Standard transfergeruchten: veel onzekerheden

Een jaar na de poging om een betrouwbare ploeg op te bouwen voor Standard staat het bestuur opnieuw voor een belangrijke taak. Een eerste belangrijke taak is een vervanger voor Deila te vinden.

Alles ging zo goed. Eind april heerste er optimisme aan de oevers van de Maas. Les Rouches hebben zich zojuist geplaatst voor de Europa Play-offs na een succesvolle tweede seizoenshelft.  De rangschikking van Standard spreekt voor zich: zesde met 55 punten. Dat is er één minder dan de Buffalo’s. Van de jongens van Ronny Deila wordt verwacht dat ze de Buffalo’s een kunstje flikken om een Europees ticket veilig te stellen.

Uiteindelijk mocht het niet zo zijn, en het team van Bodart viel snel uit elkaar. Achter de schermen verspreidt zich een gerucht. Deila zou Luik kunnen verlaten en naar Brugge gaan. Een gerucht dat snel werd bevestigd, tot groot ongenoegen van de lokale fans. De coach zou de komende weken een cruciale rol spelen in de besprekingen en onderhandelingen in Sclessin. Meer dan een coach verliezen de bestuurders van Luik een belangrijk argument voor een mercato die ingewikkeld belooft te worden.

Moet Standard zijn verdediging heropbouwen?

De Liégeois waren aanvallend niet altijd even inspirerend, maar hun achterhoede was een betrouwbare sector. In de loop van de wedstrijden van Standard Luik zijn de defensieve elementen onverwoestbaar geworden. Bodart tussen de palen en een trio van Bokadi, Laifis en Dussenne om de achterste linie te helpen. En toch is er een probleem. Het zou goed kunnen dat geen van deze vier spelers volgend seizoen de rode trui draagt.

Bodart en Laifis staan nog onder contract en zouden deze zomer graag ergens anders heen willen. De Belg wil graag naar een hogere versnelling, terwijl de Cyprioot na zeven jaar bij Sclessin een andere omgeving wil. Het geval van Dussenne lijkt daarentegen duidelijker. De onderhandelingen zijn voorbij en Dusanne heeft zijn contract niet verlengd. Dan blijft Bokadi over, die onder contract staat tot 2024 en die het management probeert te verlengen. Het enige lichtpuntje in het grijze defensieve landschap, ook al wachten Ngoy, Noubi en Hautekiet hun tijd af.

Werk aan de winkel op het middenveld

Cimirot aan het einde van zijn contract, Alzate en Zinckernagel aan het einde van hun uitleenbeurt. Voeg daarbij Melegoni toe, die waarschijnlijk terugkeert naar Genoa, en je hebt een middenveld dat bijna tot niets gereduceerd is. Hoewel het mogelijk is dat een van de laatstgenoemde drie zijn lening verlengt, is de hoop klein. Het enige wat Standard nog moet doen, is een paar goede keuzes maken op de markt. De namen van Isaac Price (Everton) en Pieter Gerkens zijn naar voren geschoven, maar er is inmiddels geen uitleen- of transferovereenkomst gesloten.

Au revoir Balikwisha, en opnieuw Dragus bij Standard?

William Balikwisha, een van de meest bevredigende spelers van het seizoen, zal misschien niet lang bij Les Rouches blijven. Hoewel hij niet echt heeft aangegeven te willen vertrekken, zou de Congolese speler toch kunnen vertrekken als er een aantrekkelijk aanbod komt. Perica en Davida, ook teleurstellend voorin, zouden ook niet behouden blijven. Aan de andere kant zal Dragus terugkeren van een teleurstellende uitleenperiode bij Genoa. Romain Mundle (Tottenham), een 20-jarige vleugelspeler, wordt ook nauwlettend in de gaten gehouden.

Verwacht wordt echter dat Luik zo snel mogelijk de naam van de opvolger van Ronny Deila bekend zal maken. Een tweestrijd tussen Vincent Euvrard en Alexandre Blessin lijkt vorm te krijgen. Geen van beide zal achteraf gespaard blijven van lange onderhandelingssessies om een kern van minder dan twintig spelers samen te stellen voor het seizoen 2023-2024.