Europa League: Hoe ver geraken onze Belgische clubs?

Deze donderdag kleurt Europa zwart-geel-rood met de aanwezigheid van Union Saint-Gilloise in de Europa League en KAA Gent en Anderlecht in de Conference League. We bekijken de drie clubs die nog in de running zijn.

Leverkusen – USG: van een wedstrijd in de Belgische 2de divisie naar een kwartfinale in de Europa League

Na in 2021 naar de hoogste klasse te zijn geklommen, leggen de Unionisten Europa aan hun voeten. Union schakelde Braga, Malmö en Union Berlin uit. Wie had gedacht dat Union zonder Nielsen, Undav en Dante Vanzeir in de kwartfinale van de Europa League zou spelen?

Teuma en co hebben zeven wedstrijden zonder nederlaag achter de rug. Dit is een statistiek die veel goeds belooft voor de confrontatie met de Duitsers. Les Unionistes zullen kunnen rekenen op Boniface, de man in vorm met al 5 doelpunten en 2 assists op zijn teller in de Europa League.

Als de ploeg uit Brussel zich kwalificeert, neemt Union het op tegen de winnaar van het duel tussen Feyenoord en Mourinho’s AS Roma.

Anderlecht – AZ Alkmaar: de troostprijs voor Les Mauves

Terwijl Les Mauves mogelijks de play-offs van de Jupiler Pro League mislopen, kan het zijn seizoen redden in de Conference League.

Niet iedereen kan Villarreal verslaan – vraag maar aan Real Madrid, dat onlangs met 3-2 verloor van de gele onderzeeër. Bij de laatste 16 van de competitie zorgde Anderlecht echter voor een verrassing door de Spaanse club uit te schakelen.

bart verbruggen tijdens een wedstrijd met real madrid

Villarreal is een geweldig team. Ze hebben nog niet zo lang geleden de Europa League gewonnen. Het is normaal dat je tegen hen hebt geleden. Maar we hebben een geweldige keeper en het hele team verdedigde goed en had wat geluk.” Zoals onze Rode Duivel Jan Vertonghen zei, kon Anderlecht rekenen op een grote Bart Verbruggen.

De jonge Nederlandse doelman, die onlangs werd opgeroepen voor de nationale ploeg, was een uitblinker in elke wedstrijd van Anderlecht. Bart Verbruggen heeft in vijf opeenvolgende wedstrijden geen doelpunt geslikt voor Anderlecht.

KAA Gent – West Ham: een verrassing tegen de grote favorieten?

“West Ham, de moeilijkste tegenstander.” Hein Vanhaezebrouck heeft zijn spelers gewaarschuwd voor de grote favoriet van de competitie. In de Premier League echter moeten de Hammers vechten om te overleven.

Voor Gent is de dynamiek omgekeerd. Met slechts één nederlaag tegen Club Brugge in hun laatste 10 wedstrijden kan Gent steunen op een sterk aanvalsduo. Hugo Cuypers scoorde er 24 in 46 wedstrijden en Gift Orban 14 in 12 wedstrijden.

cuypers en orban bij een Gentse wedstrijd