanne, de Stockeu of de Col du Rosier. De individuele superioriteit van de Sloveen maakt dat renners eerder de aanval zullen kiezen, terwijl zijn sterke ploeg zulke wanhoopspogingen weet te neutraliseren. Al klonk er zondag nog optimisme, met het idee dat de wereldkampioen te verslaan viel, is het waarschijnlijk dat velen woensdag een koude douche kregen.
Zien we weer een peloton dat gedwongen is te koersen voor de tweede plaats, zonder zelfs te proberen het onvermijdelijke tegen te houden? Die vrees is niet onterecht.
Een overwinning bijna zeker, maar het podium blijft open voor Luik-Bastenaken-Luik 2025
Het lijkt onwaarschijnlijk dat Pogačar zijn tweede Monument van het seizoen, en zijn negende uit zijn carrière, niet wint. Terwijl de aandacht uitgaat naar de vraag of Remco Evenepoel de plannen van de Sloveen kan doorkruisen, blijft de strijd om de derde plaats minstens even spannend. Een hele reeks renners staat klaar om de strijd aan te gaan en zich een plaats op het podium te verzekeren naast een van de grootste renners uit de geschiedenis – of de grootste in wording. Onder hen uiteraard Mattias Skjelmose, winnaar van de Amstel Gold Race, als onmisbare figuur. Maar ook echte Ardennenspecialisten zoals Ben Healy en Thomas Pidcock, die hun goede vorm recent nog etaleerden. En dan zijn er nog vraagtekens bij klimmers uit de Ronde van de Alpen zoals Romain Bardet en Giulio Ciccone, enzovoort.