Union: een topmatch op den Bosuil voor de titel!

Antwerp vs Union! Deze keer is het zover: de Pro League gaat de “money time” in. Dit is de eindsprint om de Belgische kampioen te bepalen. Met nog twee wedstrijden te gaan, mogen Antwerp en Union van die titel dromen. The Great Old en Union treffen elkaar aanstaande zondag op de Bosuil om 13:30 uur. Zij maken de meeste kans om drievoudig kampioen Club Brugge op te volgen.

Voor beide teams is de stress het grootst, omdat de inzet zo hoog en zo ongewoon is. Antwerp, dat al Belgische bekerwinnaar is, mikt op het winnen van zijn vijfde titel. Het zou de hun eerste titel sinds 1957 zijn! Om meer te weten te komen over de 11e en Unions laatste titel, moeten we nog verder terug in de tijd, naar 1935! Alleen een paar alerte honderdjarigen zouden het zich nog kunnen herinneren en het ons bij het haardvuur voordragen, met een traan van nostalgie in de ogen.  

Antwerp en Union: twee teams met hun lot in eigen handen

In elk geval hebben Antwerpen en USG hun lot in eigen handen. De ploeg die haar laatste twee wedstrijden wint, is zeker van de titel, wat er verder ook gebeurt. Vandaag heeft Antwerp echter een dubbel voordeel. Zowel een mathematisch als psychologisch voordeel. In de stand hebben de twee ploegen evenveel punten (45). Union profiteerde van de puntendeling, want het had 75 punten. Zo gingen de punten van Union van 37,5 naar 38 punten. Antwerp eindigde het reguliere seizoen met een gelijk aantal punten (72), waardoor ze 36 punten overhielden bij de play-offs.  De regels zijn duidelijk: als twee teams aan het eind van de Champions Play-offs gelijk eindigen, maar één van hen heeft geprofiteerd van een afronding naar boven, wordt het toegekende halve punt afgetrokken, indien nodig, om de gelijke stand tussen de twee teams op te heffen.

Negatief record op den Bosuil

Het andere, minder tastbare, voordeel ligt in het feit dat Antwerp een betere Play-off heeft gehad. Ze haalden 9 op 12, terwijl Union 7 op 12 haalde. Bovendien heeft de Brusselse ploeg nog steeds een negatief record op de Bosuil. Union-verdediger Ismaël Kandouss was duidelijk afgelopen zondag: “Ze komen na een nederlaag in Brugge en zullen misschien onder meer druk staan omdat ze weten dat als ze voor hun thuispubliek winnen, ze gegarandeerd kampioen worden.  Het is aan ons om de ruimte die ze ons laten optimaal te benutten.”

Met een ambitieus team, waarvan de meerderheid twee seizoenen geleden nog in 1B speelde, droomt Union ervan om de gevestigde orde van het Belgisch voetbal te blijven opschudden. De spectaculaire doelpuntenmaker Victor Boniface, aanvoerder Teddy Teuma, Christian Burgess en Anthony Moris zijn allemaal belangrijke troeven in een team dat vastbesloten is een nieuwe glorieuze bladzijde te schrijven in de recente geschiedenis van deze club.